text_structure.xml
23.1 KB
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<teiCorpus xmlns="http://www.tei-c.org/ns/1.0" xmlns:xi="http://www.w3.org/2001/XInclude">
<xi:include href="PPC_header.xml" />
<TEI>
<xi:include href="header.xml" />
<text>
<body>
<div xml:id="div-1">
<u xml:id="u-1.0" who="#komentarz">Jak już podawaliśmy w biuletynie z dnia 29 września br. (por. BPS)230/IV kad./, Komisja Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego, obradująca pod przewodnictwem posła Franciszka Gesinga (ZSL), rozpatrywała projekt uchwały Sejmu o 5-letnim planie rozwoju gospodarki narodowej na lata 1966-1970 w części dotyczącej ogrodnictwa.</u>
<u xml:id="u-1.1" who="#komentarz">Informację o planie rozwoju ogrodnictwa w latach 1966-1970 przedstawił Prezes Centrali Spółdzielni Ogrodniczych — Tadeusz Barzyk.</u>
<u xml:id="u-1.2" who="#komentarz">(Streszczenie informacji zamieszczamy na kartkach z numeracją rzymską.)</u>
</div>
<div xml:id="div-2">
<u xml:id="u-2.0" who="#JanKlecha">Pytania zadawali i w dyskusji udział wzięli posłowie: Bolesław Łęczycki (ZSL), Stanisław Ceberek (ZSL), Władysław Cabaj (ZSL), Bronisław Szajna (ZSL), Jan Kasiak (PZPR), Franciszek Gesing (ZSL), Ksawera Barańska (ZSL), Władysław Gałka (ZSL), Józef Łaciak (ZSL), Marian Tuka (PZPR), Edmund Stuczyński (PZPR), Pelagia Pająk (bezp.) oraz przewodniczący Komisji Rolnictwa WRN w Lublinie — Stanisław Sochaj. Dodatkowych wyjaśnień udzielili podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa — Józef Okuniewski oraz prezes Centrali Spółdzielni Ogrodniczych — Tadeusz Barzyk.</u>
<u xml:id="u-2.1" who="#JanKlecha">W dyskusji na czoło wysunęły się problemy zagospodarowania masy towarowej, rozbudowy magazynów i przechowalni oraz wysokości nakładów przewidzianych na ten cel w planie 5-letnim.</u>
<u xml:id="u-2.2" who="#JanKlecha">Poruszano sprawy struktury odmian, metod przeciwdziałania przemienności urodzajów, fachowego nadzoru nad uprawami, kontraktacji i rejonizacji produkcji, niedoboru opakowań i kontroli ich obiegu. Omawiano także sprawy rozpiętości cen skupu i sprzedaży owoców i warzyw.</u>
<u xml:id="u-2.3" who="#JanKlecha">M.in. poseł Bolesław Łęczycki (ZSL) wskazał, że jeśli sprawy skupu innych ziemiopłodów zostały rozwiązane ku zadowoleniu producentów, to sprawa skupu owoców i warzyw nie jest dotąd należycie uregulowana; panuje w tej dziedzinie duża dowolność, mimo że chodzi o wartościową produkcję. Producent ponosi zbyt duże ryzyko.</u>
<u xml:id="u-2.4" who="#JanKlecha">Wspólnymi siłami spółdzielni ogrodniczych i kółek rolniczych powinna być podjęta jak najszybciej budowa przechowalni. Szerzej trzeba rozprowadzać warzywa i owoce; np. w miastach powiatowych częstokroć trudno je kupić.</u>
<u xml:id="u-2.5" who="#JanKlecha">Poseł Edmund Stuczyński (PZPR) podkreślił, że problemy warzywnictwa i ogrodnictwa wymagają odrębnego, gruntownego przedyskutowania z udziałem wszystkich zainteresowanych czynników. Wynikiem takiej analizy powinno być ustalenie zakresu zadań produkcyjnych i przetwórczych, obowiązków w zakresie skupu i obrotu warzywami i owocami, odpowiedzialności za prawidłową gospodarkę w tej dziedzinie.</u>
