text_structure.xml 22.5 KB
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<teiCorpus xmlns="http://www.tei-c.org/ns/1.0" xmlns:xi="http://www.w3.org/2001/XInclude">
  <xi:include href="PPC_header.xml" />
  <TEI>
    <xi:include href="header.xml" />
    <text>
      <body>
        <div xml:id="div-1">
          <u xml:id="u-1.0" who="#komentarz">Dnia 19 maja 1976 r. Komisja Handlu Wewnętrznego, Drobnej Wytwórczości i Usług, obradująca pod przewodnictwem posła Zbigniewa Rudnickiego (SD), rozpatrzyła:</u>
          <u xml:id="u-1.1" who="#komentarz">- informację o zakresie działania i aktualnych zadaniach Centralnego Związku Spółdzielni Rolniczych „Samopomoc Chłopska”;</u>
          <u xml:id="u-1.2" who="#komentarz">- stan przygotowania gastronomii do sezonu turystyczno-wypoczynkowego.</u>
          <u xml:id="u-1.3" who="#komentarz">W posiedzeniu udział wzięli przedstawiciele: CZSR „Samopomoc Chłopska” z prezesem, ministrem Janem Kamińskim, CZSS „Społem” z wiceprezesem Franciszkiem Łosiem, Komisji Planowania przy Radzie Ministrów, Ministerstwa Finansów oraz Najwyższej Izby Kontroli.</u>
          <u xml:id="u-1.4" who="#komentarz">Informację o podstawowych zadaniach spółdzielczości wiejskiej przedstawił Prezes Centralnego Związku Spółdzielni Rolniczych „Samopomoc Chłopska”, minister Jan Kamiński.</u>
          <u xml:id="u-1.5" who="#komentarz">Realizując program działalności społeczno-gospodarczej w latach 1976-1980 dążyć się będzie do wzmocnienia koordynacji poziomej spółdzielczości rolniczej, zachowując zarazem pionową organizację branżową, umożliwiającą daleko posuniętą specjalizację w ogniwach ponadgminnych w obrocie towarowym, przetwórstwie i zaopatrzeniu ludności.</u>
          <u xml:id="u-1.6" who="#komentarz">Zgodnie z rządowym programem usprawnienia działalności handlu wewnętrznego, spółdzielczość rolnicza jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie rynku wiejskiego. Jest także zobowiązana do przejęcia zadań, środków, placówek i pracowników związanych z zaopatrywaniem ludności miast w opał, materiały budowlane, instalacyjno-sanitarne i metalowe. Nowa struktura organizacyjna ma rozpocząć funkcjonowanie z dniem 1 lipca br. Do tego czasu mają być wykonane wszystkie zadania organizacyjne związane z przejęciem sieci handlowej i włączeniem jej w system funkcjonowania spółdzielczej organizacji wiejskiej. Będzie się tu robić w sposób niezakłócający normalnego toku zaopatrzenia ludności.</u>
          <u xml:id="u-1.7" who="#komentarz">Spółdzielnie i związki zrzeszone w Centralnym Związku Spółdzielni Rolniczych koncentrują obecnie uwagę na:</u>
          <u xml:id="u-1.8" who="#komentarz">- oddziaływaniu na wzrost produkcji towarowej rolnictwa przez doskonalenie jego obsługi na odcinku kontraktacji i skupu płodów rolnych oraz zaopatrzenia gospodarstw rolnych w środki produkcji;</u>
          <u xml:id="u-1.9" who="#komentarz">- systematycznym umacnianiu równowagi towarowo-pieniężnej na rynku wiejskim, rozwijaniu produkcji i usług oraz kształtowaniu racjonalnej struktury spożycia;</u>
          <u xml:id="u-1.10" who="#komentarz">- dostosowywaniu działalności gospodarczo-społecznej spółdzielni do zachodzących zmian w strukturze rolnictwa i przeobrażeniach na wsi;</u>
          <u xml:id="u-1.11" who="#komentarz">- dalszej rozbudowie i modernizacji bazy materialno-technicznej przemysłu spożywczego, obrotu rolnego, handlu, gastronomii i usług w celu dostosowania jej do potrzeb poszczególnych gmin i regionów.</u>
