text_structure.xml 6.58 KB
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<teiCorpus xmlns:xi="http://www.w3.org/2001/XInclude" xmlns="http://www.tei-c.org/ns/1.0">
  <xi:include href="PPC_header.xml"/>
  <TEI>
    <xi:include href="header.xml"/>
    <text>
      <body>
        <p xml:id="div-1">Szanowny Panie Marszałku! W odpowiedzi na pismo z dnia 22 lutego 2007 r., znak: SPS-024-2235/07, przy którym przekazane zostało zapytanie posła Mirosława Maliszewskiego dotyczące ustawy o zmianie ustawy o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw, przekazuję uprzejmie następujące wyjaśnienia.</p>
        <p xml:id="div-2">Ww. projekt ustawy został przegłosowany na posiedzeniu Sejmu w dniu 15 grudnia 2006 r., a nie 15 stycznia, jak to zostało przedstawione w ww. zapytaniu. Sprawa rozszerzenia zakresu obowiązywania ulg podatkowych także na grupy producentów owoców i warzyw, w stosunku do wersji uzgodnionej przez Radę Ministrów i przekazanej Marszałkowi Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej w dniu 2 listopada 2006 r. (druk sejmowy nr 1081), była dyskutowana w trakcie prac parlamentarnych. Tekst uchwalonej ustawy nie zawiera preferencji podatkowych dla tych grup.</p>
        <p xml:id="div-3">Odnosząc się wprost do zapytania poselskiego o treści: Jakich argumentów użyło Ministerstwo Rolnictwa, aby przekonać do swoich racji w kwestii ww. ustawy?, skierowanego do ministra finansów, uprzejmie informuję, że minister finansów nie ma możliwości udzielenia odpowiedzi na to pytanie. Minister finansów nie jest bowiem organem właściwym do przeprowadzenia oceny, które z informacji i wyjaśnień udzielanych przez przedstawiciela rządu (ministra rolnictwa i rozwoju wsi) w trakcie prac parlamentarnych stanowiły podstawę dla poszczególnych posłów i senatorów do podejmowania indywidualnych decyzji co do sposobu głosowania nad projektami postanowień omawianej ustawy.</p>
        <p xml:id="div-4">Niezależnie od powyższego pragnę uprzejmie wyjaśnić, iż przepisy Unii Europejskiej różnicują zasady tworzenia i udzielania pomocy grupom producentów rolnych na rynku owoców i warzyw w stosunku do innych grup producentów rolnych. Zasady udzielania pomocy grupom producentów owoców i warzyw reguluje ustawa z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego oraz przepisy Unii Europejskiej. O pomoc finansową mogą się ubiegać wstępnie uznane grupy producentów owoców i warzyw oraz uznane organizacje producentów owoców i warzyw, spełniające kryteria wstępnego uznania lub uznania. Regulują to przepisy rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw oraz rozporządzeń wykonawczych.</p>
        <p xml:id="div-5">Producenci owoców i warzyw otrzymują pomoc:</p>
        <p xml:id="div-6">1) dla wstępnie uznanej grupy producentów owoców i warzyw:</p>
        <p xml:id="div-7">a) na pokrycie kosztów związanych z utworzeniem grupy producentów i prowadzeniem działalności administracyjnej, wypłacaną według stawki ryczałtowej na podstawie rocznej wartości produktów sprzedanych grupy, która wynosi:</p>
        <p xml:id="div-8">- w pierwszym, drugim, trzecim, czwartym i piątym roku odpowiednio 5%, 5%, 4%, 3% i 2% wartości produktów sprzedanych nieprzekraczającej 1 mln euro lub w pierwszym, drugim, trzecim, czwartym i piątym roku odpowiednio 2,5%, 2,5%, 2,0%, 1,5% i 1,5% wartości produktów sprzedanych przekraczającej 1 mln euro,</p>
        <p xml:id="div-9">b) na pokrycie części kwalifikowanych kosztów inwestycji ujętych w zatwierdzonym planie dochodzenia do uznania, wynoszącą 75% poniesionych kwalifikowanych kosztów inwestycji (50% kosztów inwestycji refundowanych jest ze środków wspólnotowych, a pozostałe 25% z budżetu krajowego), 25% kwalifikowanych kosztów inwestycji grupa producentów pokrywa ze środków własnych;</p>
        <p xml:id="div-10">2) dla uznanych organizacji producentów owoców i warzyw:</p>
        <p xml:id="div-11">a) na dofinansowanie funduszu operacyjnego przeznaczonego na realizację zatwierdzonego programu operacyjnego, która jest równa wysokości składek wpłaconych przez członków organizacji, nie może jednak przekroczyć 4,1% wartości produktów członków organizacji producentów sprzedanych za jej pośrednictwem oraz 50% wydatków zatwierdzonych lub faktycznie poniesionych z funduszu operacyjnego na realizację programu operacyjnego.</p>
        <p xml:id="div-12">Roczny limit pomocy finansowej jest obliczany dla każdego roku na podstawie wartości produktów sprzedanych w ciągu 12-miesięcznego okresu referencyjnego;</p>
        <p xml:id="div-13">b) z tytułu nieprzeznaczenia owoców i warzyw do sprzedaży, realizowana w 100% z budżetu UE. Owoce i warzywa nieprzeznaczone do sprzedaży mogą być rozdysponowane w następujący sposób: bezpłatna dystrybucja, bezpośrednie skarmianie zwierząt, przetworzenie na spirytus, przetworzenie na paszę, biodegradacja lub kompostowanie.</p>
        <p xml:id="div-14">W ramach tego systemu są dostępne trzy rodzaje pomocy finansowej:</p>
        <p xml:id="div-15">- rekompensaty finansowe z tytułu nieprzeznaczenia owoców i warzyw do sprzedaży,</p>
        <p xml:id="div-16">- zryczałtowana kwota kosztów pakowania i sortowania owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży, będących przedmiotem bezpłatnej dystrybucji,</p>
        <p xml:id="div-17">- zryczałtowana kwota kosztów transportu owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży, będących przedmiotem bezpłatnej dystrybucji;</p>
        <p xml:id="div-18">3) pomoc dla producentów owoców i warzyw przekazywana za pośrednictwem wstępnie uznanej grupy producentów lub uznanej organizacji producentów rolnych za dostarczanie pomidorów do przetwórstwa. W celu uzyskania pomocy finansowej grupa lub organizacja producentów musi dostarczyć pomidory do zatwierdzonego przetwórcy. Należna kwota przyznanej pomocy finansowej obliczana jest na podstawie ilości pomidorów dopuszczonych do przetwórstwa, określonych w świadectwach dostaw pomidorów, oraz ilości pomidorów określonej w umowie. Pomoc finansowa przyznawana jest w wysokości stanowiącej iloczyn ilości pomidorów netto dopuszczonych do przetwórstwa oraz stawki jednostkowej pomocy (euro/t), obowiązującej w roku gospodarczym, którego dotyczy wniosek.</p>
        <p xml:id="div-19">Z poważaniem</p>
        <p xml:id="div-20">Podsekretarz stanu</p>
        <p xml:id="div-21">Adam Pęzioł</p>
        <p xml:id="div-22">Warszawa, dnia 11 marca 2007 r.</p>
      </body>
    </text>
  </TEI>
</teiCorpus>