text_structure.xml 5.6 KB
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<teiCorpus xmlns:xi="http://www.w3.org/2001/XInclude" xmlns="http://www.tei-c.org/ns/1.0">
  <xi:include href="PPC_header.xml"/>
  <TEI>
    <xi:include href="header.xml"/>
    <text>
      <body>
        <p xml:id="div-1">Szanowny Panie Marszałku! W związku z zapytaniem Pana Posła Stanisława Steca, pismo znak SPS-024-1811/06 z dnia 17.10.2006 r., w sprawie możliwości wydłużenia terminu dostosowania gospodarstw rolnych w zakresie wymagań weterynaryjnych dla mleka i produktów mlecznych, pragnę przekazać, co następuje.</p>
        <p xml:id="div-2">Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie szczegółowych warunków i trybu udzielania pomocy finansowej na dostosowanie gospodarstw rolnych do standardów Unii Europejskiej objętej planem rozwoju obszarów wiejskich (Dz.U. z 2005 r., Nr 17, poz. 142, z późn. zm.) termin na wykonanie przedsięwzięć mających na celu dostosowanie gospodarstwa produkcyjnego, w rozumieniu przepisów w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych, do minimalnych standardów co do higieny określonych w wymaganiach weterynaryjnych dla tego gospodarstwa wynosi nie więcej niż 12 miesięcy od dnia przyznania płatności. Tak sprecyzowany czas dostosowania wynika z rodzajów przedsięwzięć (np. wyposażenie gospodarstwa w schładzalnik do mleka lub dojarkę lub odpowiednie przygotowanie ścian i podłóg w pomieszczeniach do doju oraz do przechowywania mleka), o które producent rolny może wnioskować w ramach działania 6. Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich ˝Dostosowanie gospodarstw rolnych do standardów Unii Europejskiej˝. Należy wyraźnie podkreślić, że są to inwestycje, których zrealizowanie nie wymaga dłuższego niż 12 miesięcy horyzontu czasowego.</p>
        <p xml:id="div-3">Ponadto pragnę zaznaczyć, że okres wynikający z przywołanego rozporządzenia nie zwalnia producentów mleka z przestrzegania innych przepisów, w tym wynegocjowanych przez stronę polską przed przystąpieniem Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej okresów przejściowych dla sektora mlecznego. Zgodnie z Traktatem o przystąpieniu do Unii Europejskiej Republiki Czeskiej, Republiki Estońskiej, Republiki Cypryjskiej, Republiki Łotewskiej, Republiki Litewskiej, Republiki Węgierskiej, Republiki Malty, Rzeczypospolitej Polskiej, Republiki Słowenii i Republiki Słowackiej - Załącznik XII, rozdział 6: Rolnictwo, część B I, pkt 1 lit. c, dotyczyły wymagań dla mleka surowego, zakładów mleczarskich i gospodarstw produkujących mleko. Ostateczny termin dostosowania upływa z dniem 31 grudnia 2006 r.</p>
        <p xml:id="div-4">W Traktacie za gospodarstwa niedostosowane do wymagań Unii Europejskiej uważane są te, które nie spełniają wymogów rozdziału II załącznika A Dyrektywy Rady nr 92/46/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. ustanawiającej przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania na rynek surowego mleka, mleka poddanego obróbce termicznej i produktów na bazie mleka. Wykazy takich gospodarstw prowadzą powiatowi lekarze weterynarii.</p>
        <p xml:id="div-5">Z dniem 1 stycznia 2006 r. w państwach członkowskich Unii Europejskiej obowiązują następujące przepisy:</p>
        <p xml:id="div-6">- nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych oraz</p>
        <p xml:id="div-7">- nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.</p>
        <p xml:id="div-8">W myśl art. 4 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 przedsiębiorstwa sektora spożywczego prowadzące produkcję podstawową, w tym gospodarstwa produkujące mleko, oraz działania powiązane, wymienione w załączniku I (np. transport i składowanie mleka), powinny zastosować się do ogólnych przepisów dotyczących higieny, ustanowionych w części A załącznika I oraz do wszelkich szczególnych wymagań przewidzianych w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004. Przepisy te określają minimalne wymagania higieny, które zapewnią konsumentowi wysoki poziom ochrony w zakresie bezpieczeństwa żywności. W odniesieniu do gospodarstw, w których produkowane jest mleko surowe, zostały określone wymagania w zakresie rejestracji, wymagania ogólne dotyczące np. kontroli zagrożeń, prowadzenia dokumentacji, postępowania z odpadami czy przechowywania pasz, a także wymagania szczegółowe w odniesieniu do surowego mleka, w tym kryteria dla mleka surowego, wymogi dotyczące pomieszczeń i wyposażenia, higieny podczas udoju, odbioru i transportu mleka oraz higieny pracowników.</p>
        <p xml:id="div-9">Reasumując, przesunięcie terminu dostosowania gospodarstw mlecznych do wymagań higienicznych wymagałoby renegocjacji przede wszystkim ww. Traktatu Akcesyjnego. Ponadto takie przedsięwzięcie wzbudziłoby sprzeciw organizacji branżowych z uwagi na fakt, że mleko pochodzące z niedostosowanych gospodarstw mlecznych uważane jest za mleko niespełniające wymagań Unii Europejskiej i powinno być skupowane i przetwarzane oddzielnie, co spowodowałoby konieczność wydzielenia zakładów do takiego przetwórstwa, jak również konieczność sprzedaży wyłącznie na rynku krajowym. Wszystkie te działania obniżyłyby konkurencyjność polskiego sektora mleczarskiego na rynku wspólnotowym.</p>
        <p xml:id="div-10">Z poważaniem</p>
        <p xml:id="div-11">Sekretarz stanu</p>
        <p xml:id="div-12">Marek Zagórski</p>
        <p xml:id="div-13">Warszawa, dnia 17 listopada 2006 r.</p>
      </body>
    </text>
  </TEI>
</teiCorpus>