text_structure.xml
17.9 KB
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<teiCorpus xmlns="http://www.tei-c.org/ns/1.0" xmlns:xi="http://www.w3.org/2001/XInclude">
<xi:include href="PPC_header.xml" />
<TEI>
<xi:include href="header.xml" />
<text>
<body>
<div xml:id="div-1">
<u xml:id="u-1.0" who="#komentarz">Dnia 23 września 1976 r. Komisja Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego, obradująca pod przewodnictwem posła Bolesława Strużka (ZSL), rozpatrzyła:</u>
<u xml:id="u-1.1" who="#komentarz">- problem osiągania założonych zdolności produkcyjnych przez nowe i zmodernizowane obiekty przemysłu rolno-spożywczego,</u>
<u xml:id="u-1.2" who="#komentarz">- informację o strukturze organizacyjnej i głównych zadaniach resortu przemysłu spożywczego i skupu.</u>
<u xml:id="u-1.3" who="#komentarz">W posiedzeniu udział wzięli: przedstawiciele Ministerstwa Przemysłu Spożywczego i Skupu z I zastępcą ministra - Kazimierzem Jaroszem, Komisji Planowania przy Radzie Ministrów i Najwyższej Izby Kontroli.</u>
<u xml:id="u-1.4" who="#komentarz">Podstawą dyskusji były materiały informacyjne opracowane przez Ministerstwo Przemysłu Spożywczego i Skupu.</u>
<u xml:id="u-1.5" who="#komentarz">Uwagi podkomisji przedstawiła poseł Lidia Wołowiec (PZPR). Podkomisja dokonała wizytacji 10 nowo zbudowanych i zmodernizowanych zakładów.</u>
<u xml:id="u-1.6" who="#komentarz">W latach 1971-1975 inwestycje w przemyśle rolno-spożywczym osiągnęły wysokość 90 mld zł, to jest więcej aniżeli w okresie poprzednich 25 lat. Nakłady skoncentrowano na tych gałęziach przemysłu spożywczego, w których występowały największe napięcia w zagospodarowaniu surowca oraz na tych, gdzie niezbędne było szybkie zwiększenie dostaw na rynek. Największe środki inwestycyjne przeznaczone zostały na rozbudowę przemysłu mięsnego, chłodniczego, zbożowo-młynarskiego, drobiarskiego oraz cukrowniczego i paszowego.</u>
<u xml:id="u-1.7" who="#komentarz">Podkomisja - na podstawie przeprowadzonych wizytacji - stwierdziła, że realizacja inwestycji w przemyśle spożywczym przebiega na ogół pomyślnie. Większość inwestycji wykonano i oddano do eksploatacji w terminie, co świadczy o sprawniejszej pracy przedsiębiorstw budowlano-montażowych, chociaż zdarzały się również przypadki przedłużania cyklu budowy.</u>
<u xml:id="u-1.8" who="#komentarz">Zanotowano coraz lepsze przygotowanie dokumentacji technicznej, obejmującej kompleksowe rozwiązania dla budownictwa produkcyjnego oraz zaplecza technicznego i socjalnego. W niektórych zakładach jednak opóźnia się budowa obiektów zaplecza socjalnego i magazynowego, transportowego, chłodniczego itp.</u>
<u xml:id="u-1.9" who="#komentarz">Prawie wszystkie nowo oddane obiekty i linie produkcyjne osiągnęły projektowane zdolności produkcyjna, przy czym dotyczy to nie tylko uzyskiwaniu ilościowych czy wartościowych wskaźników produkcji, lecz również jakościowych parametrów, a także prawidłowego układu wskaźników techniczno-ekonomicznych, a zwłaszcza kosztów produkcji, wydajności pracy, zużycia materiałów, energii itp.</u>
<u xml:id="u-1.10" who="#komentarz">Skoncentrowanie nakładów inwestycyjnych na podstawowych gałęziach przemysłu należy uznać za słuszne. Lokalizacja nowych obiektów, głównie w regionach rolniczych wschodniej i centralnej Polski przyczyniła się do skrócenia drogi przewozów oraz wpłynęła na aktywizację gospodarczą tych regionów. Pomimo to zdarzają się jeszcze przypadki, że baza surowcowa przerasta możliwości przetwórcze zakładów przemysłu spożywczego, szczególnie w regionach stanowiących „zielone zagłębie”.</u>
