text_structure.xml 5.2 KB
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<teiCorpus xmlns:xi="http://www.w3.org/2001/XInclude" xmlns="http://www.tei-c.org/ns/1.0">
  <xi:include href="PPC_header.xml"/>
  <TEI>
    <xi:include href="header.xml"/>
    <text>
      <body>
        <p xml:id="div-1">Szanowny Panie Marszałku! W związku z zapytaniem poselskim Pani Poseł Grażyny Jolanty Ciemniak przesłanym przy piśmie z dnia 29 września 2006 r., znak: SPS-024-1718/06, uprzejmie wyjaśniam co następuje:</p>
        <p xml:id="div-2">Uchwalenie ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych otworzyło producentom w Polsce możliwość uczestnictwa we wspólnotowym systemie rejestracji i ochrony produktów rolnych i środków spożywczych wysokiej jakości. Podstawowymi znakami służącymi w Unii Europejskiej do identyfikacji produktów rolnych i środków spożywczych są: chroniona nazwa pochodzenia i chronione oznaczenie geograficzne - podkreślające związek między jakością a miejscem pochodzenia produktów, oraz gwarantowana tradycyjna specjalność - wyróżniająca ich tradycyjną metodę produkcji.</p>
        <p xml:id="div-3">Krajowym instrumentem służącym wyróżnianiu produktów tradycyjnych jest Lista Produktów Tradycyjnych, której głównym celem jest dostarczenie wszystkim zainteresowanym informacji na temat wpisanych na nią produktów. Lista Produktów Tradycyjnych stanowi swego rodzaju przewodnik po tradycyjnych i regionalnych wyrobach oraz potrawach polskich, jest narzędziem informacyjno-promocyjnym nieprzyznającym żadnej ochrony prawnej produktom, które zostały na nią wpisane.</p>
        <p xml:id="div-4">Znajdujące się na niej produkty są wytwarzane za pomocą tradycyjnych metod oraz receptur stosowanych od co najmniej 25 lat, przy czym większość z nich jest wytwarzana według przepisów przekazywanych od wieków z pokolenia na pokolenie. Produkty ubiegające się o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych powinny stanowić element tożsamości społeczności lokalnej i należeć do dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane. Lista Produktów Tradycyjnych cieszy się coraz większą popularnością zarówno wśród producentów, jak i konsumentów.</p>
        <p xml:id="div-5">Produkty, które się na niej znajdują, są również obiektem zainteresowania mediów, co stanowi dla nich doskonałą promocję. O sukcesie Listy Produktów Tradycyjnych świadczy także szybkość, z jaką wydłuża się ten spis wyjątkowych wyrobów. Pierwszy produkt pojawił się na liście 20 lipca 2005 r., a po kilkunastu miesiącach jej istnienia zostało na nią wpisanych już ponad 220 produktów, których stale przybywa.</p>
        <p xml:id="div-6">Kolejnym szczeblem wyróżniania produktów regionalnych i tradycyjnych jest ochrona ich nazw na terytorium całej Unii Europejskiej przyznawana poprzez rejestrację produktów w Komisji Europejskiej. Procedura ta jest trudniejsza i dłuższa niż w przypadku Listy Produktów Tradycyjnych. Produkty mogą ubiegać się o przyznanie jednego z trzech symboli wspólnotowych: chronionej nazwy pochodzenia, chronionego oznaczenia geograficznego oraz gwarantowanej tradycyjnej specjalności.</p>
        <p xml:id="div-7">Dotychczas Polska wysłała do Komisji Europejskiej 10 wniosków o rejestrację rodzimych produktów. Procedura krajowa trwa w odniesieniu do dwóch kolejnych wniosków - są to: Kiełbasa jałowcowa aplikująca o gwarantowaną tradycyjną specjalność oraz Podkarpacki miód spadziowy aplikujący o chronioną nazwę pochodzenia, a kilkanaście następnych specyfikacji jest przygotowywanych. Zarówno polscy producenci, jak też administracja lokalna zaczynają dostrzegać korzyści wynikające z rejestracji nazw regionalnych specjałów.</p>
        <p xml:id="div-8">Produkty przesłane do Komisji Europejskiej:</p>
        <p xml:id="div-9">- o chronioną nazwę pochodzenia aplikują:</p>
        <p xml:id="div-10">Oscypek,</p>
        <p xml:id="div-11">Bryndza podhalańska;</p>
        <p xml:id="div-12">Produkty te przeszły etap wstępnego badania w Komisji Europejskiej. Skrócone wnioski o rejestrację tych produktów zostały po raz pierwszy opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (Oscypek w dniu 2 sierpnia 2006 r., Bryndza podhalańska w dniu 23 września 2006 r.). Jeżeli w ciągu pół roku od ich publikacji nie wpłynie do Komisji sprzeciw z innego państwa, produkty te zostaną zarejestrowane.</p>
        <p xml:id="div-13">- o chronione oznaczenie geograficzne aplikują:</p>
        <p xml:id="div-14">Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich,</p>
        <p xml:id="div-15">Andruty kaliskie,</p>
        <p xml:id="div-16">Kiełbasa lisiecka,</p>
        <p xml:id="div-17">Wielkopolski ser smażony;</p>
        <p xml:id="div-18">- o gwarantowaną tradycyjną specjalność aplikują:</p>
        <p xml:id="div-19">Staropolskie miody pitne: półtorak, dwójniak, trójniak, czwórniak.</p>
        <p xml:id="div-20">Z poważaniem</p>
        <p xml:id="div-21">Sekretarz stanu</p>
        <p xml:id="div-22">Henryk Kowalczyk</p>
        <p xml:id="div-23">Warszawa, dnia 16 października 2006 r.</p>
      </body>
    </text>
  </TEI>
</teiCorpus>