text_structure.xml
25 KB
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<teiCorpus xmlns="http://www.tei-c.org/ns/1.0" xmlns:xi="http://www.w3.org/2001/XInclude">
<xi:include href="PPC_header.xml" />
<TEI>
<xi:include href="header.xml" />
<text>
<body>
<div xml:id="div-1">
<u xml:id="u-1.0" who="#Sprawozdawca">Dnia 13 czerwca 1975 r. Komisja Nauki i Postępu Technicznego, obradująca pod przewodnictwem posła Jerzego Nawrockiego (PZPR), rozpatrzyła problemy przygotowywania kadr z wyższym wykształceniem oraz stan działalności naukowej na rzecz rolnictwa, przemysłu spożywczego i leśnictwa.</u>
<u xml:id="u-1.1" who="#Sprawozdawca">W obradach udział wzięli:</u>
<u xml:id="u-1.2" who="#Sprawozdawca">— przedstawiciele Komisji: Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego oraz Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego;</u>
<u xml:id="u-1.3" who="#Sprawozdawca">— przedstawiciele: Ministerstwa Nauki, Szkolnictwa Wyższego i Techniki z wiceministrem Romanem Neyem, Ministerstwa Przemysłu Spożywczego i Skupu z wiceministrem Kazimierzem Jaroszem, Ministerstwa Rolnictwa z wiceministrem Henrykiem Burczykiem, Komisji Planowania przy Radzie Ministrów, Ministerstwa Finansów, Ministerstwa Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego, Polskiej Akademii Nauk, Naczelnej Organizacji Technicznej, rektorzy akademii rolniczych oraz wicedyrektor Zespołu NIK — Stanisław Stefański.</u>
<u xml:id="u-1.4" who="#Sprawozdawca">Podstawą dyskusji były materiały informacyjne opracowane przez Ministerstwa: Nauki, Szkolnictwa Wyższego i Techniki, Rolnictwa, Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego, Przemysłu Spożywczego i Skupu, PAN, NOT, uwagi Najwyższej Izby Kontroli oraz wyniki wizytacji przeprowadzonych przez podkomisję specjalną w akademiach rolniczych w Olsztynie i we Wrocławiu, Zjednoczeniu przemysłowym w Kętrzynie, Kombinacie PGR w Stradomi Górnej oraz Zespole Średnich Szkół Rolniczych w Karolewie koło Kętrzyna.</u>
<u xml:id="u-1.5" who="#Sprawozdawca">Z informacji resortów wynika m.in., że przygotowaniem kadr z wyższym wykształceniem i działalnością naukową dla potrzeb rolnictwa, leśnictwa i całej gospodarki żywnościowej zajmują się przede wszystkim wyższe uczelnie rolnicze. W akademiach rolniczych na 16 kierunkach studiów kształci się obecnie 40 tys. studentów, z tego — na studiach stacjonarnych — około 28 tys.</u>
<u xml:id="u-1.6" who="#Sprawozdawca">Sprawozdawcą podkomisji nadzwyczajnej był poseł Stefan Ignar (ZSL): W ostatnich latach z roku na rok zmniejsza się udział młodzieży pochodzenia chłopskiego wśród studiujących na wyższych uczelniach rolniczych. Obecnie około 50 proc. przyszłych pracowników rolnictwa z wyższym wykształceniem stanowi młodzież miejska pochodzenia robotniczego, inteligenckiego i rzemieślniczego, a więc młodzież, której brak znajomości środowiska wiejskiego. Zwiększenie udziału młodzieży wiejskiej wśród studiujących uwarunkowane jest zapewnieniem wyższym szkołom rolniczym większej ilości miejsc w domach studenckich.</u>
<u xml:id="u-1.7" who="#Sprawozdawca">Równocześnie obserwuje się nadmierną feminizację studiujących, co jest o tyle niekorzystne, że znaczny odsetek kobiet studia te kończących nie podejmuje pracy w wyuczonym zawodzie.</u>