<u xml:id="u-1.11" who="#komentarz">Zakłady podległe Ministerstwa Przemysłu Spożywczego i Skupu rozpoczęły od 1972 r. wytwarzanie wielu nowych wyrobów. Asortyment produkcji jest stale wzbogacany. Należy jednak mieć na uwadze gusty i zapotrzebowanie konsumentów, skrupulatnie prowadzić analizę rynku, ażeby nie produkować wyrobów niechodliwych, zalegających magazyny.</u>
<u xml:id="u-1.12" who="#komentarz">Na poparcie zasługują decyzjo resortu w sprawie zakupywania kompletnych obiektów z importu, reprezentujących z reguły wysoki poziom techniki światowej. Dbać trzeba, ażeby dla tych nowoczesnych zakładów odpowiednio wcześnie przygotować wykwalifikowaną kadrę fachowców. Równocześnie jednak rozwijać trzeba własne zaplecze naukowo-badawcze i szerzej stosować osiągnięcia polskiej myśli technicznej. Takim pozytywnym przykładem może być cukrownia w Łapach, czy browar w Warce, pracujące w większości na krajowych maszynach i urządzeniach.</u>
<u xml:id="u-1.13" who="#komentarz">Podkomisja wysunęła szereg wniosków, w których postuluje dalsze racjonalne inwestowanie przemysłu spożywczego i lepsze dostosowywanie rozwoju poszczególnych branż do potrzeb rynku wewnętrznego i eksportu.</u>
<u xml:id="u-1.14" who="#komentarz">(Dyskusja.)</u>
</div>
<div xml:id="div-2">
<u xml:id="u-2.0" who="#DanutaBartosz">Na podstawie wizytacji niektórych zakładów można uzyskać przekonanie, że w najbliższym okresie czasu rynek odczuje zwiększanie dostaw przetworów rolno-spożywczych.</u>
<u xml:id="u-2.1" who="#DanutaBartosz">170 tuczami przemysłowych podlegających Centrali Przemysłu Mięsnego osiąga dobre wyniki produkcyjnej dotyczy to zarówno osiąganego przyrostu masy mięsnej, racjonalnego wykorzystywania pasz, jak i zagospodarowania odpadów. Tuczarnie przemysłowe stanowią poważną rezerwę dla zaopatrzenia rynku, zwłaszcza w okresach zmniejszania dostaw z gospodarki chłopskiej i spółdzielczej. Prowadzony przez przemysł mięsny tucz przemysłowy powinien zostać zwiększony; wymaga to jednak rozbudowy jego bazy produkcyjnej.</u>
</div>
<div xml:id="div-3">
<u xml:id="u-3.0" who="#HieronimBłaszyński">W okresie ostatnich 2 lat obserwujemy w indywidualnych gospodarstwach rolnych tendencje zniżkowe w hodowli. Odbija się to ujemnie również na tuczarniach przemysłowych, które w przeważającej mierze popierały swą produkcję na warchlakach skupywanych od chłopów.</u>
</div>
<div xml:id="div-4">
<u xml:id="u-4.0" who="#StanisławKulesza">Plan inwestycyjnych zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego powinien być lepiej skoordynowany z zapleczem surowcowym.</u>
</div>
<div xml:id="div-5">
<u xml:id="u-5.0" who="#AndrzejZydek">Przy opracowywaniu projektów technicznych nowych zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego w szerszym niż dotychczas zakresie opierać się należy na krajowych rozwiązaniach konstrukcyjnych i projektowych. Przykłady takich dobrych rozwiązań mamy np. w cukrowni w Łapach, przy budowie której zastosowano polskie opracowania.</u>
<u xml:id="u-5.1" who="#AndrzejZydek">Zapewnić należy szybszą integrację zakładów naukowo-badawczych oraz ściślejsze powiązanie ich badań z potrzebami przemysłu.</u>