          <u xml:id="u-1.12" who="#komentarz">Postępujące zmiany strukturalne w rolnictwie, zwłaszcza wzrost sektora uspołecznionego, specjalizacja produkcji oraz dalszy odpływ ludności ze wsi do miast wymagają zmiany form obsługi producentów. Będzie się coraz szerzej przechodzić od tradycyjnej sprzedaży w magazynach i składach na bezpośrednie kontakty z rolnikami, organizując we wsiach sieć przedstawicielstw gminnych spółdzielni. Zakres ich działania będzie tak zakrojony, aby wiele spraw związanych ze skupem, zaopatrzeniem w towary i usługi można było załatwiać na miejscu.</u>
          <u xml:id="u-1.13" who="#komentarz">Rośnie na wsi zapotrzebowanie na artykuły żywnościowe o znacznym stopniu przetworzenia, a więc popyt na przetwory zbożowe, artykuły mleczarskie, mięso i jego przetwory. Przewiduje się, że w 1980 r. zapotrzebowanie wsi na pieczywo zostanie w pełni zaspokojone, osiągnie się poprawę struktury zaopatrzenia na skutek dostaw szerszego asortymentu artykułów białkowych, zwiększenie dostaw owoców, wyrobów gotowych i półproduktów, wyrobów garmażeryjnych, koncentratów i innych artykułów spożywczych. Ważną rolę w zaopatrzeniu wiejskiego rynku żywnościowego odgrywać będą dostawy z własnych zakładów przetwórczych.</u>
          <u xml:id="u-1.14" who="#komentarz">W gastronomii wiejskiej realizowany będzie program intensyfikacji produkcji kulinarnej, poprawy jakości i rozszerzenia asortymentu potraw. Szczególną uwagę będzie się zwracać na rozwój produkcji posiłków regeneracyjnych, żywienie młodzieży szkolnej oraz obsługę ruchu turystyczno-wypoczynkowego.</u>
          <u xml:id="u-1.15" who="#komentarz">Przewiduje się też wyda[tekst nieczytelny w pliku PDF] zwiększanie dostaw artykułów trwałego użytku i gospodarstwa domowego wnoszących postęp do gospodarstw wiejskich a z szczególności ułatwiających pracę kobiet.</u>
          <u xml:id="u-1.16" who="#komentarz">Realizacji zasad gospodarczych będzie towarzyszył dalszy rozwój bazy materialno-technicznej. Głównymi kierunkami inwestowania w obecnym 5-leciu będzie rozbudowa i modernizacja przemysłu spożywczego, handlu artykułami konsumpcyjnymi oraz placówek usługowych. Zgodnie z zasadami przestrzennego zagospodarowania regionu rozpoczęto również organizowanie centrów handlowo-usługowych lokalizowanych głównie w siedzibach gmin.</u>
          <u xml:id="u-1.17" who="#komentarz">Wiele uwagi poświęcać się będzie polityce kadrowej oraz podnoszeniu kwalifikacji zawodowych pracowników.</u>
          <u xml:id="u-1.18" who="#komentarz">Umacniane będą więzi łączące spółdzielnie z członkami i środowiskiem wiejskim poprzez doskonalenie działalności społeczno-wychowawczej i oświatowej, szczególnie na rzecz kobiet i młodzieży.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-2">
          <u xml:id="u-2.0" who="#JadwigaBiernat">Zaprezentowany program wychodzi naprzeciw wielu postulatom mieszkańców wsi. W toku reorganizacji należałoby zadbać o to, aby nie został zaprzepaszczony bogaty dorobek samorządu chłopskiego. Duże znaczenie może mieć większy udział kobiet w pracach tego samorządu.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-3">
          <u xml:id="u-3.0" who="#JaninaWaśniowska">Postępujący proces denaturalizacji spożycia na wsi znalazł odbicie w zaprezentowanym programie zaopatrzenia wsi w bieżącej 5-latce. Pełna realizacja tych zamierzeń będzie mieć istotne znaczenie, ponieważ umożliwi skoncentrowanie się ludności wiejskiej na gospodarce rolnej.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-4">
          <u xml:id="u-4.0" who="#BarbaraKoziejŻukowa">Działalność punktów skupu budzi jeszcze, np. w woj. warszawskim, wiele zastrzeżeń rolników. Niezbędne jest usprawnienie obrotu towarem dostarczanym przez rolników. Obecnie dochodzi jeszcze często do marnotrawstwa, a pracownicy niektórych punktów skupu, zdaniem rolników, niezadowalające wypełniają swoje obowiązki.</u>