<u xml:id="u-1.8" who="#Sprawozdawca">O przyjęcie na wyższe studia rolnicze ubiega się coraz większy odsetek absolwentów średnich szkół rolniczych. W chwili obecnej zgłasza się około 60 proc. absolwentów z tych szkół (dawniej około 20 proc.). W związku z tym nasuwa się pytanie, czy bazą rekrutacji na studia rolnicze powinny być przede wszystkim licea ogólnokształcące, czy też rolnicze szkoły zawodowe? Korzystniejszym zjawiskiem byłoby przyjmowanie większej ilości absolwentów szkół zawodowych, którzy nawet w przypadku niedostania się na studia akademickie, pozostaną związani z rolnictwem.</u>
<u xml:id="u-1.9" who="#Sprawozdawca">Zapotrzebowanie rolnictwa, przemysłu spożywczego i leśnictwa na pracowników z wyższym wykształceniem nie jest w pełni zaspokojone, mimo że ilość absolwentów wyższych szkół rolniczych jest w bieżącym pięcioleciu większa niż planowano. Nowe, większe uprawnienia, jakie uzyskały gminy w związku z przeprowadzoną reformą administracji, stwarzają potrzebę zapewnienia gminnym służbom rolnym agronomów i zootechników z wyższym wykształceniem. Gminy i uspołecznione gospodarstwa rolne zgłaszają również zapotrzebowanie na inżynierów — mechaników, elektryków, na ekonomistów i organizatorów produkcji, a nawet na socjologów.</u>
<u xml:id="u-1.10" who="#Sprawozdawca">Wyższe uczelnie rolnicze dysponują stosunkowo liczną i wysoko kwalifikowaną kadrą naukową. Trudności notuje się jednak w werbowaniu stażystów i asystentów. Zaledwie 10 proc. młodych pracowników naukowych pochodzi ze wsi, resztę stanowią ludzie pochodzący z miast, a więc nie znający środowiska wiejskiego. Ten stan rzeczy spowodowany jest trudnościami mieszkaniowymi i meldunkowymi.</u>
<u xml:id="u-1.11" who="#Sprawozdawca">Konieczne jest dalsze wzbogacanie bazy materialnej wyższych uczelni rolniczych. Trzeba tworzyć nowe laboratoria i unowocześniać istniejące, uzupełniać biblioteki. Należy też powiększać powierzchnię dydaktyczną. Unowocześnienie procesów nauczania zapewnić można m.in. przez wyposażenie szkół w aparaturę audiowizualną. W wyższych szkołach rolniczych zwiększono ostatnio ilość czasu przeznaczonego na naukę języków obcych ze 120 do 300 godzin. Przy stosowanych obecnie metodach nauczania nie daje to efektów. W tych warunkach bardziej celowe byłoby przeznaczanie tego czasu na praktyczne zajęcia w terenie, ewentualnie na inne zajęcia zawodowe.</u>
<u xml:id="u-1.12" who="#Sprawozdawca">Pełna realizacja kompleksowego programu rozwoju gospodarki żywnościowej wymaga kształcenia coraz większej ilości wysoko kwalifikowanych kadr. Dla zapewnienia odpowiednich warunków kształcenia niezbędne jest m.in.:</u>
<u xml:id="u-1.13" who="#Sprawozdawca">— znaczne zwiększenie kubatury obecnych obiektów dydaktyczno-naukowych akademii rolniczych,</u>
<u xml:id="u-1.14" who="#Sprawozdawca">— zapewnienie środków inwestycyjnych oraz mocy przerobowych na rozbudowę uczelni rolniczych oraz traktowanie tych zadań, jako priorytetowych, zwiększenie udziału resortów gospodarczych w finansowaniu inwestycji uczelni rolniczych.</u>
<u xml:id="u-1.15" who="#Sprawozdawca">Większych nakładów na inwestycje i modernizację wymagają też rolnicze i leśne zakłady doświadczalne.</u>
<u xml:id="u-1.16" who="#Sprawozdawca">Uwagi Najwyższej Izby Kontroli przedstawił wicedyrektor Zespołu — Stanisław Stefański: Niedobór kadr z wyższym wykształceniem rolniczym jest znaczny. Tym większym niepokojem napawają wyniki przeprowadzonych przez NIK kontroli, z których wynika, że znaczna ilość absolwentów rolniczych szkół wyższych nie pracuje w wyuczonym zawodzie. O ile w roku 1964 pracę w rolnictwie podjęło ponad 86 proc. absolwentów to w 1973 r. tylko 83,7 proc. Wskaźnik ten jest daleko niższy dla kobiet.</u>