<u xml:id="u-5.2" who="#AndrzejZydek">Przyspieszyć trzeba rozwój produkcji maszyn dla potrzeb przemysłu rolno-spożywczego. Niekorzystnym zjawiskiem jest fakt zlikwidowania tzw. funduszu wdrożeniowego w niektórych zakładach, który był istotnym bodźcem do wprowadzania nowoczesnych technologii.</u>
<u xml:id="u-5.3" who="#AndrzejZydek">Dążyć należy do lepszego wykorzystania w przetwórstwie bazy surowcowej rolnictwa. Obecnie np. przetwarzamy zaledwie 5–7 proc. ziemniaków na cele konsumpcyjne i przemysłowe. Podobnie w przetwórstwie warzyw i owoców istniejąca baza przetwórcza jest niewystarczająca w stosunku do podaży, zwłaszcza w okresach urodzaju.</u>
<u xml:id="u-5.4" who="#AndrzejZydek">Koniecznym jest racjonalne wykorzystania odpadów mięsnych i innych dla przerobu na mączki wysokobiałkowe. Zwiększanie tej produkcji pozwoliłoby ograniczyć kosztowny import. Nowe zakłady przetwórstwa mięsnego dysponują przetwórniami odpadów, natomiast w starych zakładach te cenne surowce dla produkcji pasz marnują się.</u>
<u xml:id="u-5.5" who="#AndrzejZydek">Zbyt mały jest jeszcze postęp w uszlachetnianiu pasz. Szybciej wprowadzać trzeba nowoczesne metody produkcji pasz, ściślej przestrzegać proporcji w dozowaniu poszczególnych komponentów paszowych.</u>
</div>
<div xml:id="div-6">
<u xml:id="u-6.0" who="#JózefBareła">Zmodernizowana krochmalnia w Niechlowie w woj. leszczyńskim, wykorzystana jest tylko w okresie kampanii. Ziemniaki do tej krochmalni, przewozi się z woj. zamojskiego, przy dobrze rozwiniętej bazie produkcyjnej ziemniaków w sąsiednich województwach: poznańskim, zielonogórskim i wrocławskim.</u>
<u xml:id="u-6.1" who="#JózefBareła">Powszechniej należałoby wykorzystywać cukrownio w okresach pozakampanijnych do suszenia zielonek.</u>
</div>
<div xml:id="div-7">
<u xml:id="u-7.0" who="#WładysławOchota">Służba rolna musi wpływać na kształtowanie produkcji poszczególnych płodów rolnych na swoim terenie. Obecnie zdarzają się sytuacje, że zachęca się np. rolników do zakładania sadów, a w okresach urodzaju nie ma zapewnionego skupu owoców.</u>
</div>
<div xml:id="div-8">
<u xml:id="u-8.0" who="#TadeuszMaj">Należy zapewnić właściwą koordynację i nadzór nad produkcją pasz, którą zajmują się Bacutil, Centrala Rolnicza „Samopomoc Chłopska” jak również państwowe gospodarstwa rolne i spółdzielnie produkcyjne.</u>
<u xml:id="u-8.1" who="#TadeuszMaj">Obecna baza przetwórstwa warzywno-owocowego jest już niewystarczająca, zwłaszcza w okresach szczytu urodzaju. Nowo budowane zakłady produkcyjne powinny dysponować rezerwą do podjęcia przetwórstwa zwiększonej podaży warzyw lub owoców.</u>
<u xml:id="u-8.2" who="#TadeuszMaj">Tuczarnie przemysłowe stanowią istotną rezerwę w dziedzinie hodowli. Wydaje się słuszne utrzymaniu ich w pionie przemysłu spożywczego i skupu, nie przekazywaniu do resortu rolnictwa.</u>
<u xml:id="u-8.3" who="#TadeuszMaj">Więcej uwagi poświęcić trzeba dostosowaniu produkcji rolno-spożywczej do potrzeb i gustów konsumentów. Niezbędne jest zapewnienie właściwych opakowań oraz dostarczanie na rynek wielu artykułów w mniejszych opakowaniach.</u>
<u xml:id="u-8.4" who="#TadeuszMaj">Na całym świecie praktykuje się dodawanie białka roślinnego do wędlin przy zachowaniu ich wysokich wartości smakowych. Sprawa ta nie jest jeszcze u nas rozwiązana.</u>
</div>
<div xml:id="div-9">
