text_structure.xml 26.7 KB
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<teiCorpus xmlns="http://www.tei-c.org/ns/1.0" xmlns:xi="http://www.w3.org/2001/XInclude">
  <xi:include href="PPC_header.xml"/>
  <TEI>
    <xi:include href="header.xml"/>
    <text>
      <body>
        <div xml:id="div-1">
          <u xml:id="u-1.0" who="#komentarz">Dnia 27 września 1977 r. Komisja Handlu Wewnętrznego Drobnej Wytwórczości i Usług, obradująca pod przewodnictwem posła Adolfa Jakubowicza (PZPR), rozpatrzyła:</u>
          <u xml:id="u-1.1" who="#komentarz">- działalność handlu i gastronomii w miejscowościach wczasowo-turystycznych;</u>
          <u xml:id="u-1.2" who="#komentarz">- odpowiedzi na dezyderaty w sprawie zaopatrzenia rynku w artykuły spożywcze, W posiedzeniu udział wzięli przedstawiciele: Ministerstwa Handlu Wewnętrznego i Usług z wiceministrem Teresą Andrzejewska wiceprezes CZSS „Społem” Franciszek Łoś, wiceprezydent m. st. Warszawy Izabela Karwacińska, wiceprezes CZSS „Społem” Stanisław Kita oraz przedstawiciele Komisji Planowania przy Radzie Ministrów, Ministerstwa Finansów, Ministerstwa Komunikacji, Ministerstwa Przemysłu Spożywczego i Skupu, i Najwyższej Izby Kontroli i Komisji Zaopatrzenia Ludności i Usług - WRN w Nowym Sączu.</u>
          <u xml:id="u-1.3" who="#komentarz">Podstawą dyskusji nad działalnością handlu i gastronomii w miejscowościach wczasowych i turystycznych były sprawozdania zespołów poselskich, które wizytowały niektóre regiony wczasowo-turystyczne.</u>
          <u xml:id="u-1.4" who="#komentarz">Sprawozdanie zespołu, który wizytował teren woj. nowosądeckiego przedstawiła poseł Jadwiga Biernat (ZSL).</u>
          <u xml:id="u-1.5" who="#komentarz">Intensywność ruchu turystycznego w woj. nowosądeckim jest sześciokrotnie wyższa od średniej krajowej. Rocznie na tym terenie przebywa ok. 16 mln turystów.</u>
          <u xml:id="u-1.6" who="#komentarz">W tym roku przedsiębiorstwa i organizacje handlowe oraz terenowe organy administracyjne opracowały szczegółowy program przygotowania sieci do sezonu letniego. Program ten został w zasadzie we wszystkich podstawowych założeniach wykonany. Wprawdzie nie w pełni wykonano plan nowych uruchomień stałych zakładów gastronomicznych, ale poważnie przekroczono plan uruchomienia sezonowych punktów gastronomii.</u>
          <u xml:id="u-1.7" who="#komentarz">W okresie I i II kw. przeprowadzono na terenie województwa przeglądy urządzeń chłodniczych i maszyn w placówkach handlowych i gastronomicznych, dokonano niezbędnych napraw i konserwacji. W poważnym stopniu zrealizowane zostały dostawy nowych urządzeń chłodniczych. Nadal bardzo ostro występuje w gastronomii brak szkła stołowego, naczyń kuchennych, sztućcy ze stali nierdzewnej itp.</u>
          <u xml:id="u-1.8" who="#komentarz">Wizytacje poselskie wykazały, że w bież. sezonie turystycznym zaopatrzenie województwa nowosądeckiego w podstawowe artykuły spożywcze z wyjątkiem mięsa i jego przetworów było znacznie lepsze niż w roku ub. Zmniejszone przydziały mięsa uzupełniano różnego rodzaju wyrobami garmażeryjnymi, przy produkcji których wykorzystywano mięso z królików, dziczyzny oraz surowce niemięsne.</u>
          <u xml:id="u-1.9" who="#komentarz">Występowały również pewne okresowe niedobory w zaopatrzeniu w ryby i przetwory rybne, niektóre artykuły mleczarskie i napoje chłodzące.</u>