<u xml:id="u-2.6" who="#JanKlecha">Z zaopatrzeniem rynku w owoce i warzywa nie jest najlepiej. Owoców mamy dużo, ale wartościowych i dobrych gatunkowo jest w stosunku do całej masy bardzo mało. Należałoby uporządkować asortyment odmian, chociaż nawet po przeprowadzeniu takiego zamierzenia pewną część plonów stanowić będą odpady. Z odpadowych owoców można robić znakomite i wartościowe soki pitne. Kółka rolnicze, a także spółdzielnie zaopatrzenia i zbytu powinny podjąć inicjatywę stworzenia terenowych wytwórni soków pitnych z owoców. Podobnie zagospodarować można znaczne ilości pomidorów. Urządzenia do takiej produkcji nie są skomplikowane ani zbyt drogie, a uruchomienie tego przetwórstwa przyniosłoby oczywiste korzyści i producentom, i konsumentom poszukującym takich soków.</u>
<u xml:id="u-2.7" who="#JanKlecha">Konieczny jest odpowiedni tabor do przewozu owoców i warzyw. Musi on odpowiadać określonym warunkom, ponieważ towar ten wymaga szczególnie ostrożnego przewozu.</u>
<u xml:id="u-2.8" who="#JanKlecha">Problem zaopatrzenia rynku w owoce i warzywa ma ważne znaczenie również z punktu widzenia bilansu mięsnego i poprawy struktury spożycia.</u>
<u xml:id="u-2.9" who="#JanKlecha">Komisja zleciła podkomisji do spraw ogrodnictwa opracowanie projektu wniosków i dezyderatów oraz przedłożenie go na kolejnym posiedzeniu Komisji.</u>
<u xml:id="u-2.10" who="#JanKlecha">Jak już podawaliśmy w biuletynie nr 232/IV kad., Komisja Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego rozpatrzyła w dniu 29 września 1966 r. projekt 5-letniego planu rozwoju gospodarki narodowej na lata 1966–1970 w części dotyczącej mleczarstwa.</u>
<u xml:id="u-2.11" who="#JanKlecha">Referat na ten temat przedstawił prezes Centralnego Związku Spółdzielni Mleczarskich — Józef Olszyński.</u>
<u xml:id="u-2.12" who="#komentarz">(Streszczenie informacji zamieszczamy na kartkach z numeracją rzymską.)</u>
<u xml:id="u-2.13" who="#JanKlecha">Dyskusja:</u>
</div>
<div xml:id="div-3">
<u xml:id="u-3.0" who="#FlorianPierański">Możliwości rozszerzenia skupu mleka są znaczne; hamulcem w zwiększaniu skupu jest niska wartość chudego mleka oddawanego rolnikom dla potrzeby hodowli. Trzeba podnieść jakość tego mleka.</u>
<u xml:id="u-3.1" who="#FlorianPierański">Spółdzielczość mleczarska powinna uzgodnić z przemysłem wielkość dostaw konwi i innego sprzętu niezbędnego w obrocie mlekiem.</u>
</div>
<div xml:id="div-4">
<u xml:id="u-4.0" who="#MarianTuka">Przemysł mleczarski dysponuje znacznymi ilościami produktów ubocznych, jak maślanka i serwatka. Powstaje pytanie, czy rolnicy otrzymują dostateczną ilość tych produktów dla potrzeb hodowli.</u>
</div>
<div xml:id="div-5">
<u xml:id="u-5.0" who="#JanŚliwa">Plan skupu mleka jest realny. Wzrasta pogłowie bydła, mamy coraz lepsze warunki paszowe. Hamulcem są ograniczone możliwości budownictwa inwentarskiego. Wysoka podaż mleka czyni koniecznym dalsze doinwestowanie spółdzielczości mleczarskiej.</u>
</div>
<div xml:id="div-6">
