text_structure.xml
26.7 KB
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<teiCorpus xmlns="http://www.tei-c.org/ns/1.0" xmlns:xi="http://www.w3.org/2001/XInclude">
<xi:include href="PPC_header.xml" />
<TEI>
<xi:include href="header.xml" />
<text>
<body>
<div xml:id="div-1">
<u xml:id="u-1.0" who="#komentarz">Dnia 2 października 1973 r. Komisja Gospodarki Morskiej i Żeglugi, obradująca pod przewodnictwem posła Floriana Wichłacza (PZPR), rozpatrzyła:</u>
<u xml:id="u-1.1" who="#komentarz">- zaopatrzenie rynku w ryby i ich przetwory;</u>
<u xml:id="u-1.2" who="#komentarz">- nowe kierunki wykorzystania surowca rybnego oraz postęp w zakresie opakowań towarów rybnych.</u>
<u xml:id="u-1.3" who="#komentarz">W posiedzeniu udział wzięli przedstawiciele: Ministerstwa Żeglugi z wiceministrem Romualdem Pietraszkiem, Komisji Planowania przy Radzie Ministrów, Ministerstwa Finansów, Ministerstwa Handlu Wewnętrznego i Usług, Państwowej Rady Gospodarki Materiałowej, Centralnego Związku Spółdzielczości Pracy, Urzędu Rady Ministrów, Prezydium WRN w Katowicach oraz wicedyrektorzy Zespołów NIK Jerzy Chyliński i Adam Kędzior.</u>
<u xml:id="u-1.4" who="#komentarz">Informację o zaopatrzeniu rynku w ryby i ich przetwory przedstawił wiceminister żeglugi Romuald Pietraszek (streszczenie informacji podajemy na kartkach z numeracją rzymską).</u>
<u xml:id="u-1.5" who="#komentarz">Problemy zaopatrzenia rynku w ryby i ich przetwory badane były przez dwa zespoły.</u>
<u xml:id="u-1.6" who="#komentarz">Na terenie województwa katowickiego badania prowadził zespół w składzie posłowie: Józef Malina (PZPR), Wiesław Mróz (PZPR), Władysław Gaweł (PZPR), w pracach zespołu uczestniczył poseł Bronisław Miczajka (PZPR) z Komisji Handlu Wewnętrznego.</u>
<u xml:id="u-1.7" who="#komentarz">Na terenie województwa lubelskiego i rzeszowskiego badania prowadził zespół w składzie posłowie: Alfred Przydatek (bezp.), Jan Mendel (PZPR), Jan Król (PZPR); Komisję Handlu. Wewnętrznego reprezentował poseł Tadeusz Zapiórkowski (bezp.).</u>
<u xml:id="u-1.8" who="#komentarz">Sprawozdawcą był poseł Alfred Przydatek (bezp.).</u>
<u xml:id="u-1.9" who="#komentarz">Wyniki wizytacji świadczą, że zwłaszcza w ostatnim okresie nie notuje się poważniejszych zakłóceń w zaopatrzeniu rynku w ryby i przetwory rybne. Sklepy rybne dysponują dostateczną ilością towaru, jednakże jego jakość i asortyment nie zawsze odpowiadają popytowi. Odczuwa się niedobory dostaw filetów z ryb białych, ryb słodkowodnych, śledzi solonych itp.</u>
<u xml:id="u-1.10" who="#komentarz">Sklepy Centrali Rybnej, znajdujące się w gestii resortu żeglugi są lepiej zaopatrzone niż placówki detalicznej sprzedaży podporządkowane innym resortom. Główną przyczyną tego stanu rzeczy jest brak urządzeń chłodniczych i odpowiedniego zaplecza magazynowego.</u>
<u xml:id="u-1.11" who="#komentarz">Poprawa zaopatrzenia, zwłaszcza rynku wiejskiego, w ryby i przetwory uzależniona jest przede wszystkim od zwiększenia dostaw specjalistycznych środków transportu. Tą drogą można działać znacznie szybciej i skuteczniej, aniżeli poprzez rozbudowę obiektów handlowo-przetwórczych w terenie, co związane jest z poważnymi kosztami inwestycyjnymi i będzie przedłużać się w czasie.</u>