<u xml:id="u-1.17" who="#Sprawozdawca">Brak dokładnego rozeznania rzeczywistego zapotrzebowania rolnictwa na kadry. Od kilku lat opracowywane są różne jego wersje znacznie się różniące.</u>
<u xml:id="u-1.18" who="#Sprawozdawca">Z badań Ministerstwa Rolnictwa wynika, że zapotrzebowanie na fachowców z wyższym wykształceniem rolniczym obejmie w latach 1976–1980 ponad 31 tys. osób, akademie rolnicze będą w stanie zaspokoić 65 proc. tego zapotrzebowania. Należałoby podjąć decyzję w sprawie zwiększenia naboru kandydatów na niektóre kierunki studiów rolniczych oraz podnieść na wyższy poziom sprawność nauczania.</u>
<u xml:id="u-1.19" who="#Sprawozdawca">Zwiększenie naboru na kierunki rolnicze uzależnione jest w poważnej mierze od rozwoju bazy materialnej uczelni rolniczych. Wprawdzie nakłady inwestycyjne dla akademii rolniczych w ostatnich latach poważnie zostały zwiększone, jednak udział inwestycji w ogólnej sumie nakładów inwestycyjnych na szkolnictwo wyższe jest znacznie niższy niż dla innych kierunków studiów.</u>
<u xml:id="u-1.20" who="#Sprawozdawca">Duże niedociągnięcia występują w wyposażeniu uczelni rolniczych w aparaturę i urządzenia techniczne, notuje się niedorozwój zaplecza technicznego — niedostatek nowoczesnych szklarni, hal wegetacyjnych, przenośnych laboratoriów itp.</u>
<u xml:id="u-1.21" who="#komentarz">(Dyskusja)</u>
</div>
<div xml:id="div-2">
<u xml:id="u-2.0" who="#ZygmuntZenderowski">Z przedstawionych materiałów poszczególnych resortów wynika, że istnieją duże rozbieżności w określaniu zapotrzebowania na pracowników z wykształceniem wyższym w rolnictwie. Niepokojące są sygnały świadczące, że absolwenci wyższych szkół rolniczych nie są należycie przygotowani do praktycznego wykonywania zawodu. Programy nauczania nie nadążają za szybkim rozwojem uspołecznionej gospodarki rolnej.</u>
<u xml:id="u-2.1" who="#ZygmuntZenderowski">Nowelizacja programów nauczania powinna być dokonywana przy ścisłej współpracy resortów z wyższymi uczelniami.</u>
<u xml:id="u-2.2" who="#ZygmuntZenderowski">Niedorozwój bazy materialnej uczelni rolniczych utrudnia realizację programów nauczania, istnieją trudności w zapewnieniu uczelniom nowoczesnych urządzeń technicznych.</u>
</div>
<div xml:id="div-3">
<u xml:id="u-3.0" who="#AnnaKochanowska">Czyni się wiele wysiłków dla poprawy składu socjalnego studentów przyjmowanych na wyższe uczelnie rolnicze. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że wielu z nich, nawet pochodzących ze wsi nie wróci na wieś. Nadal też znaczną część studentów uczelni rolniczych stanowić będzie młodzież z miast.</u>
<u xml:id="u-3.1" who="#AnnaKochanowska">W programach nauczania akademii rolniczych w większym stopniu wiązać trzeba teorię z praktyką. Absolwenci szkół rolniczych muszą być nie tylko fachowcami w dziedzinie rolnictwa, lecz również pionierami postępu technicznego na wsi, działaczami oświaty i kultury.</u>
<u xml:id="u-3.2" who="#AnnaKochanowska">Poza fachowcami z uczelni rolniczych - rolnictwo zatrudnia coraz więcej absolwentów innych szkół wyższych. Oznacza to, że potrzeby wsi powinny być uwzględniane w procesie kształcenia na uniwersytetach i politechnikach.</u>