          <u xml:id="u-1.10" who="#komentarz">W czasie wizytacji wskazywano na nadal niezadawalającą jakość niektórych artykułów przemysłowych. W roku 1976 r. 13 proc. ogólnych dostaw odbiorników radiowych i telewizyjnych stanowiły wyroby wadliwe, zaś w b. r. aż 30 proc. tych wyrobów wraca do producenta.</u>
          <u xml:id="u-1.11" who="#komentarz">Turystyka jest przedmiotem szczególnej uwagi władz politycznych i administracyjnych woj. nowosądeckiego. Mimo występujących trudności takich jak deficyt siły roboczej, braki w transporcie tegoroczny sezon należy ocenić pozytywnie. Za 8 m-cy b. r. sprzedaż detaliczna na terenie woj. wzrosła w porównaniu z analogicznym okresem r. ub. o 14,4 proc. Podejmowane na szeroką skalę prace organizacyjne o programowe gwarantują dalszy rozwój turystyki na tym terenie w latach następnych. Aby sprostać temu, zapewnić trzeba przydziały podstawowych produktów spożywczych dla ludności stałej i napływowej, szybszy rozwój stałej bazy hotelowej oraz zwiększone dostawy środków transportu.</u>
          <u xml:id="u-1.12" who="#komentarz">Sprawozdanie zespołu, który wizytował woj. gdańskie i elbląskie przedstawił poseł Mieczysław Murynowicz (SD).</u>
          <u xml:id="u-1.13" who="#komentarz">Ruch turystyczny w tym regionie charakteryzuje się dużą sezonowością. Sezon rozpoczyna się w pierwszych dniach maja, a kończy w pierwszej połowie września. W szczycie sezonu na terenie woj. gdańskiego przebywało ok. 1 mln 300 tys. osób, a w woj. elbląskim ok. 2 mln turystów. Sprostanie zadaniom było możliwe dzięki wcześniejszemu, dobremu przygotowaniu się do obsługi sezonu turystycznego. Odpowiednio wcześnie przygotowano sieć handlową i gastronomiczną, dokonując niezbędnych remontów i modernizacji, przygotowano kadry do pracy w sezonie, zgromadzono zapasy towarów. Mimo poważnego przyrostu sieci zakładów gastronomicznych i różnego rodzaju punktów sprzedaży drobno detalicznej odczuwalny był niedobór placówek handlowych i gastronomicznych.</u>
          <u xml:id="u-1.14" who="#komentarz">Zaopatrzenie w artykuły masowe byłe stosunkowo dobre, utrzymany była ciągłość zaopatrzenia w podstawowe artykuły. Wystąpiła poprawa w zaopatrzeniu w ryby i przetwory rybne, chociaż nadal obserwowano niedobory niektórych gatunków ryb słodkowodnych oraz filetów rybnych.</u>
          <u xml:id="u-1.15" who="#komentarz">Wprowadzony przez władze wojewódzkie obowiązek organizowania sprzedaży kiermaszowej różnego rodzaju wyrobów garmażeryjnych i cukierniczych przed każdą wolną od pracy sobotą został dodatnio oceniony przez klientów. Złagodziło to w pewnej mierze deficyt masy mięsnej i wzbogaciło rynek konsumenta.</u>
          <u xml:id="u-1.16" who="#komentarz">W bieżącym sezonie turystycznym na terenie obu województw obserwowano dużą poprawę w zaopatrzenie w napoje chłodzące. Po raz pierwszy wprowadzono zasadę wydzielania z rozdzielnika puli mięsa przeznaczonej na zaopatrzenie prywatnych stołówek zajmujących się żywieniem turystów i wczasowiczów.</u>
          <u xml:id="u-1.17" who="#komentarz">Zarówno zakłady gastronomiczne jak i specjalistyczna sieć handlowa odczuwały niedobór maszyn, urządzeń chłodniczych oraz części zamiennych do naprawy tych urządzeń. Niedostateczne były dostawy zastawy stołowej oraz naczyń kuchennych.</u>