          <u xml:id="u-4.1" who="#BarbaraKoziejŻukowa">Nowa organizacja spółdzielcza powinno podjąć starania o wzbogacenie wciąż ubogiego asortymentu warzyw.</u>
          <u xml:id="u-4.2" who="#BarbaraKoziejŻukowa">Należy podjąć produkcję sprzętu chłodniczego dla gospodarstw wiejskich. Produkowany dotychczas uwzględnia tylko potrzeby mieszkańców miast, handlu i gastronomii. Potrzebny jest typ uwzględniajmy specyfikę indywidualnego gospodarstwa rolnego.</u>
          <u xml:id="u-4.3" who="#BarbaraKoziejŻukowa">Do dziś nierozwiązany jest problem odzieży roboczej i ochronnej służącej do pracy w gospodarstwie rolnym. Powinna to być odzież o odpowiednich wartościach użytkowych i zdrowotnych, łatwa do czyszczenia, prania, pozwalająca na racjonalną pracę, a także zabezpieczająca przed wpływami atmosferycznymi.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-5">
          <u xml:id="u-5.0" who="#AdolfJakubowicz">Nowopowstałe województwa mogą mieć poważne trudności w zrealizowaniu przewidzianych programem inwestycji. A inwestycje te mają ogromne znaczenie. Niezbędne jest m. in. wybudowanie wielu domów usług w siedzibach gmin, szybkie rozbudowanie bazy punktów skupu m. in. warzyw i owoców, wzbogacenie sieci placówek gastronomicznych, zwłaszcza w tych rejonach, w których sieć ta jest bardzo skromna, a napływ turystów w sezonie - olbrzymi (np. w Bieszczadach).</u>
        </div>
        <div xml:id="div-6">
          <u xml:id="u-6.0" who="#StanisławWróbel">Należy wyrazić zadowolenie w związku z zapowiedzią zwiększenia dostaw cementu i materiałów budowlanych dla wsi. Niezbędna jest również intensyfikacja dostaw maszyn i urządzeń, a zwłaszcza części zamiennych. Obecnie bowiem nie rzadkie są sytuacje, że trzeba rozmontować sprawną maszynę, by zdobyć w ten sposób części na remont innych. Największe kłopoty z uzyskaniem części zamiennych ma zwłaszcza rolnik indywidualny.</u>
          <u xml:id="u-6.1" who="#StanisławWróbel">Słusznie wskazywano w toku dyskusji, że trzeba wreszcie zapewnić rolnikom funkcjonalną odzież do pracy w gospodarstwie wiejskim. Nie mają jej dziś nawet pracownicy PGR-ów, a cóż mówić o rolnikach indywidualnych. Ubraniem używanym do pracy jest po prostu zwykłe ubranie, tyle że zniszczone, nie chroniące przed szkodliwym działaniem środków chemicznych i niewygodne przy wykonywaniu zajęć gospodarskich. Powszechnie noszone jest również obuwie gumowe, które, jako niezdrowe, zostało już wyeliminowane w przemyśle.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-7">
          <u xml:id="u-7.0" who="#ZenonKomender">Należy sobie uświadomić, że Centralny Związek Spółdzielni Rolniczych będzie również wielkim przewoźnikiem dysponującym wielkim taborem specjalistycznym. Rodzi się w związku z tym pytanie, czy opracowano program zabezpieczenie potrzeb transportowych tej wielkiej organizacji, a także jak uregulowana zostanie kwestia współpracy z koleją. Dotychczasowy model tej współpracy zabezpieczał głównie interesy kolei. Wydaje się, że należałoby tak sprecyzować wzajemne zadanie i obowiązki, aby interesy obu partnerów uwzględnione były we właściwym stopniu i proporcji.</u>
          <u xml:id="u-7.1" who="#ZenonKomender">Zapowiedziano rozszerzanie bezpośredniego odbioru, a także dostaw do gospodarstw chłopskich, wymagać będzie zwrócenia uwagi na stan dróg lokalnych. Zdaniem niektórych specjalistów należałoby również rozważyć celowość powrotu do kolei wąskotorowej, mogącej dobrze spełniać funkcja przewozowe w wielu rejonach.</u>
          <u xml:id="u-7.2" who="#ZenonKomender">Należałoby również zwrócić uwagę spółdzielniom kółek rolniczych na potrzebę skoncentrowania się na usługach agrotechnicznych w gospodarstwach indywidualnych, a nie na organizowaniu przewozów ciągnikami.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-8">