<u xml:id="u-3.3" who="#AnnaKochanowska">Duże znaczenie dla rozwoju rolnictwa mają badania podstawowe prowadzone przez Polską Akademię Nauk. Niedostatek kadr w wyższych szkołach rolniczych utrudnia udział ich pracowników naukowych w tych badaniach.</u>
<u xml:id="u-3.4" who="#AnnaKochanowska">Istotne znaczenie dla podnoszenia wiedzy rolniczej ma prawidłowa organizacja dokształcania kadr zatrudnionych w rolnictwie.</u>
<u xml:id="u-3.5" who="#AnnaKochanowska">Problemom tym poświęcać trzeba wiele uwagi, zapewniając lepszą niż obecnie organizację studiów podyplomowych.</u>
<u xml:id="u-3.6" who="#AnnaKochanowska">W związku ze zmianą struktury administracji państwowej niezbędne jest urealnienie planów zapotrzebowania na kadrę dla potrzeb rolnictwa. Plany te muszą być dostosowane do nowych schematów organizacyjnych administracji i zarządzania rolnictwem.</u>
</div>
<div xml:id="div-4">
<u xml:id="u-4.0" who="#MieczysławSerwiński">Burzliwy rozwój rolnictwa w okresie powojennym spowodował wzrost zapotrzebowania na kadrę fachowców ze średnim i wyższym wykształceniem; nie jesteśmy jeszcze w stanie w pełni zaspokoić potrzeb w tym zakresie.</u>
<u xml:id="u-4.1" who="#MieczysławSerwiński">Po XV Plenum KC PZPR opracowano program dotyczący kompleksu działań związanych ze wzrostem produkcji żywności. W okresie ostatnich 5 lat przemysł spożywczy dokonał skoku równającego się osiągnięciom poprzedniego 20-lecia. Możliwe to było m.in. dzięki poważnemu zwiększeniu nakładów inwestycyjnych oraz dużemu wysiłkowi przemysłu spożywczego i skupu służącemu racjonalnemu wykorzystaniu tych nakładów. Poważnie wzrosły dostawy maszyn i urządzeń dla przemysłu spożywczego.</u>
<u xml:id="u-4.2" who="#MieczysławSerwiński">Resort przemysłu spożywczego i skupu czyni wiele wysiłków dla zapewnienia dopływu wysoko kwalifikowanych kadr dla przemysłu spożywczego. Z uznaniem podkreślić należy zacieśnianie współpracy resortu z wyższymi uczelniami i instytutami naukowymi. Przekazuje on znaczne nakłady na inwestycje szkolne oraz na rozwój bazy dydaktyczno-naukowej uczelni.</u>
</div>
<div xml:id="div-5">
<u xml:id="u-5.0" who="#StanisławCzudowski">Komisja Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego poświęca wiele uwagi problemom przygotowania kadr dla potrzeb leśnictwa i przemysłu drzewnego. W związku z szybko postępującą mechanizacją leśnictwa oraz wprowadzaniem nowych technologii w przemyśle drzewnym rośnie zapotrzebowanie na wysoko kwalifikowane kadry. Absolwenci wyższych szkół rolniczych nie są należycie przygotowani do podejmowania pracy i unowocześnianej gospodarce leśnej i w przemyśle drzewnym. Słyszy się wiele krytycznych uwag na temat programów nauczania na kierunkach leśnictwa w Akademiach Rolniczych. Istnieje potrzeba znowelizowania programów nauczania na niektórych kierunkach wydziału leśnictwa i przemysłu drzewnego. Prace w tym zakresie powinny być prowadzone przy współudziale resortu leśnictwa i przemysłu drzewnego. Szkoły te mają zbyt szczupłą bazę dydaktyczną, nie dysponują nowoczesną aparaturą i sprzętem.</u>
<u xml:id="u-5.1" who="#StanisławCzudowski">Trudne warunki pracy w leśnictwie są nadal jedną z podstawowych przyczyn fluktuacji kadr. Problemom socjalnym poświęcać więc trzeba więcej uwagi. Nabierają one szczególnego znaczenia na etapie organizacji jednostek administracji i zarządzania gospodarką leśną. Zakres działania administracji leśnej na szczeblu gminy zostaje poważnie rozszerzony; powinna ona odegrać istotną rolę w ukierunkowaniu leśnej gospodarki chłopskiej. W tych warunkach nie małe znaczenie będzie miało sklarowanie do administracji leśnej pracowników z odpowiednim przygotowaniem fachowym.</u>
