text_structure.xml
4.86 KB
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<teiCorpus xmlns:xi="http://www.w3.org/2001/XInclude" xmlns="http://www.tei-c.org/ns/1.0">
<xi:include href="PPC_header.xml"/>
<TEI>
<xi:include href="header.xml"/>
<text>
<body>
<p xml:id="div-1">W odpowiedzi na zapytanie poselskie pani poseł Anny Sobeckiej w sprawie zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów w województwie kujawsko-pomorskim związanego z wykryciem mikotoksyn w mące - przesłane przy piśmie z dnia 22 lutego 2007 r. znak: SPS-024-2259/07 - uprzejmie informuję, że warunki produkcji i obrotu żywnością są uregulowane przepisami prawa żywnościowego, w tym m.in. ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225), rozporządzeniami wykonawczymi oraz stosownymi przepisami Unii Europejskiej.</p>
<p xml:id="div-2">Zgodnie z art. 3 ww. ustawy produkty niespełniające wymagań prawa żywnościowego nie mogą być oznakowane i wprowadzane do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jako żywność. Również przepisy UE, tj. art. 14 i 17 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.Urz. WE L 31 z 01.02.2002, s. 1) oraz z art. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady WE nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.Urz. UE L 139 z 30.04.2004, s. 1) stanowią, że tylko żywność bezpieczna dla zdrowia i życia człowieka może znajdować się w obrocie, a odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności ponosi przedsiębiorca.</p>
<p xml:id="div-3">Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej województwa kujawsko-pomorskiego - na podstawie informacji, przekazanej w styczniu 2007 r. do publicznej wiadomości przez pana prof. Jana Grajewskiego z Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy (dot. wielokrotnych przekroczeń mikotoksyn w badanej przez niego mące żytniej typ 720 z datą przydatności do spożycia 15.07.2006 r.) - podjęły działania mające na celu ocenę jakości zdrowotnej mąki znajdującej się w obrocie.</p>
<p xml:id="div-4">W okresie 1-12.02.2007 r. Laboratorium Oddziału Badania Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy zbadało 28 próbek mąki.</p>
<p xml:id="div-5">W 22 próbkach mąki pszennej, żytniej i kukurydzianej, pobranych z obrotu przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Kujawsko-Pomorskiego Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy nie wykryto zanieczyszczenia mikotoksynami. Natomiast z pozostałych 6 próbek mąki dostarczonych do zbadania przez konsumentów, w 4 próbkach przeterminowanej mąki żytniej (oznaczonej terminem przydatności do spożycia 15.07.2006 r.) - stwierdzono znaczne przekroczenie dopuszczalnych poziomów ochratoksyny A.</p>
<p xml:id="div-6">Ponadto zgodnie z poleceniem głównego inspektora sanitarnego przeprowadzono kontrolę i pobrano próbki mąki pszennej i żytniej w 4 młynach znajdujących się na terenie województwa kujawsko - pomorskiego. Pobrano do badania 6 próbek, w tym 5 mąki pszennej i 1 żytniej. W 5 zbadanych próbkach nie stwierdzono przekroczeń limitów ochratoksyny A, natomiast 1 próbkę zakwestionowano za 8-krotne przekroczenie dopuszczalnego poziomu zawartości mikotoksyn.</p>
<p xml:id="div-7">Po stwierdzeniu powyższego przekroczenia organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej województwa kujawsko-pomorskiego podjęły stosowne działania, w wyniku których zobowiązano producenta do wycofania z obrotu i zniszczenia całej partii zanieczyszczonej mąki.</p>
<p xml:id="div-8">O stwierdzonych nieprawidłowościach powiadomiono terenowo właściwe organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w celu wzmocnienia nadzoru nad jakością zboża wprowadzanego do obrotu przez giełdę towarową, na której zakupiono żyto na mąkę.</p>
<p xml:id="div-9">Zgodnie z obowiązującymi przepisami organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują warunki produkcji i obrotu żywnością oraz jakość zdrowotną żywności. W ramach tego nadzoru podejmują stosowne działania w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Dzięki temu sprawnemu nadzorowi - obecnie nie występuje ani w województwie kujawsko-pomorskim, ani w pozostałej części kraju zagrożenie dla zdrowia i życia konsumentów związane z zanieczyszczeniem mąki mikotosynami.</p>
<p xml:id="div-10">Minister</p>
<p xml:id="div-11">Zbigniew Religa</p>
<p xml:id="div-12">Warszawa, dnia 14 marca 2007 r.</p>
</body>
</text>
</TEI>
</teiCorpus>