<u xml:id="u-6.0" who="#KonstantyŁubieński">Jednym z ważniejszych zadań w bieżącej 5-latce powinno być wykorzystanie całej podaży mleka. Podejmując wiele decyzji służących rozwojowi pogłowia bydła musimy zabezpieczyć także pełny skup mleka i sprostanie temu zadaniu przez spółdzielczość mleczarską.</u>
<u xml:id="u-6.1" who="#KonstantyŁubieński">Trzeba doprowadzić do wyrównania rejonowych dysproporcji w rozmieszczeniu potencjału przetwórczego mleczarstwa.</u>
<u xml:id="u-6.2" who="#KonstantyŁubieński">Stać nas na produkcję bardzo dobrych serów, nieodbiegających od standardu światowego. Stwarza to możliwość zwiększenia eksportu serów i w tym kierunku trzeba podjąć kroki.</u>
</div>
<div xml:id="div-7">
<u xml:id="u-7.0" who="#AugustynPilch">Nowe zakłady mleczarskie muszą być budowane z uwzględnieniem stale rosnącej podaży mleka. Zakłady budowane dużym nakładem sił i środków okazują się niekiedy już z chwilą uruchomienia zbyt małe.</u>
</div>
<div xml:id="div-8">
<u xml:id="u-8.0" who="#KsaweraBarańska">Występują często różnice w ocenie zawartości tłuszczu w mleku z powodu niedokładnych pomiarów.</u>
<u xml:id="u-8.1" who="#KsaweraBarańska">Kontakt władz spółdzielczych i służby poradnictwa z dostawcami jest zbyt słaby m.in. z powodu braku środków lokomocji. Zbyt szczupła jest jeszcze kadra fachowców w spółdzielniach mleczarskich.</u>
<u xml:id="u-8.2" who="#KsaweraBarańska">Aby nie hamować dalszego rozwoju produkcji mleka, należałoby poprzeć postulaty spółdzielczości mleczarskiej.</u>
</div>
<div xml:id="div-9">
<u xml:id="u-9.0" who="#MichalinaTatarkównaMajkowska">Komisja Planowania odnosi się ze zrozumieniem do poczynań inwestycyjnych spółdzielczości mleczarskiej. Jest jednak obawa, czy spółdzielczość będzie mogła zabezpieczyć wykonanie zwiększonych zadań inwestycyjnych.</u>
</div>
<div xml:id="div-10">
<u xml:id="u-10.0" who="#JanKlecha">Rozwój mleczarstwa jest nierozłącznie związany z rozwojem i podniesieniem poziomu hodowli bydła. Szybciej będziemy mieć dobrych hodowców, gdy stworzymy im właściwe warunki zbytu mleka, mlekiem bowiem dyskontują oni nakłady na hodowlę.</u>
<u xml:id="u-10.1" who="#JanKlecha">Kłopoty spółdzielczości mleczarskiej z przerobem mleka wynikają nie tyle z rozmiarów skupu, ile raczej ze spiętrzenia dostaw w okresie letnim. Aby temu zapobiec, należałoby wzmóc pracę z hodowcami, zwłaszcza w dziedzinie lepszego zabezpieczenia pasz dla bydła, wiązać działalność spółdzielni mleczarskich z kółkami rolniczymi i z tym wszystkim, co przynieść może poprawę hodowli i tym samym równomierność podaży mleka. Zadania organizacyjne stojące przed spółdzielczością mleczarską są duże, muszą być bowiem realizowane w kontaktach z przeszło 3 mln gospodarstw, z których niemała część znajduje się z dala od traktów.</u>
<u xml:id="u-10.2" who="#JanKlecha">Należy dopomóc spółdzielczości mleczarskiej w uzyskaniu potrzebnych środków inwestycyjnych na rozbudowę mleczami i zlewni, na rozbudowę zakładów przetwórczych, których produkcja służy zaopatrzeniu miast. Rozwój mleczarstwa jest dla wielu rejonów wiejskich jedyną niemal drogą dźwignięcia się z zastoju.</u>
<u xml:id="u-10.3" who="#JanKlecha">Tak jest np. na Kuwasach, gdzie zmeliorowano duże połacie słabych gruntów, na których powstają obecnie urodzajne łąki. Aby ruszyła hodowla, potrzebne są inwestycje mleczarskie.</u>