</div>
<div xml:id="div-6">
<u xml:id="u-6.0" who="#WitoldŁukaszewicz">Celowe wydaje się opracowanie kompleksowego programu kształcenia kadr dla potrzeb rolnictwa, począwszy od szczebla podstawowego poprzez szkolnictwo średnie i wyższe.</u>
<u xml:id="u-6.1" who="#WitoldŁukaszewicz">Rozwijać należy wszelkie możliwe formy kształcenia podyplomowego dla pracujących. Muszą to być jednak dobrze przygotowane i prawidłowo realizowane kursy; jeżeli nie ma warunków na pełne i rzetelne prowadzenie procesu nauczania, lepiej zrezygnować z uruchamiania takich kursów.</u>
<u xml:id="u-6.2" who="#WitoldŁukaszewicz">Resort nauki i szkolnictwa wyższego ma duże osiągnięcia w dziedzinie organizacji rolniczych zakładów doświadczalnych. Osiągają one wysokie wyniki produkcyjne i stanowią istotną bazę dla prowadzenia prac naukowo-badawczych nie tylko dla uczelni rolniczych, lecz również dla niektórych wydziałów uniwersyteckich np. biologii i geologii. Zakłady doświadczalne legitymują się również dobrymi wynikami ekonomicznymi.</u>
<u xml:id="u-6.3" who="#WitoldŁukaszewicz">W okresie powojennym poszczycić się możemy dużymi postępami w gospodarce rolnej. Polityka rolna naszego państwa daje dobre wyniki. Jeżeli zapewnimy dopływ wykwalifikowanej kadry, stworzymy lepsze warunki utrwalenia tych osiągnięć i ich wzbogacenia.</u>
</div>
<div xml:id="div-7">
<u xml:id="u-7.0" who="#FlorianWichłacz">W realizacji programu wyżywienia narodu poważne znaczenie może mieć właściwe wykorzystanie wód śródlądowych dla rozwoju hodowli ryb. I dla tego celu niezbędne jest przygotowanie wykwalifikowanych kadr fachowców.</u>
</div>
<div xml:id="div-8">
<u xml:id="u-8.0" who="#EugeniaŁoch">Niemałe znaczenie w procesie kształcenia wykwalifikowanych kadr dla potrzeb rolnictwa mają studia dla pracujących. W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie tymi studiami wśród pracowników zatrudnionych w rolnictwie. Niezbędne jest dokładne określenie kierunków studiów zaocznych i opracowanie programów nauczania.</u>
<u xml:id="u-8.1" who="#EugeniaŁoch">Urzędom gminnym zapewnić trzeba obsadę kadrową odpowiadającą ich nowym, zwiększonym zadaniom - nie tylko kadry z wykształceniem rolniczym, lecz również kadry techniczne.</u>
<u xml:id="u-8.2" who="#EugeniaŁoch">Więcej uwagi poświęcić trzeba problemom przygotowania kadr wykładowców zarówno dla średnich, jak i wyższych szkół rolniczych. Szerzej wykorzystywać trzeba dla tego celu różnego rodzaju stypendia fundowane oraz tzw. staże naukowe.</u>
</div>
<div xml:id="div-9">
<u xml:id="u-9.0" who="#AndrzejZydek">Problem absolwentów wyższych uczelni rolniczych w gospodarce żywnościowej nie sprowadza się tylko do ich liczb, lecz również do ich należytego przygotowania i prawidłowego wykorzystania ich kwalifikacji. Jak najlepsze przygotowanie absolwenta do pracy zawodowej - to sprawa uczelni, wykorzystanie jego kwalifikacji - to sprawa zakładu pracy. W jednej, jak i w drugiej dziedzinie ogromne znaczenie na postawa absolwenta. Zdarza się, że warunki na jakie napotyka absolwent zniechęcają ich do pracy w rolnictwie.</u>
<u xml:id="u-9.1" who="#AndrzejZydek">Studia podyplomowe powinny przynosić ich uczestnikom korzyści w postaci różnych stopni specjalizacji zawodowej oraz awansu zawodowego i płacowego. W tym też kierunku powinny być udoskonalone przepisy.</u>