<u xml:id="u-1.12" who="#komentarz">Na rynek wiejski ryby powinny być dostarczane w mniejszych pojemnikach, przy równoczesnym zwiększeniu częstotliwości dostaw.</u>
<u xml:id="u-1.13" who="#komentarz">Bardziej wnikliwie badać trzeba piany produkcji przetworów i konserw rybnych. Nie wszystkie rodzaje konserw znajdują uznanie nabywców; w rezultacie konieczne jest przecenianie nie cieszących się popytem przetworów.</u>
<u xml:id="u-1.14" who="#komentarz">Usprawnienia wymaga działalność reklamowa. Środki przeznaczone na reklamę są znaczne; wydaje się spore ilości folderów i ulotek. Reklamują one jednak głównie te gatunki ryb i te rodzaje przetworów, które dobrze są znane konsumentom. Reklamować trzeba przede wszystkim artykuły nowe, od niedawna znajdujące się w sprzedaży.</u>
<u xml:id="u-1.15" who="#komentarz">Nakłady inwestycyjne na rozbudowę bazy handlowo-przetwórczej central rybnych w bieżącym 5-leciu są znacznie wyższe niż w latach ubiegłych. Szczególną uwagę zwrócić należy na lokalizację tych baz, potrzeby niektórych województw nie są dostatecznie uwzględnione. Konieczne jest rozbudowanie magazynów oraz przyspieszenie rozwoju łańcucha chłodniczego w obrocie rybnym obejmującego przetwórstwo, hurt i detal.</u>
<u xml:id="u-1.16" who="#komentarz">Materiały na temat kierunków wykorzystania surowca rybnego oraz sytuacji w dziedzinie opakowań artykułów rybnych otrzymali posłowie na piśmie. Informację uzupełniającą przedstawił wiceminister żeglugi Romuald Pietraszek (streszczenie informacji zamieszczamy na kartkach z numeracją rzymską).</u>
<u xml:id="u-1.17" who="#komentarz">Zakłady przetwórstwa rybnego wizytowane były na terenie województw: gdańskiego, koszalińskiego i szczecińskiego przez zespół w składzie posłowie: Florian Wichłacz (PZPR), Jan Szymański (PZPR), Michał Trejgis (ZSL), Jan Mendalka (PZPR), Józef Kijowski (ZSL) i Mirosław Żurek (ZSL).</u>
<u xml:id="u-1.18" who="#komentarz">Sprawozdanie przedstawił poseł Jan Szymański (PZPR).</u>
<u xml:id="u-1.19" who="#komentarz">Kierunki rozwoju rybołówstwa i przemysłu rybnego zasługują na pozytywną ocenę. Wysoki poziom produkcji uzyskiwany jest w warunkach nienajlepszych, gdyż zakłady wyposażone są w przestarzały sprzęt i urządzenia. Stan sanitarny tych zakładów nie budzi na ogół zastrzeżeń.</u>
<u xml:id="u-1.20" who="#komentarz">W celu lepszego wykorzystania odpadów rybnych należałoby - zdaniem zespołu - instalować w zakładach przetwarzających ryby małe urządzenia do produkcji mączki rybnej.</u>
<u xml:id="u-1.21" who="#komentarz">Zakłady produkcji opakowań blaszanych, które zespół wizytował, są przestarzałymi obiektami niepokrywającymi aktualnych potrzeb przemysłu rybnego. Sytuacja w dziedzinie opakowań warunkuje w znacznej mierze przetwórstwo ryb. Produkować bowiem można przede wszystkim te wyroby, dla których są opakowania. Kiepskie opakowania rzutują ujemnie na atrakcyjność dostarczanych na rynek przetworów rybnych. Okres oczekiwania na etykiety sięga np. od 8-miu do 9-ciu miesięcy, co powoduje konieczność posługiwania się etykietami zastępczymi, brzydkimi i nietrwałymi. Brak odpowiedniki noży do otwierania puszek, a niejednokrotnie noże te produkowane są ze stali bardziej miękkiej aniżeli sama puszka.</u>