</div>
<div xml:id="div-11">
<u xml:id="u-11.0" who="#JózefŁaciak">Spółdzielczość mleczarska ma trudności z realizacją podejmowanych inwestycji. Przedsiębiorstwa budowlano-montażowe nie wywiązują się z umów. Podobne kłopoty są z zaplanowanymi dostawami środków transportu. Transport wynajmowany w PKS zwiększa koszty, a nie zawsze może spełnić te zadania, jakie spełniałby własny transport mleczarstwa.</u>
</div>
<div xml:id="div-12">
<u xml:id="u-12.0" who="#PelagiaPająk">Spółdzielczość mleczarska czyni postępy, jednakże niedostateczne w stosunku do rozwoju hodowli, co wyraźnie uwydatniło się przy wzroście podaży mleka.</u>
<u xml:id="u-12.1" who="#PelagiaPająk">Wyłonił się problem skupu i przerobu olbrzymiej masy mleka. Sprawą istotną jest zorganizowanie odpowiedniej sieci punktów skupu, tym bardziej, że — jak się okazuje — jeszcze ok. 1 mln gospodarstw nie odstawia mleka do uspołecznionych punktów. Ułatwiając rolnikowi sprzedaż mleka — spółdzielczość pozyska go dla realizacji swoich zamierzeń.</u>
<u xml:id="u-12.2" who="#PelagiaPająk">Konieczne jest zwiększenie inwestycji mleczarskich. Powinny one jednak być podejmowane w sposób przemyślany, bez rozpraszania sił i oszczędnie realizowane.</u>
<u xml:id="u-12.3" who="#PelagiaPająk">W zakresie produkcji zwierzęcej w bieżącej 5-latce planuje się znaczny wzrost hodowli bydła opasowego, natomiast ilość bydła mlecznego nie ulegnie znaczniejszemu zwiększeniu. Oznacza to, że wzrost dostaw mleka ma być uzyskiwany przez podniesienie mleczności krów, czyli w drodze podnoszenia kultury hodowli. W tej dziedzinie największą rolę mają do spełnienia instruktorzy poradnictwa żywieniowego w pionie spółdzielczości mleczarskiej. Istnieje bogactwo form oddziaływania instruktorów na podnoszenie poziomu kultury hodowli; w tej pracy należałoby im dopomóc.</u>
</div>
<div xml:id="div-13">
<u xml:id="u-13.0" who="#FranciszekGesing">Mleko ma ogromne znaczenie nie tylko dla intensyfikacji produkcji rolnej, ale i dla bilansu żywnościowego kraju.</u>
<u xml:id="u-13.1" who="#FranciszekGesing">Na tle przeprowadzonych szacunków produkcji i rozchodowania mleka w gospodarstwach rolnych wyłaniają się wątpliwości, czy plan skupu mleka jest we wszystkich elementach mobilizujący, czy nie jest ukształtowany zbyt nisko.</u>
<u xml:id="u-13.2" who="#FranciszekGesing">Niepokój budzi szacowany wzrost spasania mleka przez inwentarz, podczas gdy hodowla trzody, dla której mleko jest przeznaczone, nieznacznie wzrasta; należałoby też w tych warunkach w większym stopniu sięgać do środków mlekozastępczych, by zwiększyć podaż mleka przeznaczonego na rynek.</u>
<u xml:id="u-13.3" who="#FranciszekGesing">Zastrzeżenia budzi udział w bilansie mlecznym 2 mld litrów mleka rocznie w obrocie wolnorynkowym, czyli mleka dostarczanego w warunkach prymitywnych naruszających wymogi higieny, czego na dłuższą metę tolerować nie wolno.</u>