</div>
<div xml:id="div-10">
<u xml:id="u-10.0" who="#HenrykMaciołek">Nauki rolnicze osiągnęły w okresie XXX-lecia znaczne sukcesy i to w niełatwych warunkach. Również w dziedzinie kształcenia kadr dla potrzeb rolnictwa należy odnotować wielkie osiągnięcia. Dla dalszego rozwoju działalności w tym zakresie, niezbędne jest usprawnienie koordynacji działania między zainteresowanymi resortami a wyższymi uczelniami rolniczymi, zwłaszcza w dziedzinie ustalenia potrzeb kadrowych poszczególnych działów gospodarki żywnościowej. Istotne znaczenie ma także właściwa gospodarka kadrami z wyższym wykształceniem rolniczym, zapobieganie zjawisku niewykonywania wyuczonego zawodu oraz rozwijanie dokształcania absolwentów.</u>
<u xml:id="u-10.1" who="#HenrykMaciołek">Istotne znaczenie dla przygotowania kadr fachowców z wyższym wykształceniem ma także rozwiązywanie trudności w realizacji inwestycji uczelni rolniczych. Dobrym przykładem może tu być akademia Rolnicza we Wrocławiu, rozbudowująca się systemem pawilonowym, co w pewnym stopniu rozwiązuje sprawę ciasnoty pomieszczeń dydaktycznych. Akademia ta stworzyła również własne grupy remontowo-budowlane. Doświadczenia te warto upowszechnić zapewniając grupom centralny przydział materiałów budowlanych.</u>
</div>
<div xml:id="div-11">
<u xml:id="u-11.0" who="#TadeuszWojtaszek">Trudne warunki socjalne młodej kadry naukowej pochodzącej ze wsi stanowią - jak to słusznie wskazano w referacie - istotną przeszkodę w rozwoju tej kadry. W pełni uzasadniony jest też postulat zmiany przepisów o studiach podyplomowych, gdyż jest to niezbędne dla ich dalszego rozwoju.</u>
<u xml:id="u-11.1" who="#TadeuszWojtaszek">Aby wiązać uczelnie z praktyką rolniczą stosuje się w akademii krakowskiej system kierowania asystentów na roczne staże pracy w zakładach produkcji rolnej oraz zapraszania na wykłady dla studentów wyższych lat - dyrektorów przodujących PGR z Opolszczyzny; kieruje się również do tych PGR-ów studentów na praktyki.</u>
<u xml:id="u-11.2" who="#TadeuszWojtaszek">Konieczne jest również rozszerzenie kierunków kształcenia dla potrzeb rolnictwa, zwłaszcza w dziedzinie budownictwa wiejskiego. W programach nauczani akademii uwzględniać trzeba regionalną problematykę gospodarki żywnościowej. W Krakowie problemy rolnictwa na terenach leśnych i górskich są uwzględniane zarówno w programie nauczania jak też w pracach badawczych.</u>
<u xml:id="u-11.3" who="#TadeuszWojtaszek">Uczelnia krakowska ma bardzo trudne warunki lokalowe i dlatego zajęcia odbywają się od godz. 7 rano do 10 wieczór. Bardzo trudne są również warunki mieszkaniowe pracowników naukowych.</u>
</div>
<div xml:id="div-12">
<u xml:id="u-12.0" who="#TadeuszKrzymowski">Waga postulatu podnoszenia jakości kształcenia kadr dla potrzeb gospodarki żywnościowej wynika m.in. z tego, że nie ma obecnie warunków dalszego zwiększania liczby studentów, a unowocześnienie rolnictwa wymaga wysoko kwalifikowanych kadr. Studia na wyższych uczelniach rolniczych powinny więc dawać nie tylko przygotowanie zawodowe, lecz przygotowywać także do działalności społeczno-zawodowej stymulującej przemiany w rolnictwie. Akademia olsztyńska nie ma jednak warunków do takiego kształcenia kadr ze względu na trudne warunki lokalowe i nadmierne obciążenie obowiązkami dydaktycznymi nauczycieli akademickich.</u>