          <u xml:id="u-1.18" who="#komentarz">Dla poprawy działalności turystycznej na terenie obu województw w następnym sezonie zwrócić należy uwagę na usunięcie wymienionych niedociągnięć oraz na możliwość zwiększenia limitów inwestycyjnych na rozbudowę pawilonów handlowych i gastronomicznych.</u>
          <u xml:id="u-1.19" who="#komentarz">Sprawozdanie zespołu, który wizytował teren woj. szczecińskiego przedstawił poseł Czesław Słowek (ZSL).</u>
          <u xml:id="u-1.20" who="#komentarz">Władze woj. szczecińskiego, przewidując zwiększone w sezonie letnim nasilenie ruchu wczasowo-turystycznego, opracowały wcześniej program obsługi i poczyniły odpowiednie przygotowania dla zaspokojenia potrzeb turystów i wczasowiczów. Według szacunku wielkość ruchu turystycznego w r. b. na terenie woj. szczecińskiego utrzymywała się na poziomie roku ubiegłego (7 mln osób). Jedynie w Świnoujściu wzrost turystów wyniósł ok. 100 tys. osób.</u>
          <u xml:id="u-1.21" who="#komentarz">Mimo przeprowadzonych przed sezonem remontów i modernizacji sieci handlowej i gastronomicznej niedobór tej sieci łagodzić trzeba było poprzez uruchamianie stoisk przed sklepami oraz miejsc sprzedaży przed zakładami gastronomicznymi. Najwięcej trudności sprawiały remonty urządzeń i maszyn, zwłaszcza chłodniczych z uwagi na niedobór mocy wykonawczej warsztatów wykonawczych jak i części zamiennych.</u>
          <u xml:id="u-1.22" who="#komentarz">Decydującą rolę w lepszym i sprawniejszym zaopatrzeniu rynku odegrało w bieżącym sezonie turystycznym szybkie zorganizowanie sieci sprzedaży drobno-detalicznej oraz małej gastronomii. Najsłabszym punktem gastronomii wybrzeża są baty mleczne. Ilość ich jest daleko niewystarczająca w stosunku do faktycznych potrzeb. Toteż słusznie egzekwuje się obowiązek wprowadzenia dań mlecznych w zakładach gastronomicznych.</u>
          <u xml:id="u-1.23" who="#komentarz">Duży wysiłek władz i organizacji handlowych na terenie województwa kierowany jest na modernizację, względnie budowę zakładów produkcji spożywczej, takich jak masarnie, piekarnie, ciastkarnie przetwórnie drobiu, garmażerie, wytwórnie napojów chłodzących. W realizacji tych zamierzeń występują pewne opóźnienia z uwagi na brak wykonawców.</u>
          <u xml:id="u-1.24" who="#komentarz">Według oceny miejscowych władz (potwierdziły to również wyniki wizytacji), dostawy podstawowych artykułów żywnościowych pozwalały na utrzymanie ciągłości sprzedaży. Występujące braki artykułów żywnościowych dotyczyły towarów ogólnie deficytowych: mięsa, wędlin, konserw oraz czekolady i wyrobów czekoladowych.</u>
          <u xml:id="u-1.25" who="#komentarz">Korzystnie natomiast przedstawiało się zaopatrzenie w większość artykułów przemysłowych.</u>
          <u xml:id="u-1.26" who="#komentarz">Zakłady wytwórcze, handel i gastronomia odczuwały w sezonie niepełne zaspokojenie w energię elektryczną, nie zrealizowano postulatów w sprawie zaopatrzenia w gaz ciekły. Dokonano ogromnego wysiłku dla poprawy zaopatrzenia gastronomii w zastawę stołową i kuchenną, nie zaspokojono jednak w pełni potrzeb w tym zakresie.</u>