          <u xml:id="u-8.0" who="#HenrykŚwiderski">Modernizacji wymaga sieć placówek handlowych, zwłaszcza w województwach nowopowstałych. Wiele tych placówek mieści się jednak w pomieszczeniach prywatnych, niedostosowanych do potrzeb handlu i nie nadaje się do modernizacji.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-9">
          <u xml:id="u-9.0" who="#CzesławSłowak">Należy położyć nacisk na rozwój własnej bazy wykonawstwa budowlanego. Taka baza istnieje np. w woj. zielonogórskim i umożliwia prowadzenie drobnych inwestycji, które nigdy by się nie zmieściły w portfelu zamówień przedsiębiorstw budowlanych.</u>
          <u xml:id="u-9.1" who="#CzesławSłowak">Szybkiej rozbudowy wymaga potencjał przetwórstwa spożywczego. Bezpośredni odbiór z zagród chłopskich i bezpośrednie do nich dostawy, jest to koncepcja bez wątpienia słuszna. Wymaga ona jednak skoordynowania z programem rozbudowy sieci punktów skupu. Zdarza się bowiem, że punkt skupu powstaje w rejonie, w którym równocześnie podejmuje się na szeroką skalę odbiór bezpośredni.</u>
          <u xml:id="u-9.2" who="#CzesławSłowak">Wciąż niedostateczna jest rytmika dostaw. Okresowe braki w zaopatrzeniu w poszczególne artykuły np. węgiel czy nawozy sztuczne są nie do pokrycia następującymi potem dostawami zwiększonymi.</u>
          <u xml:id="u-9.3" who="#CzesławSłowak">Wiele uwagi powinna również poświęcić nowa organizacja spółdzielcze problemowi usług.</u>
          <u xml:id="u-9.4" who="#CzesławSłowak">Postęp w gastronomii tyczył w ostatnim okresie raczej ilości niż jakości świadczeń. Trudno jednak będzie stawiać gastronomii wiejskiej zwiększone wymagania w sferze kultury obsługi, o ile nie będzie się jej równocześnie wyposażać w niezbędne urządzenia, zastawę, meble itp.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-10">
          <u xml:id="u-10.0" who="#CzesławWilczyński">Wiele przykładów z codziennej praktyki potwierdza, że różne jednostki gospodarcze - działające według tych samych zasad organizacyjnych uzyskują różne rezultaty.</u>
          <u xml:id="u-10.1" who="#CzesławWilczyński">Wszędzie tam, gdzie organizacje pracy jest poprawna wyniki są korzystne. Dlatego tuż w działalności spółdzielczości wiejskiej zwracać należy stale uwagę na poprawę gospodarności i podnoszenie poziomu kwalifikacji kadr.</u>
          <u xml:id="u-10.2" who="#CzesławWilczyński">Niewłaściwa organizacja skupu powoduje poważne straty w gospodarce produktami żywnościowymi. Powinno się dążyć do ograniczenia tego marnotrawstwa, a organa spółdzielczości wiejskiej muszą wzmóc kontrolę nad funkcjonowaniem placówek skupu.</u>
          <u xml:id="u-10.3" who="#CzesławWilczyński">Pilną potrzebą jest dalszy rozwój przetwórstwa owoców i warzyw. Tylko bowiem poprzez zwiększenie zakresu przerobu i przechowalnictwa tych produktów można zapewnić zaspokojenie zapotrzebowania rynku, w ciągu całego roku.</u>
          <u xml:id="u-10.4" who="#CzesławWilczyński">Dodatkowych uwag i wyjaśnień udzielił Minister Jan Kamiński - prezes CZSR „Samopomoc Chłopska”.</u>
          <u xml:id="u-10.5" who="#CzesławWilczyński">Na zakończenie dyskusji głos zabrał przewodniczący Komisji, poseł Zbigniew Rudnicki: Przedstawiony Komisji kompleksowy program działalności CZRS „Samopomoc Chłopska” przewiduje systematyczną poprawę zakresu i poziomu obsługi rolnictwa i mieszkańców wsi, jak również wzrost dostaw niektórych towarów na rzecz ludności miejskiej. Słusznie przywiązuje się w programie duże znaczenie do rozszerzania zakresu odbioru płodów rolnych bezpośrednio z zagród chłopskich. Z uznaniem powitać należy zamierzenia służące ułatwieniu życia kobiecie wiejskiej oraz poprawie zaopatrzenia wsi w produkty spożywcze. Dążyć trzeba do wyrównywania poziomu zaopatrzenia miast i wsi.</u>