<u xml:id="u-12.1" who="#TadeuszKrzymowski">W związku z nadmierną feminizacją uczelni rolniczych, należałoby - wzorem akademii medycznych - wprowadzić ograniczenie w rekrutacji dziewcząt na niektóre kierunki studiów rolniczych.</u>
<u xml:id="u-12.2" who="#TadeuszKrzymowski">Należałoby - również wzorem uczelni medycznych usprawnić studia podyplomowe w akademiach rolniczych.</u>
</div>
<div xml:id="div-13">
<u xml:id="u-13.0" who="#EdmundDobrzycki">W Akademii Szczecińskiej istnieje jedyny w kraju wydział rybołówstwa morskiego, a kształcenie kadr w tej dziedzinie ma ważne znaczenie dla rozwoju gospodarki żywnościowej. Rybołówstwo morskie rozwija się dynamicznie i stanowi ważne uzupełnienie gospodarki żywnościowej kraju. Uczelnia w Szczecinie mieści się w 8 punktach miasta, w starych adaptowanych budynkach, niezbędne więc jest zbudowanie obiektów naukowo-dydaktycznych dla uczelni, która działa w regionie wielkotowarowej produkcji rolnej, przemysłowej hodowli zwierząt oraz rybołówstwa morskiego.</u>
</div>
<div xml:id="div-14">
<u xml:id="u-14.0" who="#WłodzimierzFiszer">Dla kształcenie fachowców w dziedzinie budownictwa wiejskiego wydaje się celowe wspólne działanie politechnik i akademii rolniczych. Ponadto niezbędnej technizacji studiów rolniczych sprzyjałaby działalność studenckich kół NOT na wyższych latach studiów.</u>
</div>
<div xml:id="div-15">
<u xml:id="u-15.0" who="#ArkadiuszDziachan">Przykładem sytuacji w wykonawstwie inwestycji uczelni rolniczych może być, trwająca już blisko 20 lat budowa obiektów dla Akademii Rolniczej w Warszawie. Aby przeciwdziałać ciasnocie lokalowej prowadzi się zajęcia w pracowniach ulokowanych w barakach zlokalizowanych przy budynkach uczelni.</u>
<u xml:id="u-15.1" who="#ArkadiuszDziachan">Poziom i tempo rozwoju młodej kadry naukowej zależy w znacznym stopniu od długoterminowych staży naukowych w kraju i zagranicą. Tych ostatnich jest jednak za mało.</u>
<u xml:id="u-15.2" who="#ArkadiuszDziachan">Dodatkowych wyjaśnień udzielili: wiceminister nauki, szkolnictwa wyższego i techniki - Roman Ney, zastępca sekretarza naukowego V wydziału PAN - Antoni Rutkowski, wiceminister rolnictwa Henryk Barczyk oraz wiceminister przemysłu spożywczego i skupu - Kazimierz Jarosz.</u>
</div>
<div xml:id="div-16">
<u xml:id="u-16.0" who="#JerzyNawrocki">Problem przygotowania kadr z wyższym wykształceniem dla potrzeb rolnictwa, przemysłu spożywczego i leśnictwa ma wielką doniosłość. Szybkie i pełne jego rozwiązanie, zgodne z potrzebami rozwoju gospodarki żywnościowej, wymaga wszechstronnej i ścisłej współpracy wielu resortów z Ministerstwem Nauki i Szkolnictwa Wyższego.</u>
<u xml:id="u-16.1" who="#JerzyNawrocki">W referacie i w dyskusji wskazywano na skromne możliwości resortu nauk i szkolnictwa wyższego w dziedzinie zaspokojenia potrzeb uczelni rolniczych. Skalę tych potrzeb określają chociażby wskazane w referacie i w dyskusji niedostatki obiektów dydaktyczno-naukowych i wyposażenia technicznego. Niezbędna jest również współpraca uczelni z władzami terenowymi. Podkreślenia wymaga także wielkie znaczenie podnoszenia jakości kształcenia przez pełną realizację programu nauczania, doskonalenie systemu studiów podyplomowych oraz kształcenia kadr dla leśnictwa i rybołówstwa.</u>
<u xml:id="u-16.2" who="#JerzyNawrocki">Komisja postanowiła zlecić podkomisji specjalnej opracowanie wniosków wynikających z przebiegu obrad.</u>
</div>
</body>
</text>
</TEI>
</teiCorpus>