<u xml:id="u-13.4" who="#FranciszekGesing">Te problemy powinny skłonić do rozważań nad możliwością zwiększenia planu skupu mleka i tym samym spowodowania, aby spółdzielczość mleczarska szukała form i sposobów eliminowania niekorzystnych zjawisk w zagospodarowaniu i obrocie mlekiem. Powinno to również skłonić do opracowania takiego programu poczynań inwestycyjnych, które zagwarantowałyby zwiększenie skupu i lepsze zaopatrzenie rynku w mleko.</u>
</div>
<div xml:id="div-14">
<u xml:id="u-14.0" who="#EdmundStuczyński">Związek między zamierzeniami w dziedzinie hodowli bydła a zamierzeniami w dziedzinie skupu mleka jest bezsporny. Ważnym czynnikiem jest umiejętne zabezpieczenie dostaw mleka i przetworów mlecznych dla jak najszerszej rzeszy konsumentów. Jak dotąd asortyment ten jest jeszcze ubogi. Jednym z pierwszoplanowych zadań jest podniesienie konsumpcji mleka w kraju jako produktu o wysokiej jakości odżywczej i zdrowotnej.</u>
<u xml:id="u-14.1" who="#EdmundStuczyński">Komisja wielokrotnie występowała z wnioskami wychodzącymi naprzeciw potrzebom spółdzielczości mleczarskiej i przemysłu mleczarskiego. Również z okazji debaty nad bieżącym planem 5-letnim Komisja powinna poprzeć słuszne postulaty spółdzielczości mleczarskiej.</u>
<u xml:id="u-14.2" who="#EdmundStuczyński">Dodatkowych wyjaśnień udzielili: podsekretarz stanu w Ministerstwie Przemysłu Spożywczego i Skupu — Stanisław Lindberg oraz prezes Centralnego Związku Spółdzielni Mleczarskich — Józef Olszyński.</u>
<u xml:id="u-14.3" who="#EdmundStuczyński">Komisja zleciła podkomisji opracowanie projektu wniosków i dezyderatów, które mają być rozpatrzone na kolejnym posiedzeniu Komisji.</u>
<u xml:id="u-14.4" who="#EdmundStuczyński">O PROJEKCIE UCHWAŁY SEJMU O 5-LETNIM PLANIE ROZWOJU GOSPODARKI NARODOWEJ NA LATA 1966–1970 W CZĘŚCI DOTYCZĄCEJ WARZYWNICTWA</u>
<u xml:id="u-14.5" who="#EdmundStuczyński">Informacja złożona przez Prezesa Centrali Spółdzielni Ogrodniczych — Tadeusza Barzyka na posiedzeniu Komisji Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego w dniu 28 września 1966 r.</u>
<u xml:id="u-14.6" who="#EdmundStuczyński">Produkcja ogrodnicza w Polsce obejmuje 500 tys. ha gruntów, tj. 2,2 proc. powierzchni użytków rolnych. Aktualna wartość produkcji ogrodniczej stanowi 10 proc. wartości całej produkcji roślinnej. Dochody gospodarstw indywidualnych z produkcji ogrodniczej stanowią 28 proc. dochodów uzyskiwanych ze sprzedaży produktów roślinnych.</u>
<u xml:id="u-14.7" who="#EdmundStuczyński">W myśl założeń planu na lata 1966–1970 produkcja ogrodnicza ma rosnąć szybciej niż produkcja roślinna. Zbiór warzyw gruntowych na koniec ub. 5-latki wynosił 3.713 tys. ton, na rok 1970 planuje się 4.600 tys. ton. Zakładany jest wzrost powierzchni upraw warzyw gruntowych o 25 tys. ha oraz znaczny postęp produkcji warzyw pod szkłem. Równocześnie planuje się zwiększenie wydajności warzyw z hektara o 14 proc.</u>
<u xml:id="u-14.8" who="#EdmundStuczyński">Założenia programowe przewidują rekonstrukcję sadów, rozwój sadownictwa towarowego drogą zakładania nowych sadów, podniesienia jakości owoców przez odpowiednią uprawę i zabiegi pielęgnacyjne, lepszą opiekę fachową.</u>