          <u xml:id="u-1.27" who="#komentarz">Nadal poważne trudności występowały w transporcie zarówno specjalistycznym jak i dostawczym. Trudną sytuację w tej dziedzinie pogłębiał brak kierowców i ładowaczy.</u>
          <u xml:id="u-1.28" who="#komentarz">We wszystkich organizacjach handlowych poważnym utrudnieniem w pełnym wykorzystaniu szczupłej pojemności magazynów był brak wózków przewozowych i podnośnikowych do wysokiego składowania towarów.</u>
          <u xml:id="u-1.29" who="#komentarz">W dziedzinie zatrudnienia osiągnięto poprawę w stosunku do roku ubiegłego dzięki nawiązaniu kontaktów z Komendą Hufców Pracy, zorganizowaniem praktyk wakacyjnych dla młodzieży szkół gastronomicznych i ekonomicznych oraz zatrudnianiem na pół etatach rencistów i emerytów. Występowały jednak nadal trudności w grupie pracowników pomocniczych.</u>
          <u xml:id="u-1.30" who="#komentarz">W końcowych wnioskach poseł zwrócił m. in. uwagę na konieczność przeprowadzania bardziej kompleksowej rekonstrukcji sieci handlowej i gastronomicznej na terenie woj. szczecińskiego, na pełną realizację programu rozbudowy barów mlecznych oraz usunięcie braków i niedociągnięć, które występowały w bieżącym sezonie.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-2">
          <u xml:id="u-2.0" who="#PosełLidiaWołowiec">W maju ub. roku Komisja po zapoznaniu się w terenie ze stanem zagospodarowania niektórych województw turystycznych wysunęła dezyderaty, w których postulowała m. in. zwiększenie miejsc konsumpcyjnych w zakładach gastronomicznych, rozwój sieci handlowej, poprawę zaopatrzenia miejscowości turystycznych w podstawowe artykuły spożywcze, napoje chłodzące i mleczne. Zwracano również uwagę na konieczność rozwiązania niektórych problemów zatrudnienia zwłaszcza w gastronomii. W maju br. rozpatrywano również na Komisji problem przygotowania do sezonu turystycznego. Znalazło się wówczas szereg postulatów, które obecnie znowu są prezentowane w przedstawionych na dzisiejszym posiedzeniu sprawozdaniach poszczególnych zespołów poselskich.</u>
          <u xml:id="u-2.1" who="#PosełLidiaWołowiec">Uogólniając wnioski zawarte w tych sprawozdaniach można stwierdzić, że w zasadzie poczyniono wiele dla przygotowania sieci handlowej i gastronomicznej do sezonu turystycznego. Zadbano nie tylko o sprawność tych zakładów, ale również o poprawę estetyki i higieny. Wykorzystano wszelkie możliwości dla zwiększenia na drodze bezinwestycyjnej ilości miejsc w gastronomii i w sieci sprzedaży detalicznej.</u>
          <u xml:id="u-2.2" who="#PosełLidiaWołowiec">Nadal jednak notowano pewne trudności z wyżywieniem indywidualnych turystów. Były sygnały, że niektóre zakłady gastronomiczne niechętnie obsługują klientów, którzy nie zamawiają alkoholu. Nie wszędzie rozwiązano problemy zatrudnienia, zwłaszcza w gastronomii w wyniku niewłaściwego sterowania praktykami szkół gastronomicznych.</u>
          <u xml:id="u-2.3" who="#PosełLidiaWołowiec">Jak nas informowano podjęto w swoim czasie pewne decyzje w sprawie poprawy zaopatrzenia gastronomii w szkło, porcelanę i naczynia kuchenne. Produkujemy np. zbyt wiele przedmiotów udziwnionych niefunkcjonalnych ze szkła, a brak jest naczyń powszechnego użytku.</u>
          <u xml:id="u-2.4" who="#PosełLidiaWołowiec">Prowadzona przez posłów wizytacja odbyła się zbyt późno, należałoby ją przeprowadzać w pełni sezonu.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-3">