<u xml:id="u-1.22" who="#komentarz">Sytuacja w transporcie przeznaczonym do przewozu ryb jest niepokojąca; ilość samochodów - chłodni zmalała w roku 1973 w porównaniu do lat 1971 i 1972. Nie istnieje niemal zaplecze techniczne mające zajmować się remontem tego taboru.</u>
<u xml:id="u-1.23" who="#komentarz">Konieczne jest udzielenie pomocy spółdzielniom zajmującym się połowami i przetwarzaniem ryb w celu poprawy wyposażenia w urządzenia do mrożenia i przerobu.</u>
<u xml:id="u-1.24" who="#komentarz">(Dyskusja.)</u>
</div>
<div xml:id="div-2">
<u xml:id="u-2.0" who="#MirosławŻurek">Występują dysproporcje w rozwoju sieci detalicznej sprzedaży ryb między miastem a wsią. Tymczasem konsument wiejski chce spożywać ryb więcej niż obecnie i oczekuje wzbogacenia asortymentu. Jak wynika z poselskiego rozeznania, perspektywy na tym odcinku do roku 1975 przedstawiają się niekorzystnie. W rozwiązanie tego zagadnienia aktywniej musi włączyć się resort handlu. Rozbudowy wymaga nie tylko sieć sklepów, lecz również hurtowni i podhurtowni.</u>
<u xml:id="u-2.1" who="#MirosławŻurek">Poprawę zaopatrzenia rynku w artykuły rybne można by osiągnąć na drodze zwiększenia dostaw ryb słodkowodnych. Działalność państwowych gospodarstw rybackich spotyka się z krytyką. Gospodarstwa te podlegają Ministerstwu Rolnictwa, jednakże resort żeglugi powinien nawiązać ściślejszą współpracę w tej dziedzinie.</u>
<u xml:id="u-2.2" who="#MirosławŻurek">Między centralami rybnymi a zakładami przetwórczymi jest ścisły podział zadań. Ma on uzasadnienie w tych województwach, gdzie przetwórstwo ryb jest silnie rozwinięte; natomiast w województwach tzw. lądowych celowość takiego podziału, wydaje się wątpliwa. Współpraca tych dwóch partnerów powinna być pogłębiona.</u>
<u xml:id="u-2.3" who="#MirosławŻurek">Wiele uwag krytycznych budzi jakość opakowań. Krytyka ta skierowana jest zresztą nie pod adresem resortu żeglugi, który nie jest ich producentem. Należałoby postulować przekazanie fabryki opakowań w Goleniowie temu resortowi, po to, by mógł on produkować opakowania takie, jakich przetwórstwo potrzebuje.</u>
</div>
<div xml:id="div-3">
<u xml:id="u-3.0" who="#JanMendalka">Słuszny wydaje się wniosek, aby resort żeglugi przejął fabrykę opakowań dla celów przetwórstwa rybnego. Spółdzielczość pracy powinna wreszcie podjąć produkcję odpowiednich otwieraczy do puszek.</u>
<u xml:id="u-3.1" who="#JanMendalka">Dla właściwego wykorzystania surowca rybnego potrzebny jest potencjał chłodniczy: szafy, tunele, chłodnie. Spółdzielczość rybacka jest w tej dziedzinie szczególnie niedoinwestowana. Nie mogąc rozwijać przetwórstwa, musi ona kierować rybę w całości na rynek; nie zawsze dostawy te zgodne są z zapotrzebowaniem, to też część towaru ulega zmarnowaniu.</u>
<u xml:id="u-3.2" who="#JanMendalka">Dobrym instrumentem reklamy są targi rybne. Świadczą o tym rezultaty zorganizowanych w tym roku po raz pierwszy targów rybnych w Gdyni.</u>
</div>
<div xml:id="div-4">