<u xml:id="u-14.9" who="#EdmundStuczyński">Zamierza się w latach 1966–1970 objąć kontraktacją prowadzoną przez spółdzielczość 80 proc. skupu warzyw i owoców jagodowych.</u>
<u xml:id="u-14.10" who="#EdmundStuczyński">W ostatnich latach nastąpiły duże zmiany w strukturze asortymentowej skupu na rzecz bardziej poszukiwanych artykułów, zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym, jak cebula, ogórki, pomidory. Dla zapewnienia realizacji planów skupu oraz usprawnienia organizacji odbioru masy towarowej od producentów przewiduje się zwiększenie sieci stałych punktów skupu do 1,100 w roku 1970 (789 w 1966 r.) oraz punktów sezonowych do 2.500. Na niektórych terenach organizowane będą zbiorowe dostawy towarów przez kółka rolnicze ich własnym transportem oraz bezpośrednie dostawy przez producentów wprost do wagonów kolejowych bądź do zakładów przetwórstwa warzywnego. Jednak dla pełnej realizacji planów skupu i zaopatrzenia rynku niezbędna jest rozbudowa zaplecza magazynowego, zwiększenie ilości środków transportu, zatrudnienia i funduszu płac.</u>
<u xml:id="u-14.11" who="#EdmundStuczyński">Nakłady inwestycyjne spółdzielczości w latach 1961–1965 wyniosły 810,3 mln zł. Limit inwestycyjny na lata 1966–1970 wynosi 1.276,2 mln zł. Niezależnie od tego z inwestycji pozalimitowych budowane będą sezonowe punkty skupu, wiaty na opakowania itp.</u>
<u xml:id="u-14.12" who="#EdmundStuczyński">Dla zapewnienia pełnego wykonania planowanych zamierzeń spółdzielczości ogrodniczej istnieje potrzeba zwiększenia niektórych inwestycji, zwłaszcza nakładów na budowę przechowalni. Należałoby również ustalić priorytet dla obiektów spółdzielczości ogrodniczej znajdujących się w budowie.</u>
<u xml:id="u-14.13" who="#EdmundStuczyński">Sprawą pozornie drobną, lecz odbijającą się na wykonywaniu zadań przez spółdzielczość, są opakowania dostarczane przez resort leśnictwa. Brak tych opakowań, szczególnie łubianek i beczek, zakłóca organizację odbioru towarów od producenta.</u>
<u xml:id="u-14.14" who="#EdmundStuczyński">Przewidziana ilość przechowalni budowanych przez spółdzielczość ogrodniczą nie wystarczy dla rosnącej masy towarowej. W związku z tym należałoby stworzyć wspólny z kółkami rolniczymi program budowy małych przechowalni.</u>
<u xml:id="u-14.15" who="#EdmundStuczyński">Ogrodnictwo nasze dotkliwie odczuwa brak środków do produkcji m.in. małych traktorów jednoosiowych, niektórych środków ochrony roślin z importu, środków transportu.</u>
<u xml:id="u-14.16" who="#EdmundStuczyński">O 5-LETNIM PLANIE ROZWOJU GOSPODARKI NARODOWEJ NA LATA 1966–1970</u>
<u xml:id="u-14.17" who="#EdmundStuczyński">W CZĘŚCI DOTYCZĄCEJ MLECZARSTWA</u>
<u xml:id="u-14.18" who="#EdmundStuczyński">Informacja prezesa Centralnego Związku Spółdzielni Mleczarskich — Józefa Olszyńskiego złożona na posiedzeniu Komisji Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego w dniu 29 września 1966 r.</u>
<u xml:id="u-14.19" who="#EdmundStuczyński">Plan 5-letni zakłada, że w roku 1970 skup mleka osiągnie 4.900–5.100 mln litrów. Globalna produkcja mleka wzrosnąć ma z 12.950 mln litrów w roku 1965 do 14.500 mln litrów w roku 1970. Szacuje się, że spożycie mleka przez ludność wiejską utrzyma się na niezmienionym poziomie, wzrośnie zużycie mleka na spasanie, bez zmian utrzyma się obrót wolnorynkowy, uspołeczniony skup mleka wzrastać ma średnio o 180 mln litrów rocznie.</u>