          <u xml:id="u-3.0" who="#PosełEdwardWiśniewski">Wniosek o wcześniejsze wizytowanie terenów turystycznych jest słuszny, zwłaszcza w stosunku do regionów, gdzie mamy do czynienia z sezonową turystyką.</u>
          <u xml:id="u-3.1" who="#PosełEdwardWiśniewski">Z wizytacji przeprowadzonych na terenie woj. elbląskiego wynika, że w zasadzie zrobiono wiele, ażeby sprostać rosnącym zadaniom w dziedzinie obsługi ruchu turystycznego w okresie sezonu letniego. Zakłady gastronomiczne przeprowadziły modernizacje wielu placówek; na niektórych terenach notowano mniejsze niż planowano obroty w gastronomii. Jest to w pewnej mierze uzasadnione wyjątkowo złymi warunkami atmosferycznymi w bież. roku.</u>
          <u xml:id="u-3.2" who="#PosełEdwardWiśniewski">Na terenie woj. elbląskiego obserwuje się pozytywne zjawisko ożywienia się budownictwa mieszkaniowego w ośrodkach gminnych i wiejskich z przeznaczeniem go nie tylko na własne potrzeby, ale częściowo na cele turystyczne. Słusznie również podejmuje się decyzje o rozbudowie sieci gastronomicznej w ośrodkach gminnych dla odciążenia gastronomii w wielkich miastach.</u>
          <u xml:id="u-3.3" who="#PosełEdwardWiśniewski">Ogólnie należy stwierdzić, że zaopatrzenie zarówno ludności jak i turystów w podstawowe artykuły spożywcze w bieżącym sezonie było dobre.</u>
          <u xml:id="u-3.4" who="#PosełEdwardWiśniewski">Podobnie jak na terenie innych województw w woj. elbląskim występuje niedobór bazy magazynowej i składowej, Konieczne jest podjęcie decyzji o uruchomieniu niektórych rozpoczętych inwestycji w tym. zakresie, które zostały skreślone z planu inwestycyjnego. Niezbędne jest również zwiększenie dostaw taboru specjalistycznego i dostawczego oraz rozbudowa bazy dla przechowalnictwa warzyw i owoców.</u>
          <u xml:id="u-3.5" who="#PosełEdwardWiśniewski">W czasie wizytacji poselskiej sygnalizowano że występujące niedobory w zakresie organizacji usług dla ludności spowodowane są m. in. tym, że znaczna część potencjału zakładów usługowych, wykorzystywana jest dla dokonywania napraw gwarancyjnych.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-4">
          <u xml:id="u-4.0" who="#PosełStanisławWróbel">Słusznie zwracano uwagę, że wizytacje w sezonowych ośrodkach turystycznych należy prowadzić wcześniej, w środku sezonu turystycznego.</u>
          <u xml:id="u-4.1" who="#PosełStanisławWróbel">Należy dążyć do tego, ażeby ośrodki wczasowo-turystyczne w rejonach nadmorskich wykorzystywane były również poza sezonem turystycznym, starać się o przedłużenie sezonu.</u>
          <u xml:id="u-4.2" who="#PosełStanisławWróbel">Wymieniane w dyskusji niedociągnięcia w pracy gastronomii odnoszą się nie tylko do regionów turystycznych, takie wnioski należy odnosić do całej gastronomii.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-5">
          <u xml:id="u-5.0" who="#PosełBarbaraKoziejŻukowa">Prezydium Komisji powinno zażądać od resortu szerszych materiałów sprawozdawczych n. t. praktyk uczniowskich i pracy młodzieży w gastronomii w okresie sezonu wczasowo-turystycznego. Materiały takie mogły by być podstawą do ustalenia czy w przyszłości nie powinno się szerzej zatrudniać młodzieży, Chodzi przy tym nie tylko o uczniów zasadniczych szkół handlowych i gastronomicznych, ale i o studentów, np. wydziału technologii przetwórstwa spożywczego itp.</u>