<u xml:id="u-4.0" who="#MichałTrejgis">Nierównomierne jest zaopatrzenie w ryby i ich przetwory poszczególnych województw. Występują w związku z tym dysproporcje w spożyciu; najmniej artykułów rybnych spożywają mieszkańcy województw kieleckiego i rzeszowskiego.</u>
<u xml:id="u-4.1" who="#MichałTrejgis">Sklepy nie są dostosowane do sprzedaży pełnego asortymentu ryb; dotyczy to nawet sklepów Centrali Rybnej. Ogromne braki występują również w transporcie chłodniczym. Transport samochodowy nie jest w stanie dokonać w całości przewozu ryb. Część związanych z tym zadań musi spadać na kolej, która nie chce jednak dołączać wagonów z rybami do zestawów pociągów osobowych. Są to bowiem wagony przestarzałe, nieszczelne itp.</u>
<u xml:id="u-4.2" who="#MichałTrejgis">Ostatnio odczuwalny jest poważny postęp na odcinku uszlachetniania ryb, ale zabiegi te muszą być nadal i w szybszym jeszcze tempie kontynuowane.</u>
<u xml:id="u-4.3" who="#MichałTrejgis">Niezbędne jest podniesienie na wyższy poziom hodowli ryb słodkowodnych. Sąsiadujące z nimi kraje potrafiły problem ten rozwiązać.</u>
<u xml:id="u-4.4" who="#MichałTrejgis">Gestorem produkcji opakowań jest przemysł spożywczy; troszczy się on przede wszystkim o zabezpieczenie własnych potrzeb, stawiając interesy przetwórstwa rybnego na dalszym planie. Na poparcie zasługują postulaty w sprawie przekazania Zjednoczeniu Gospodarki Rybnej fabryki opakowań w Goleniowie.</u>
</div>
<div xml:id="div-5">
<u xml:id="u-5.0" who="#JózefWojtala">Na terenie Łodzi i województwa łódzkiego nastąpiła w III kwartale br. pewna poprawa zaopatrzenia w ryby i przetwory w porównaniu z analogicznym okresem ub. roku. Mimo to spożycie jest jeszcze niskiej i należałoby zabiegać przynajmniej o to, aby dorównało ono przeciętnemu wskaźnikowi spożycia ryb w kraju. Sieć sklepów sprzedaży ryb jest nie tylko szczupła, ale i niedostosowana do specyfiki towaru. Gastronomia w bardzo małym stopniu uwzględnia w jadłospisie dania rybne.</u>
</div>
<div xml:id="div-6">
<u xml:id="u-6.0" who="#RyszardWasik">Utrzymuje się nadal wysoki import mączki rybnej. Należałoby zastanowić się nad możliwością stworzenia warunków do zwiększenia jej produkcji w kraju. Nie wszystkie zakłady wytwarzające mączkę w pełni wykorzystują zainstalowane urządzenia.</u>
</div>
<div xml:id="div-7">
<u xml:id="u-7.0" who="#JanMendel">Problem opakowań blaszanych omawiany był m.in. na Komisji Przemysłu Ciężkiego i Maszynowego. Zwrócono wówczas uwagę, że zamiast budować jeden nowy duży zakład opakowań, należałoby urządzenia do produkcji tych opakowań instalować w większych zakładach przetwarzających ryby.</u>
</div>
<div xml:id="div-8">
<u xml:id="u-8.0" who="#JózefKijowski">Zwiększają się odłowy, rośnie w związku z tym ilość ryb i ich przetworów, którą należy rozprowadzić na terenie całego kraju. I temu zadaniu handel nie jest w stanie sprostać. Nie uzyskamy więc wyraźnej poprawy zaopatrzenia w te artykuły dopóki nie zostanie dostatecznie rozbudowana sieć sklepów, hurtowni i pół-hurtowni, nie uzyska się lepszego wyposażenia tych placówek w sprzęt chłodniczy, a także nie rozwiąże trudności transportowych.</u>