          <u xml:id="u-10.6" who="#CzesławWilczyński">Do wielu problemów poruszonych w informacji i w dyskusji Komisja będzie wracać. Należy do nich m. in. organizacja skupu i dystrybucji takich produktów rolnych, jak mleko, warzywa i owoce; powinny one szybciej i w stanie świeżym trafiać do konsumenta. Należy do nich organizacja usług dla rolnictwa i ludności wsi.</u>
          <u xml:id="u-10.7" who="#CzesławWilczyński">Referat podkomisji na temat przygotowania gastronomii do sezonu turystyczno-wypoczynkowego przedstawiła poseł Lidia Wołowiec (PZPR).</u>
          <u xml:id="u-10.8" who="#CzesławWilczyński">Materiały zebrane zostały w toku wizytacji przeprowadzonych przez trzy zespoły poselskie na Wybrzeżu oraz w województwach: jeleniogórskim i nowosądeckim.</u>
          <u xml:id="u-10.9" who="#CzesławWilczyński">Programy obsługi ruchu turystyczno-wczasowego zakładają, że ilość korzystających z różnych form wczasów i turystyki będzie o 8–10 proc. większa aniżeli w roku ubiegłym. Intensywnie prowadzi się remonty, które przynieść powinny w efekcie lepsze warunki funkcjonowania wielu placówek. Pewnej rozbudowie ulega sieć punktów gastronomicznych, zwłaszcza tzw. małej gastronomii, najwięcej takich placówek organizuje się w województwie gdańskimi.</u>
          <u xml:id="u-10.10" who="#CzesławWilczyński">Stan sanitarny większości placówek gastronomicznych - u progu sezonu - nie budzi większych zastrzeżeń. Znaczna część lokali działa jednak nadal w trudnych warunkach.</u>
          <u xml:id="u-10.11" who="#CzesławWilczyński">Intensywną pracę w sezonie utrudniać będzie niedostateczne wyposażenie zakładów gastronomicznych w maszyny kuchenne, maszyny do mycia naczyń, podgrzewacze, miksery, młynki itp. Zapotrzebowanie na te urządzenia składane przez przedsiębiorstwo gastronomiczne realizowane jest w 30 do 40 proc. Braki w wyposażeniu są tym dotkliwsze, że we wszystkich wizytowanych województwach - podobnie zresztą jak i w innych rejonach wczasowych - występują poważne trudności i kadrowe. Dla złagodzenia ich w okresie letnim przewiduje się poważny dobór pracowników sezonowych przy współudziale zatrudnienia oraz ścisłej współpracy ze szkołami i organizacjami młodzieżowymi. Za [tekst nieczytelny w pliku pdf] się będzie również emerytów i rencistów.</u>
          <u xml:id="u-10.12" who="#CzesławWilczyński">Obowiązujący od grudnia ubiegłego roku zakaz sprzedaży jednostkom gospodarki uspołecznionej niektórych artykułów przemysłowych, a wśród nich m. in. naczyń szklanych i porcelanowych, przysparza zakładom gastronomicznym i domom wczasowym wiolo trudności ze skompletowaniem niezbędnej zastawy stołowej.</u>
          <u xml:id="u-10.13" who="#CzesławWilczyński">W toku wizytacji stwierdzono, że pensjonaty FWP w województwie nowosądeckim stołują coraz więcej turystów indywidualnych, niechętnie natomiast świadczą tego typu usługi stołówki FWP w woj. gdańskim.</u>
          <u xml:id="u-10.14" who="#CzesławWilczyński">We wszystkich wizytowanych województwach poczyniono przygotowania, aby zapewnić na sezon dostateczne ilości podstawowych produktów. W województwie jeleniogórskim, gdzie masarnie i piekarnie są na ogół przestarzałe i wyeksploatowano, nie będzie można jednak zabezpieczyć dostatecznego wyboru wytwarzanych przez nie produktów. W województwie gdańskim rysują się niedostatki w zaopatrzeniu w niektóre przetwory owocowe i warzywne, wyroby czekoladowe oraz napoje. W woj. słupskim przewiduje się niedobór wczesnych warzyw i owoców.</u>