<u xml:id="u-14.20" who="#EdmundStuczyński">Plan na rok 1966 zakładał skup 4.100 mln litrów mleka; w ciągu 8 miesięcy skupiono 3.147 mln litrów, przekraczając tym samym zadania na ten okres o 293 mln litrów; przewiduje się, że do końca roku skup osiągnie wielkość ok. 4.550 mln litrów. Na tak znaczne przekroczenie planu skupu złożyły się nie tylko korzystne warunki atmosferyczne, lecz również zapewnienie hodowcom odpowiedniej ilości pasz przez zagospodarowanie użytków zielonych, dostawy nasion, upowszechnienie uprawy poplonów, budowę silosów, podniesienie jakości stada, poradnictwo żywieniowe, i usprawnienie działania sieci skupu mleka, organizowanie zbiorowych dostaw wprost do mleczarni.</u>
<u xml:id="u-14.21" who="#EdmundStuczyński">Dostawy rynkowe mleka spożywczego wzrosną z 1.184 mln litrów w roku 1965 do 1.390 mln litrów w 1970 roku, w tym butelkowe z 313 mln litrów do 500 mln litrów; produkcja mleka tłustego w proszku wzrośnie o 15 proc., mleka chudego w proszku o 249 proc., masła — o 9,6 proc., śmietany spożywczej — o 30,4 proc., serów twardych — o 94 proc., twarogów — o 38,1 proc.; produkcja kazeiny ulegnie zmniejszeniu do 55 proc. stanu obecnego.</u>
<u xml:id="u-14.22" who="#EdmundStuczyński">Głównym problemem wymagającym rozwiązania w przemyśle mleczarskim jest dostosowanie mocy produkcyjnej zakładów do wielkości skupu mleka; niezbędna jest zwłaszcza szybka rozbudowa zakładów produkujących szeroki asortyment serów twardych oraz zakładów butelkowania mleka i napojów mlecznych. Zwiększenia wymaga ilość środków transportu oraz uzupełnić trzeba wyposażenie placówek handlowych w urządzenia do sprzedaży mleka.</u>
<u xml:id="u-14.23" who="#EdmundStuczyński">Stan techniczny przemysłu mleczarskiego waha się między prymitywem a nowoczesnością. W okresie 20-lecia zbudowano ponad 100 nowych zakładów, a 200 rozbudowano i częściowo unowocześniono. W ciągu ubiegłej 5-latki oddano do użytku 34 nowe zakłady i rozpoczęto budowę 14. Nakłady inwestycyjne na lata 1966–1970 wynieść mają 3.629,3 mln zł, tj. o 69 proc. więcej aniżeli w latach 1961–1965; jednakże Centralny Związek Spółdzielni Mleczarskich wnioskuje o dalsze zwiększenie nakładów inwestycyjnych o kwotę 550 mln zł z przeznaczeniem na zwiększenie inwestycji serowarskich, zwiększenie limitów na rozpoczęcie budów pilnych, które były przewidziane w poprzedniej 5-latce, lecz na skutek korekty planów nie weszły do realizacji. Postuluje się również zwiększenie przydziału dewiz na zakup sprzętu dla zakładów mleczarskich.</u>
<u xml:id="u-14.24" who="#EdmundStuczyński">W latach 1956–1965 zatrudnienie w spółdzielczości mleczarskiej wzrosło o 37,4 proc., natomiast przerób wzrósł o 65 proc. Plan na lata 1966–1970 przewiduje wzrost zatrudnienia o 14 proc., co — przy założonych wskaźnikach wzrostu produkcji — oznacza wydajny wzrost wydajności pracy. Przewiduje się obniżkę kosztów własnych produkcji.</u>
</div>
</body>
</text>
</TEI>
</teiCorpus>