<u xml:id="u-8.1" who="#JózefKijowski">Niedostateczna jest reklama nowych artykułów, których w branży rybnej pojawia się stosunkowo wiele. Konsument jednak tego nie dostrzega. Formy reklamy wymagają unowocześnienia.</u>
<u xml:id="u-8.2" who="#JózefKijowski">Na uznanie zasługuje rozwój sieci smażalni ryb w szybszym tempie trzeba organizować nowe punkty. Nie wymaga to większych nakładów, a przynosi znaczne efekty. Warto by zainteresować gospodarstwa rybackie uruchamianiem takich smażalni. Nie wykazują natomiast dostatecznej inwencji specjalistyczne restauracje rybne.</u>
</div>
<div xml:id="div-9">
<u xml:id="u-9.0" who="#JanKról">Na opakowaniach należałoby umieszczać informację na temat terminu ważności danego przetworu, a nie datę jego produkcji, ponieważ ta, ostatnia wiadomość niewiele mówi konsumentowi.</u>
</div>
<div xml:id="div-10">
<u xml:id="u-10.0" who="#BolesławRakowski">Na rynku wiejskim najbardziej poszukiwanym artykułem są konserwy ze szprotą i śledzie w oleju. Natomiast pulpety rybne, konserwy w temacie itp. stoją na półkach i nie znajdują amatorów. Dowodzi to potrzeby bardziej elastycznej, lepiej dostosowanej do zapotrzebowania dystrybucji przetworów rybnych.</u>
</div>
<div xml:id="div-11">
<u xml:id="u-11.0" who="#FlorianWichłacz">Zespół wizytujący zakłady przetwórstwa rybnego z uznaniem ocenia poprawę stanu zaplecza socjalnego w tych zakładach. Zakłady przetwórcze zatrudniają wysokokwalifikowanych robotników i pracowników. Kadra ta pomyślnie realizuje plany produkcyjne, wykazuje duże zaangażowanie, realizuje szereg cennych inicjatyw.</u>
</div>
<div xml:id="div-12">
<u xml:id="u-12.0" who="#JózefWojtala">Tereny wiejskie są znacznie gorzej zaopatrywane w ryby i przetwory rybne. Nim sieć detalicznej sprzedaży tych artykułów odpowiednio się rozbuduje, należałoby prowadzić tam sprzedaż obwoźną.</u>
<u xml:id="u-12.1" who="#JózefWojtala">Dodatkowych wyjaśnień udzielili: dyrektor Departamentu w Ministerstwie Handlu Wewnętrznego i Usług Andrzej Bors, główny specjalista w Państwowej Radzie Gospodarki Materiałowej Ryszard Bartosiak, naczelnik wydziału w Ministerstwie Finansów Modest Radomyski, dyrektor Centralnego Związku Spółdzielczości Pracy - Maksymilian Rasz oraz wiceminister żeglugi - Romuald Pietraszek.</u>
<u xml:id="u-12.2" who="#JózefWojtala">Z wyjaśnień tych wynika m.in., że w roku bieżącym zostanie w pełni zrealizowany plan sprzedaży ryb i przetworów rybnych w przedsiębiorstwach handlowych podległych resortowi handlu wewnętrznego.</u>
<u xml:id="u-12.3" who="#JózefWojtala">Poważnie zwiększone zostały nakłady inwestycyjne na rozwój bazy produkcyjnej opakowań. Przewiduje się m.in. wybudowanie do roku 1977 dwóch zakładów opakowań blaszanych, których produkcja w znacznej mierze przeznaczona będzie na potrzeby resortu żeglugi.</u>
<u xml:id="u-12.4" who="#JózefWojtala">Wiele uwagi zarówno resort żeglugi, jak i inne rozprowadzające ryby i przetwory rybne przedsiębiorstwa handlowe przywiązują do właściwego prowadzenia reklamy. Sposoby jakimi prowadzi się tą reklamę są niezadowalające, szuka się nowych dróg w tym zakresie. Pomyślne rezultaty dały na przykład trzy kiermasze zorganizowane przez Centralę Rybną w Gdańsku, w Gdyni i w czasie święta TRYBUNY LUDU w Warszawie.</u>