          <u xml:id="u-5.1" who="#PosełBarbaraKoziejŻukowa">Wizytacje poselskie są okazją do wielu spostrzeżeń na temat konieczności rozwoju zarówno bazy noclegowej jak i gastronomicznej w rejonach wczasowo-turystycznych. Dysproporcje między potrzebami, a obecnym stanem tej bazy - mimo dużego postępu są nadal dotkliwe. I tak np. w woj. suwalskim, gdzie gościć ma w 1980 r. około 3 mln osób, jest obecnie tylko 47,2 tys. miejsc noclegowych i niewiele ponad 20 tys. miejsc w zakładach gastronomicznych.</u>
          <u xml:id="u-5.2" who="#PosełBarbaraKoziejŻukowa">Nasza gastronomia ma jeszcze wiele do zrobienia dla poprawy swych jadłospisów. Bigos i biały barszcz serwowane od rana do wieczora, to prawie jedyne potrawy, które znajdują się stale w kartach dań. Prawie nie ma typowych potraw lekko strawnych niezbędnych wielu ludziom: trudno jest w przeciętnej kawiarni czy restauracji dostać na śniadanie bułkę z masłem i herbatę z mlekiem, a tych produktów przecież nie brakuje. Niestety, złe nawyki, które upowszechniły się trudno jest przezwyciężyć.</u>
          <u xml:id="u-5.3" who="#PosełBarbaraKoziejŻukowa">Wydaje się, że planując rozwój bazy gastronomicznej, zwłaszcza w małych miejscowościach, przy trasach turystycznych itp. powinno się szerzej wykorzystywać pomoc PGR-ów. Nie mówiąc już o tym, że gospodarstwa te mogą być dostawcami wielu produktów spożywczych będą one mogły również służyć kadrą. Obecnie w związku z wprowadzeniem rent i emerytur dla ludności wiejskiej wiele starszych kobiet, często znakomitych gospodyń, można by wykorzystać przy prowadzeniu punktów gastronomicznych. Jest to sprawa, nad którą gminne spółdzielnie i koła gospodyń wiejskich powinny się zastanowić.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-6">
          <u xml:id="u-6.0" who="#PosełStanisławWachowski">Gastronomia w woj nowosądeckim może i powinna być przykładem do naśladowania. Skłaniają do takiej opinii spostrzeżenia z wizytacji poselskiej.</u>
          <u xml:id="u-6.1" who="#PosełStanisławWachowski">Bary mleczne, o których wyraża się na ogół bardzo dobrą opinię, są niestety nadal bardzo nieliczne. Słuszne byłoby, aby Komisja ponownie wystąpiła do resortu handlu wewnętrznego i usług o szybszy rozwój tego typu placówek.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-7">
          <u xml:id="u-7.0" who="#PosełStanisławKirsch">Potrzeba zagospodarowania handlowo gastronomicznego jest również pilna w województwach, które dopiero rozwijają turystykę. W takich regionach jak np. woj. bielsko-podlaskie, chełmskie, lubelskie niezbędne są inwestycje, a także większa troska o urządzanie w sezonie drobnych punktów gastronomicznych. W tegorocznym sezonie w zagospodarowaniu turystycznym województw, o których mowa, występowały jeszcze spore braki. Niezależnie od tego, że sieć jest zbyt skromna, lokale gastronomiczne miały m. in. trudności ze zgromadzeniem odpowiedniej zastawy stołowej; za mało było napojów bezalkoholowych, Również wybór towarów w handlu pozostawia wiele do życzenia. Niedostępne są m. in. tańsze kosmetyki oraz drób. Braki w usługach niech zilustruje fakt, że na napełnienie butli gazowej trzeba było latem oczekiwać około 1,5 miesiąca.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-8">