<u xml:id="u-9.0" who="#WładysławPihan">Coraz większego znaczenia nabiera racjonalna gospodarka zbożem. W PGR-ach woj. szczecińskiego produkujących zboże wysokiej jakości i prowadzących równocześnie rozwiniętą hodowlę trzeba niestety wykorzystywać ziarno do mieszanek paszowych, gdyż własna produkcja pasz nie może się rozwijać prawidłowo wobec braku wielu komponentów.</u>
<u xml:id="u-9.1" who="#WładysławPihan">Opracowane ostatnio przez Bacutil receptury mieszanek pasz treściowych przewidują niewielkie tylko wykorzystanie suszów z zielonek. Doświadczania hodowców dowodzą, że zwiększona ilość tego składnika w paszach daje dobre efekty produkcyjne. W wielu PGR-ach suszu takiego jest pod dostatkiem, ale nieprzestrzeganie ustalonych receptur grozi cofnięciem dotacji dla hodowców.</u>
<u xml:id="u-9.2" who="#WładysławPihan">W sytuacji kiedy zależy nam na dobrym wykorzystaniu każdego skrawka gruntów, dążyć należałoby do ograniczenia zbyt rozbudowanej obecnie, a nie zawsze uzasadnionej względami komunikacyjnymi, sieci dróg wiodących przez wielkie kompleksy pól PGR.</u>
</div>
<div xml:id="div-10">
<u xml:id="u-10.0" who="#BenedyktKurkowiak">Sposobem gospodarczym udało się zastosować przy Bizonach urządzenia wychwytujące plewy. Należy zbadać możliwości jak najbardziej ekonomicznego wykorzystania tego wartościowego składnika pasz.</u>
</div>
<div xml:id="div-11">
<u xml:id="u-11.0" who="#AlojzyBiłko">W ostatnich latach dynamicznie rozwija się przemysł drobiarski. W jego rozwoju tkwią jednak jeszcze poważne rezerwy. Np. nadmierne jest zużycie pasz, gdyż producenci otrzymują minimalne tylko ilości bardziej efektywnych pasz granulowanych i nie zawsze przestrzegane są terminy odbiera brojlerów od producentów.</u>
</div>
<div xml:id="div-12">
<u xml:id="u-12.0" who="#LudwikMaźnicki">Słusznie resort zamierza koncentrować uwagę przede wszystkim na modernizacji zakładów. W tym przemyśle postęp techniczny postępuje szybko i zakłady pobudowane nawet kilka czy kilkanaście lat temu nie są w stanie sprostać rosnącym zadaniom. Dotyczy to nie tylko wielkich zakładów, ale przede wszystkim w przeważającej ilości drobnych zakładów przetwórczych, których stan techniczny i warunki pracy wymagają szybkiej poprawy.</u>
</div>
<div xml:id="div-13">
<u xml:id="u-13.0" who="#ZbigniewGołacki">Coraz powszechniejsze stasowanie przy sprzęcie zbóż kombajnów powoduje trudności z odbiorem ziarna. Przy systemie sprzętu zboże spływało do magazynu stopniowo. Obecnie prace te się spiętrzają i ani magazyny, ani środki transportu nie są w stanie sprawnie rozładować dostarczanej przez kombajny masy ziarna. Wraz z postępem kombajnizacji sprzętu zbóż trzeba równolegle powiększać powierzchnię magazynową.</u>
</div>
<div xml:id="div-14">
<u xml:id="u-14.0" who="#KrystynaŻaczek">W roku bieżącym w owocowym zagłębiu grójeckim uwidaczniają się trudności z zagospodarowaniem wszystkich owoców; nawet kontraktujący sadownicy nie zawsze mają gwarancję, że dostarczone przez nich owoce zostaną odebrane.</u>
</div>
<div xml:id="div-15">
<u xml:id="u-15.0" who="#CzasławJaroszewicz">Przy uruchamianiu tak wielkiego zakładu produkcyjnego jakim jest cukrownia w Łapach nie oddano do użytku niektórych inwestycji towarzyszących, m.in. wiaduktu przez tory kolejowe. Przed szlabanem tworzą się długie kolejki samochodów dowożących buraki, a cukrownia czeka na surowiec do przerobu.</u>
<u xml:id="u-15.1" who="#CzasławJaroszewicz">Dodatkowych wyjaśnień udzielił I zastępca ministra przemysłu spożywczego i skupu Kazimierz Jarosz.</u>
