text_structure.xml
2.57 KB
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<teiCorpus xmlns:xi="http://www.w3.org/2001/XInclude" xmlns="http://www.tei-c.org/ns/1.0">
<xi:include href="PPC_header.xml"/>
<TEI>
<xi:include href="header.xml"/>
<text>
<body>
<p xml:id="div-1">Szanowny Panie Marszałku! Odpowiadając na zapytanie Pana Posła Piotra Gadzinowskiego (SPS-024-1946/06) w sprawie sprzedaży w sklepikach szkolnych niezdrowego jedzenia, uprzejmie wyjaśniam.</p>
<p xml:id="div-2">Sklepiki szkolne prowadzone są przez ajentów, którzy wynajmują lokale użytkowe na terenie danej placówki od organu prowadzącego szkołę. Najczęściej osobą podpisującą umowę z ajentem szkolnego sklepiku (za zgodą organu prowadzącego) jest dyrektor szkoły. Pieniądze za wynajem pomieszczeń wpłacane są na konto samorządu lokalnego. Podpisując umowę z najemcą, dyrektor szkoły może określić profil sprzedawanych produktów żywnościowych w sklepiku. Coraz częściej jednostki samorządu terytorialnego i fundacje organizują akcje promujące zdrowy styl życia oraz zdrowe odżywianie, angażując w nie szkoły i placówki oświatowe.</p>
<p xml:id="div-3">W niektórych krajach Unii Europejskiej uczniowie nie mają dostępu do wysoko słodzonych napojów, gumy do żucia, czekoladek, cukierków, chipsów, chrupek i solonych orzeszków, a w stołówkach nie można podawać parówek i hamburgerów. Do walki z niezdrową żywnością sprzedawaną w szkołach włączyła się również Polska. Ministerstwo Edukacji Narodowej wielokrotnie podczas spotkań z kuratorami oświaty poruszało problem asortymentu w sklepikach szkolnych. Najczęściej oferowane w nich produkty zgodne są z upodobaniami uczniów, lecz nie zawsze sprzyjają właściwemu odżywianiu. Cześć szkół, martwiąc się o zdrowie swoich uczniów, wprowadziła zakaz sprzedaży chipsów, słodkich gazowanych napoi i żywności typu fast food.</p>
<p xml:id="div-4">Mając na uwadze zdrowie i dobro uczniów, Ministerstwo Edukacji Narodowej uważa, iż konieczna jest zmiana wizerunku sklepików szkolnych na terenie placówek oświatowych. Problem ten poruszony będzie podczas spotkania kuratorów oświaty, w trakcie którego planuje się wypracowanie wspólnych działań na rzecz poprawy jakości żywienia w polskich szkołach oraz edukacji prozdrowotnej dzieci.</p>
<p xml:id="div-5">Z poważaniem</p>
<p xml:id="div-6">Sekretarz stanu</p>
<p xml:id="div-7">Sławomir Kłosowski</p>
<p xml:id="div-8">Warszawa, dnia 8 grudnia 2006 r.</p>
</body>
</text>
</TEI>
</teiCorpus>