          <u xml:id="u-8.0" who="#PosełZbigniewRudnicki">W przyszłości Komisja będzie musiała dokonać całościowej oceny pracy handlu i gastronomii po reorganizacji. Należy więc traktować obecną dyskusję jako debatę nad jednym z elementów tego tematu.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-9">
          <u xml:id="u-9.0" who="#PosełTadeuszWojna">Z wypowiedzi posłów wynika, że brakuje w naszych sklepach dużych garnków. Jako pracownik Fabryki w Olkuszu pragnę oświadczyć, że nie jest to uzasadniane nieopłacalnością ich produkcji. Przeciwnie, produkcja dużych garnków jest dla zakładów nawet bardziej opłacalna aniżeli wykonywanie małych naczyń. Rozwiązanie problemu zależy zatem od porozumień handlu z przemysłem.</u>
          <u xml:id="u-9.1" who="#PosełTadeuszWojna">Bardzo dotkliwą sprawą są niskie przydziały węgla opałowego. Ten temat jest stale poruszany na spotkaniach z wyborcami. Trudno wytłumaczyć ludziom zamieszkującym w domach jednorodzinnych dlaczego przydziały opału nie wystarczają na ogrzewanie w okresie zimowym i w jaki sposób mają się oni zaopatrzyć w dodatkową ilość węgla. W tej sprawie nie wypowiada się nasza prasa, a jest to kwestia pilna do wyjaśnienia.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-10">
          <u xml:id="u-10.0" who="#PosełAlicjaWawrzeńczyk">Już w ub. roku braki w zaopatrzeniu wsi w okresie żniw i wykopków były bardzo poważne. I w tym roku nie nastąpiła poprawa. Ludność wiejska przeciążoną pracą zmuszana jest do zakupów w pobliskich miastach. Nie trzeba chyba udowadniać jaka to jest strata czasu. Przy małych przydziałach mięsa na tereny wiejskie mamy do czynienia z wieloma i nieprawidłowościami. Każdy niemal rolnik „ukrywa” jedną lub dwie sztuki trzody przeznaczonej na zaopatrzenie własnej rodziny. Po uboju konsumpcja jest większa, niż to wypada z racjonalnego rachunku, a następnie zakupy odbywają się znowu w promienia, kilkudziesięciu kilometrów.</u>
          <u xml:id="u-10.1" who="#PosełAlicjaWawrzeńczyk">Nie tylko regiony turystyczne, ale prawie cały kraj jest dziś odwiedzany przez ludzi, którzy pragną spędzić urlop zdała od miejskiego ruchu. Tym turystom, którzy chcą zaopatrzyć się na wsi nawet w najprostsze produkty, niewiele można zaoferować.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-11">
          <u xml:id="u-11.0" who="#PosełJaninaWaśniowska">Wizytacja w woj. nowosądeckim potwierdza, że poziom gastronomii jest tam zadowalający. Nawet tak trudny problem jak pozyskanie pracowników rozwiązuje się w ramach szkolenia we własnym zakresie. Trzeba jednak zwrócić uwagę na fakt, że personel gastronomiczny znajduje w miejscowych domach wczasowych lepsze warunki aniżeli w lokalach otwartych.</u>
          <u xml:id="u-11.1" who="#PosełJaninaWaśniowska">Posłanka zasygnalizowała, że dostawy cukru do województwa lubelskiego są nierytmiczne. Ciężkie samochody kierowane do cukrowni przywożą zaledwie połowę tego ładunku, po który zostały skierowane. Na wieś trafia ostatnio cukier bardzo brudny. Z opóźnieniem niestety zrealizowano też w br. przydziały cukru dla pszczelarzy.</u>