<u xml:id="u-12.5" who="#JózefWojtala">Trzeba również stosować i te najbardziej proste formy reklamy, jak na przykład wypisywanie na witrynach sklepów i na specjalnych tablicach jakimi gatunkami ryb w danym dniu dysponuje sklep, jakie są ceny itp.</u>
</div>
<div xml:id="div-13">
<u xml:id="u-13.0" who="#AdamKędzior">Najwyższa Izba Kontroli badała problemy zaopatrzenia rynku w ryby i przetwory rybne. W okresie lat 1966–1973 dostawy ryb na rynek wewnętrzny wzrosły o proc. Mimo to roczny plan dostaw na przestrzeni tych lat nie był ani razu w pełni wykonany.</u>
<u xml:id="u-13.1" who="#AdamKędzior">Podkreślić należy duży wysiłek resortu czyniony dla właściwego i pełnego zagospodarowania masy rybnej. W latach 1970–1972 poważnie rozbudowano bazę chłodniczą oraz powierzchnię składową zakładów przetwórczych.</u>
<u xml:id="u-13.2" who="#AdamKędzior">Podstawowe niedociągnięcia, hamujące dalszą intensyfikację przetwórstwa rybnego, to niedorozwój bazy chłodniczej, niedobory transportu specjalistycznego, zbyt szczupła baza handlowa.</u>
<u xml:id="u-13.3" who="#AdamKędzior">W czasie kontroli stwierdzono szereg niedociągnięć w organizacji sprzedaży i dystrybucji ryb. Zdarzały się przypadki, że sklepy nie dysponowały nawet takimi asortymentami ryb, których było pod dostatkiem w magazynach i chłodniach (makrele, śledzie, ryby wędzone).</u>
<u xml:id="u-13.4" who="#AdamKędzior">Wnioski z kontroli zostały przekazane Ministerstwu Żeglugi oraz zainteresowanym przedsiębiorstwom. Podkreślić należy, że są one na ogół pomyślnie realizowane.</u>
</div>
<div xml:id="div-14">
<u xml:id="u-14.0" who="#FlorianWichłacz">W ostatnich latach nastąpiła wyraźna poprawa zaopatrzenia rynku wewnętrznego w ryby i przetwory rybne. Coraz sprawniej i lepiej organizowany jest obrót rybą.</u>
<u xml:id="u-14.1" who="#FlorianWichłacz">Duże uznanie należy wyrazić resortowi i przedsiębiorstwom przetwórstwa rybnego za sprawne zagospodarowanie masy rybnej dla celów konsumpcyjnych. Obserwuje się rozszerzanie asortymentu produkcji konserw i przetworów rybnych, coraz rzadziej mówi się o przypadkach marnotrawstwa.</u>
<u xml:id="u-14.2" who="#FlorianWichłacz">Przedsiębiorstwa przetwórstwa rybnego poszczycić się mogą dużymi osiągnięciami technicznymi, przyspieszoną modernizacją zakładów, wysokokwalifikowaną kadrą.</u>
<u xml:id="u-14.3" who="#FlorianWichłacz">Zlecono podkomisji opracowanie projektu dezyderatów w oparciu o przebieg posiedzenia.</u>
<u xml:id="u-14.4" who="#FlorianWichłacz">O ZAOPATRZENIU RYNKU W RYBY I ICH PRZETWORY.</u>
<u xml:id="u-14.5" who="#FlorianWichłacz">Streszczenie informacji złożonej przez wiceministra żeglugi - Romualda Pietraszka na posiedzeniu Komisji Gospodarki Morskiej i Żeglugi w dniu 2 października 1773 r.</u>
<u xml:id="u-14.6" who="#FlorianWichłacz">W okresie lat 1970–1973 sprzedaż ryb i przetworów rybnych przeznaczonych na zaopatrzenie rynku wewnętrznego wzrosła o blisko 20 proc. Przede wszystkim uległa zwiększeniu sprzedaż towarów o wyższym stopniu przetworzenia takich jak konserwy, marynaty, ryby wędzone, wyroby garmażeryjne.</u>