          <u xml:id="u-10.15" who="#CzesławWilczyński">Działalność gastronomii w rejonach wczasowych utrudnia niedostatek środków transportowych szczególnie do przewozu mięsa, ryb, drobiu i nabiału.</u>
          <u xml:id="u-10.16" who="#CzesławWilczyński">Na wniosek przewodniczącego Komisji posła Zbigniewa Runickiego (SD), Komisja zleciła swemu prezydium opracowanie projektu dezyderatów w oparciu o przebieg obrad.</u>
          <u xml:id="u-10.17" who="#CzesławWilczyński">W kolejnym punkcie obrad Komisja rozpatrzyła i przyjęła odpowiedź ministra Handlu Wewnętrznego i Usług na dezyderat Komisji Handlu Wewnętrznego VI kadencji w sprawie realizacji postanowień ustawy z 18.III.1974 r. o wykonywaniu handlu oraz niektórych innych rodzajów...</u>
          <u xml:id="u-10.18" who="#komentarz">(Nieczytelne)</u>
          <u xml:id="u-10.19" who="#CzesławWilczyński">... przez jednostki gospodarki nieuspołecznionej.</u>
          <u xml:id="u-10.20" who="#CzesławWilczyński">W dniu 20 maja 1976 r. Komisja Handlu Wewnętrznego Drobnej Wytwórczości i Usług, obradująca pod przewodnictwem posła Zbigniewa Rudnickiego (SD), uchwaliła dezyderaty wynikające z przebiegu poprzedniego posiedzenia.</u>
          <u xml:id="u-10.21" who="#CzesławWilczyński">W dezyderatach tych Komisja postuluje:</u>
          <u xml:id="u-10.22" who="#CzesławWilczyński">- zapewnienie stałych dostaw szerokiego asortymentu produktów mleczarskich placówkom gastronomicznym sieci podstawowej i sezonowej, co wymagać będzie odpowiedniego działania zarówno w sferze produkcji, jak i transportu, wymaga to uruchomienia całego ciągu chłodniczego - począwszy od gospodarstw wiejskich, którym potrzebne będą duże chłodnie domowe do schładzania mleka poprzez specjalistyczny transport (wagony i samochody-chłodnie), aż po urządzenia chłodnicze we wszystkich placówkach gastronomicznych. Działania te, wymagające poważnych nakładów inwestycyjnych, muszą mieć z konieczności charakter długofalowy, należy jednak w miarę możliwości przyspieszyć działania mające na celu skierowanie rosnących ilości mleka i jego przetworów do placówek gastronomicznych;</u>
          <u xml:id="u-10.23" who="#CzesławWilczyński">- takie sterowanie praktykami wakacyjnymi uczniów szkół gastronomicznych i ekonomicznych, które pozwoliłoby na złagodzenie odczuwanego przez placówki gastronomiczne w sezonie turystyczno-wypoczynkowym deficytu kadr;</u>
          <u xml:id="u-10.24" who="#CzesławWilczyński">- szybsze uzupełnienie niedoborów tak potrzebnych urządzeń gastronomicznych jak patelnie elektryczne, podgrzewacze potraw, maszyny do mycia naczyń, a nawet zwykłe roboty miksery, krajarki, strugarki do jarzyn itp. problem nabiera szczególnej wagi wobec sytuacji na rynka pracy, limitującej dopływ do gastronomii nowych kadr - zwłaszcza niezmechanizowanych prac pomocniczych.</u>
          <u xml:id="u-10.25" who="#CzesławWilczyński">W zakresie urządzeń chłodniczych niedobory dotyczą szerokiego asortymentu sprzętu tj. zamrażarek, chłodziarek do napojów, lad, szaf i komór chłodniczych.</u>
          <u xml:id="u-10.26" who="#CzesławWilczyński">- podjęcie kroków dla przyspieszenia realizacji decyzji Prezydium Rządu w sprawie rozwoju produkcji maszyn i urządzeń dla tzw. „kompleksu żywnościowego”, zwłaszcza zwiększenia dostaw urządzeń chłodniczych i maszyn gastronomicznych.</u>
          <u xml:id="u-10.27" who="#CzesławWilczyński">- przyspieszenie rozwoju produkcji standaryzowanych naczyń szklanych i porcelanowych dla potrzeb różnego typu placówek dużej i małej gastronomii, a także innych punktów żywienia zbiorowego.</u>
        </div>
      </body>
    </text>
  </TEI>
</teiCorpus>