          <u xml:id="u-11.2" who="#PosełJaninaWaśniowska">Przewodniczący komisji zaopatrzenia Urzędu Miejskiego w Nowym Sączu - Tadeusz Zapiórkowski przedstawił Komisji potrzeby tego województwa w związku z rozwojem ruchu turystycznego oraz podał jak rozwiązuje się sprawy związane z zaspokojeniem najpilniejszych potrzeb.</u>
          <u xml:id="u-11.3" who="#PosełJaninaWaśniowska">Wiceminister - Teresa Andrzejewska odpowiadając na pytanie posłów i udzielając dodatkowych informacji, przedstawiła program przygotowań resortu do obecnego sezonu wczasowo-turystycznego. Wiceminister Andrzejewska przypomniała m. in., że w 13 województwach turystycznych wprowadzono w tym roku ostrzejszą kontrolę PIH-u. Inspekcje powtarzano co 3 tygodnie, aby stwierdzić, czy ujawnione braki zostały zlikwidowane. Mimo niewielkiego przyrostu nowych obiektów handlowych i gastronomicznych starano się skuteczniej niż w poprzednich latach uzupełniać braki tej sieci, organizując sieć punktów tzw. „małej gastronomii”. Znaczny rozwój produkcji garmażeryjnej był sporym uzupełnieniem zaopatrzenia.</u>
          <u xml:id="u-11.4" who="#PosełJaninaWaśniowska">Województwa o charakterze turystycznym otrzymały w tym roku przed sezonem większe ilości środków transportowych. Skierowano na te tereny ponad 3.300 samochodów (90 proc. planu rocznego) oraz dostarczono z przydziałów rocznych ok. 60 proc. przewidzianych na br. urządzeń chłodniczych. Nie udało się niestety należycie zorganizować, serwisu usługowego wykonującego naprawy tego sprzętu. Resort upoważnił organizacje handlowe w województwach wczasowych do zwiększania stanu etatów, aby zapewnić skompletowanie załóg w sklepach i zakładach gastronomicznych. Zatrudniono znacznie większą liczbę młodzieży z hufców pracy. Pełne materiały nt. tegorocznych dostaw węgla Ministerstwo przedstawi Komisji w najbliższym czasie.</u>
          <u xml:id="u-11.5" who="#PosełJaninaWaśniowska">Przewodniczący obradom poseł Adolf Jakubowicz (PZPR) podsumował dyskusję, stwierdzając m. in., że Prezydium komisji sformułuje opinie w sprawie zaopatrzenia w sezonie turystyczno-wczasowym. Postanowiono też, że przeanalizować należy problem zaopatrzenia gastronomii w naczynia szklane i sformułować dodatkowy dezyderat w tej sprawie do Ministerstwa Budownictwa i Przemysłu Materiałów Budowlanych/dezyderat byłby uzupełnieniem poprzedniego uchwalonego przez Komisję.</u>
          <u xml:id="u-11.6" who="#PosełJaninaWaśniowska">W następnym punkcie porządku obrad rozpatrzono odpowiedzi na dezyderaty Komisji skierowane do wiceprezesa Rady Ministrów, Ministerstwa Przemysłu Spożywczego i Skupu oraz „Społem”. Pierwszy z tych dezyderatów dotyczył konieczności poprawy jakości wyrobów wędliniarskich. Uznano, że ze względu na krótki czas jaki przypadł na realizację postulatów Komisji należy w dalszym ciągu analizować powyższy problem. Podobnie postanowiono odnośnie odpowiedzi dotyczącej dezyderatów o produkcji spożywczej nie znajdującej nabywców ze względu na nieodpowiednią jakość wyrobów, niedostosowania ich do kierunków popytu i zbyt wysokie ceny. Przyjęto odpowiedź „Społem” na temat rozwoju produkcji garmażeryjnej.</u>
          <u xml:id="u-11.7" who="#PosełJaninaWaśniowska">Komisja zatwierdziła plan pracy i tryb przygotowania materiałów na następne posiedzenia.</u>
        </div>
      </body>
    </text>
  </TEI>
</teiCorpus>