<u xml:id="u-14.7" who="#FlorianWichłacz">Zmiany w strukturze sprzedaży rynkowej ryb i przetworów rybnych odbywały się w warunkach niekorzystnych zmian w strukturze asortymentowej połowów. Poważnie zmniejszają się z roku na rok połowy dorsza; w 1970 r. stanowiły one 28 proc. ogółu złowionych ryb, w 1972 r. - 20,9 proc., a w I półroczu bież. roku zaledwie 17,7 proc. Zmniejszają się połowy śledzia dalekomorskiego, które z 15,3 proc. połowów ogółem w 1970 r., zmniejszyły się w I półroczu bież. roku do 2,9 proc. Podobnie kształtują się połowy poszukiwanych gatunków ryb jak np. karmazyn i halibut.</u>
<u xml:id="u-14.8" who="#FlorianWichłacz">W tej trudnej sytuacji podjęto szereg działań dla usprawnienia przetwórstwa ryb i zdobycia nowych łowisk.</u>
<u xml:id="u-14.9" who="#FlorianWichłacz">W latach 1971–1972 wprowadzono do sprzedaży 56 nowych rodzajów konserw, 10 gatunków ryb wędzonych, 6 gatunków marynat. Nowe przetwory bazowały głównie na surowcu makrelowym, w planie na rok bież. przewiduje się wprowadzenie do sprzedaży dalszych 38 nowych receptur konserw rybnych, 6 ryb wędzonych, 6 marynat i zwiększenie produkcji farszu rybnego. Podjęto również szereg przedsięwzięć dla intensyfikacji sprzedaży ryb. Główne kierunki działania w tej dziedzinie zmierzają do rozszerzenia kontaktów z odbiorcami ryb, poprawy informacji handlowej, rozwijania własnej i obcej sieci detalicznej sprzedaży ryb, jak również sieci smażalni, barów i restauracji rybnych.</u>
<u xml:id="u-14.10" who="#FlorianWichłacz">Szczególny nacisk położony zostanie na zwiększenie operatywności i elastyczności działania służb handlowych, na zwiększenie częstotliwości i zasięgu dostaw bezpośrednich, szczególnie na tereny wiejskie.</u>
<u xml:id="u-14.11" who="#FlorianWichłacz">Powodzenie tych przedsięwzięć uzależnione jest od rozbudowy zaplecza magazynowo-przetwórczego zarówno resortu żeglugi, jak i innych resortów, które są odbiorcami ryb i przetworów rybnych.</u>
<u xml:id="u-14.12" who="#FlorianWichłacz">W latach 1970–1973 potencjał chłodniczy wzrósł z 12 tys. ton do 38,5 tys. ton. Do 1980 r. wzrośnie on do 44,5 tys. ton.</u>
<u xml:id="u-14.13" who="#FlorianWichłacz">Nakłady na rozbudowę bazy handlowo-przetwórczej central rybnych w bieżącym 5-leciu wzrosły o 50,0 proc. w stosunku do ubiegłej 5-latki. Zrealizowane zostanie wiele obiektów handlowo przetwórczych zlokalizowanych przede wszystkim poza ośrodkami wojewódzkimi dla zapewnienia rozszerzenia dostaw bezpośrednich i uzupełnienia niezbędnego ogniwa łańcucha chłodniczego.</u>
<u xml:id="u-14.14" who="#FlorianWichłacz">Sieć detaliczna przedsiębiorstw handlowych innych resortów jest nadal niedostateczna w stosunku do rosnącej podaży ryb i zmieniającej się struktury sprzedaży, świadczyć o tym może fakt, że przedsiębiorstwa te, które w latach 1971–1973 rozprowadzały 67,8–69,2 proc. ogólnej masy artykułów rybnych dostarczanych na rynek w przeważającej mierze sprzedawały ryby solone, wędzone, konserwy rybne i marynaty, a więc te gatunki, które nie ulegają szybkiemu zepsuciu. Tłumaczy to również m.in. niewykonanie planów sprzedaży ryb mrożonych i filetów ze śledzi i makreli panierowanej.</u>