</div>
<div xml:id="div-16">
<u xml:id="u-16.0" who="#BolesławStrużek">W dyskusji wielu uwagi poświęcono sprawie prawidłowej lokalizacji przemysłu rolno-spożywczego. Rozpatrując ten problem nie można jednak brać pod uwagę wyłącznic jednego kryterium, jakim jest baza surowcowa tego przemysłu. Nie mniej ważnym elementem właściwej geografii rozlokowaniu zakładów jest baza konsumpcyjna: bardziej racjonalne jest przerabianie mięsa w ośrodkach spożycia. Generalnie można by to określić w ten sposób, że zakłady dokonujące bezpośredniego przerobu surowca rolnego powinny być lokowane w pobliżu baz surowcowych, natomiast zakłady dokonujące uszlachetnionego przerobu - przy bazach spożycia.</u>
<u xml:id="u-16.1" who="#BolesławStrużek">W tak zwanych zielonych zagłębiach, w których istnieją duże możliwości rozwoju produkcji polnej, rozbudowując przemysł rolno-spożywczy trzeba zapewnić większą kompleksowość jego struktury gałęziowej, co pozwoliłaby na lepsze wzajemne uzupełnianie się przetwórstwa.</u>
<u xml:id="u-16.2" who="#BolesławStrużek">Według szacunku oblicza się, że zbiory ziemniaków w 9 krajach EWG osiągną wysokość około 30 mln ton, podczas gdy u nas 40–46 mln ton. W tamtych krajach występują tendencje do rozszerzania przede wszystkim upraw pastewnych roślin okopowych. Sprawa wymaga innego niż dotychczas podejścia do kwestii rozmiarów i profilu przetwórstwa ziemniaków w Polsce, co resort uwzględnia w swoim programie. Byłoby celowe uzupełnić program resortu koncepcją bardziej nowoczesnej organizacji produkcji i przechowalnictwa ziemniaków eksportowych, gdyż w eksporcie ziemniaków otwierają się przed nami korzystna szanse.</u>
<u xml:id="u-16.3" who="#BolesławStrużek">Z punktu widzeniu programu żywnościowego przemysł rolno-spożywczy powinien nie tylko produkować większe ilości artykułów spożywczych i wzbogacać ich asortyment, lecz również podjąć się nowej funkcji, aktywnego organizatora bazy surowcowej. Możliwości działania w tej dziedzinie są bardzo różnorodne, obejmują kontraktację, różne formy dotacji pewnych rodzajów produkcji rolnej, czy inne instrumenty organizowania tej produkcji; obejmują również działania prowadzące w konsekwencji do edukacji ekonomicznej producentów. Praktyka wskazuje, że np. umożliwienie producentom zwiedzania zakładów przetwórczych, zapoznanie ich z potrzebami i wymogami surowcowymi nowoczesnego przemysłu rolno-spożywczego wpływa zachęcająco na rolników.</u>
<u xml:id="u-16.4" who="#BolesławStrużek">Nie byłoby słuszne zlikwidowanie tuczami żywca wieprzowego podległych przemysłowi mięsnemu, mimo że sieć tuczarni znajdujących się bezpośrednio w gestii resortu rolnictwa rozszerza się. Tuczarnie prowadzone przez przemysł mięsny mają duże doświadczenia i uzyskują dobre efekty; należy je tylko modernizować.</u>
<u xml:id="u-16.5" who="#BolesławStrużek">Resort przemysłu spożywczego i skupu wobec ujawniającej się tendencji do spadku produkcji żywca wieprzowego powinien przeprowadzić głęboką analizę sytuacji w dziedzinie hodowli trzody chlewnej, jak i najszybciej podjąć decyzje, które pozwoliłyby na przyspieszenie procesów odbudowy hodowli. Komisja zleciła swemu Prezydium opracowanie opinii w oparciu o przebieg posiedzenia.</u>
<u xml:id="u-16.6" who="#BolesławStrużek">Komisja uchwaliła plan pracy do końca września 1977 r.</u>
</div>
</body>
</text>
</TEI>
</teiCorpus>