<u xml:id="u-14.15" who="#FlorianWichłacz">Realizacja podstawowych zadań w dziedzinie gospodarki rybnej uzależniona jest więc nie tylko od resortu żeglugi, lecz również od poprawy stanu organizacji i rozbudowy sieci detalicznej przystosowanej do całorocznej sprzedaży pełnego asortymentu towarów rybnych.</u>
<u xml:id="u-14.16" who="#FlorianWichłacz">O KIERUNKACH WYKORZYSTANIA SUROWCA RYBNEGO ORAZ SYTUACJI W DZIEDZINIE OPAKOWAŃ ARTYKUŁÓW RYBNYCH.</u>
<u xml:id="u-14.17" who="#FlorianWichłacz">Streszczenie informacji przedstawionej przez wiceministra żeglugi Romualda Pietraszka na posiedzeniu Komisji Gospodami i Żeglugi w dniu 2 października 1973 r Zmiany w strukturze połowów zmuszają resort do poszukiwania nowych sposobów wykorzystywania surowca. Zasadniczym kierunkiem jest wytwarzanie farszów rybnych, z tych gatunków, które nie nadają się do filetowania. Pozwoli to na rozwój garmażerki rybnej w rodzaju kiełbas rybnych, hamburgerów, paluszków itp.</u>
<u xml:id="u-14.18" who="#FlorianWichłacz">Placówki naukowe resortu prowadzą w tej dziedzinie odpowiednie badania, zwłaszcza nad sposobem zabezpieczenia trwałości surowca. Są one już na tyle zaawansowane, że można realnie myśleć o przejściu na produkcję półfabrykatów rybnych i dalszym rozwoju tej gałęzi przetwórstwa.</u>
<u xml:id="u-14.19" who="#FlorianWichłacz">Na rozwój garmażerki rybnej trzeba przeznaczyć duże nakłady inwestycyjne, toteż podejmowanie decyzji w tej sprawie musi być poprzedzone analizą ekonomiczną. Problem leży również w opracowaniu technologii oraz programu jej wdrażania.</u>
<u xml:id="u-14.20" who="#FlorianWichłacz">Drugim nowym kierunkiem wykorzystywania surowca jest produkcja białka rybnego. Na recepturę uzyskiwania produktu białkowego istnieje oryginalny patent polski. Ocena organoleptyczna tego produktu jest wysoka. Obecnie Akademia Medyczna w Gdańsku prowadzi badania niezbędna dla dopuszczenia produktu do szerokiego wytwarzania. Pełny cykl potrwa jednak jeszcze półtora do dwóch lat, a zatem przed 1975 rokiem nie można oczekiwać rozpoczęcia produkcji.</u>
<u xml:id="u-14.21" who="#FlorianWichłacz">Nowe produkty wymagają zmienionych form opakowania. Tymczasem to, czym dysponuje przetwórstwo rybne są to głównie opakowania tradycyjne. Na przestrzeni ostatnich lat w dziedzinie opakowań dla potrzeb tej gałęzi przetwórstwa, nie uzyskano większego postępu. Zmusza to resort do importu dużych ilości opakowań. Niezbędne jest wytwarzanie pojemników i beczek z tworzyw sztucznych, ponieważ jest to jedyny sposób, aby można było dostarczać do sklepów towar w ilościach mniejszych niż zawierają go tradycyjne beczki.</u>
<u xml:id="u-14.22" who="#FlorianWichłacz">Dla produkcji opakowań brak folii, cienkiej blachy itp. Zagospodarowanie surowca rybnego w postaci farszu, białka, wędlin rybnych itp. będzie podejmowane tylko w odniesieniu do tych gatunków, które nie znajdują popytu na rynku. Przede wszystkim bowiem koncentruje się uwagę na dostarczaniu konsumentów ryb świeżych. Niemniej nieuniknione zmiany w strukturze połowów będą zmuszały do podejmowania tego przetwórstwa.</u>
</div>
</body>
</text>
</TEI>
</teiCorpus>