text_structure.xml
16.7 KB
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<teiCorpus xmlns="http://www.tei-c.org/ns/1.0" xmlns:xi="http://www.w3.org/2001/XInclude">
<xi:include href="PPC_header.xml"/>
<TEI>
<xi:include href="header.xml"/>
<text>
<body>
<div xml:id="div-1">
<u xml:id="u-1.0" who="#komentarz">Dnia 2 marca 1977 r. Komisja Handlu Wewnętrznego, Drobnej Wytwórczości i Usług, obradująca pod przewodnictwem posła Eugenii Kempary (PZPR) rozpatrzyła kierunki poprawy zaopatrzenia rynku w artykuły spożywcze oraz uwagi i wnioski podkomisji w zakresie rozwoju usług na tle programu rządowego i uchwały Sejmu w tym przedmiocie.</u>
<u xml:id="u-1.1" who="#komentarz">W posiedzeniu udział wzięli przedstawiciele: Ministerstwa Handlu Wewnętrznego i Usług z I zastępcą ministra - Edwardem Wiszniewskim i wiceministrem Markiem Wieczorkiem, Komisja Planowania przy Radzie Ministrów, Ministerstwa Finansów, Ministerstwa Handlu Zagranicznego i Gospodarki Morskiej, Ministerstwa Przemysłu Spożywczego i Skupu, Najwyższej Izby Kontroli, wiceprezes CRS „Samopomoc Chłopska” Stanisław Kita, wiceprezes Centralnego Związku Spółdzielczości Pracy Czesław Sawicki, wiceprezes ZSS „Społem” Czesław Burchardt, wiceprezes Centralnego Związku Rzemiosła Jerzy Młokosiewicz, wiceprezes Związku Spółdzielni Inwalidów Janusz Łukasiak, jak również przedstawiciele niektórych komisji zaopatrzenia ludności wojewódzkich rad narodowych na terenach wizytowanych przez podkomisję.</u>
<u xml:id="u-1.2" who="#komentarz">Podstawą dyskusji były doręczone uprzednio posłom materiały informacyjne opracowane przez CRS „Samopomoc Chłopską” i ZSS „Społem”.</u>
<u xml:id="u-1.3" who="#komentarz">Referat podkomisji opracowany w oparciu o wizytację poselską sieci handlowej oraz zakładów produkujących żywność na terenie województw: koszalińskiego, gorzowskiego, zielongórskiego, rzeszowskiego, przemyskiego, tarnobrzeskiego i stołecznego warszawskiego przedstawił poseł Czesław Słowek (ZSL).</u>
<u xml:id="u-1.4" who="#komentarz">Stwierdził on, że zaopatrzenie ludności w podstawowe artykuły spożywcze z wyjątkiem artykułów o wysokim stopniu przetwarzania w wizytowanych województwach uległo zdecydowanej poprawie.</u>
<u xml:id="u-1.5" who="#komentarz">Ze zwiększoną podażą nie zawsze jednak idzie w parze stosowanie nowoczesnych form sprzedaży. Mimo częściowej modernizacji sieci handlowej nadal 50 proc. sklepów znajduje się w starych pomieszczeniach o małej powierzchni, bez zaplecza. Wymaga to dalszej rekonstrukcji sieci sklepów, tworzenia z wielu drobnych obiektów dużych placówek handlowych. Placówki te wyposażyć należy w urządzenia pozwalające prowadzić sprzedaż szerokiego asortymentu towarów, także mrożonek, wyrobów garmażeryjnych, przetworów mleczarskich, ryb itd. Racjonalizować też trzeba zatrudnienie - szerzej stosować niepełny wymiar godzin. Usprawnienie dostaw towarów i sprzedaży wymaga również lepszej organizacji zamówień i kontroli ich realizacji oraz zwiększenia nadzoru nad sklepami ze strony kierownictwa jednostek handlowych.</u>
<u xml:id="u-1.6" who="#komentarz">Wizytacja poselska wskazała także na możliwości zwiększenia podaży artykułów żywnościowych drogą wykorzystania istniejących rezerw w zakładach produkujących żywność. Nie w pełni wykorzystane są m. in. możliwości produkcyjne, rzemiosła w branżach piekarniczej, cukierniczej i masarniczej. Zwiększyć produkcję mogłyby też zakłady garmażeryjne. Wymaga to m. in. modernizacji zakładów, zwiększenia dostaw surowców np. do produkcji pieczywa wyższych gatunków, napojów bezalkoholowych, wyrobów cukierniczych, wykorzystania w produkcji wyrobów garmażeryjnych, zaplecza stołówek pracowniczych oraz racjonalizacji zatrudnienia w tych zakładach. Szczególnej uwagi wymagają zakłady przetwórcze nastawione na zagospodarowanie nadwyżek surowców rolnych.</u>
<u xml:id="u-1.7" who="#komentarz">Lepszemu zaspokojeniu zapotrzebowania ludności na żywność służyć też powinno wyeliminowanie produkcji niezgodnej z popytem oraz poprawa jakości artykułów żywnościowych. Wymaga to wzmocnienia kontroli jakości prze Państwową Inspekcję Handlową.</u>
</div>
<div xml:id="div-2">
<u xml:id="u-2.0" who="#PosełBernardKus">W ostatnim okresie obroty artykułami żywnościowymi na rynku wiejskim Wzrosły o ponad 80 proc. Mimo tak znacznej poprawy istnieją jeszcze niekiedy niedobory w zaopatrzeniu w niektóre artykuły, jak m. in. mleko czy mąka ziemniaczana. Jednocześnie zaś obserwuje się duże marnotrawstwo żywności w wyniku niesprawnej, bądź nieracjonalnej dystrybucji i braku analizy zapotrzebowania. Dotyczy to m. in. chleba.</u>
<u xml:id="u-2.1" who="#PosełBernardKus">Nie w pełni wykorzystane są także krajowe surowce do produkcji żywności, a także możliwości produkcyjne wielu zakładów. Wynika to m. in. z nie zawsze słusznych relacji cenowych, np. na warzywa, mąkę ziemniaczaną, owoce, bądź niektóre artykuły masarskie oraz z nierytmicznych dostaw surowców do zakładów. Powoduje to niepotrzebne przestoje w produkcji.</u>
<u xml:id="u-2.2" who="#PosełBernardKus">Poseł omówił również zasady przydziału cukru dla ludności wiejskiej, stwierdzając, że rolnik nie będący rencistą, a korzystający z pomocy rodziny pracującej na roli, jak również dzieci chłopskie nie powinny otrzymywać niższych przydziałów.</u>
<u xml:id="u-2.3" who="#PosełBernardKus">Poseł stwierdził także, że niesłuszne jest uzależnienie korzystania z wolnych sobót przez pracowników gminnych spółdzielni od wykonywania planu sprzedaży.</u>
<u xml:id="u-2.4" who="#PosełBernardKus">Poseł Danuta Bartosz (bezp.) wskazała na dysproporcje w zaopatrzeniu miasta i wsi. Wywołuje to konieczność dojazdów rolników do miast i odrywania się od pracy na roli.</u>
<u xml:id="u-2.5" who="#PosełBernardKus">Zdaniem poseł, dostosować należy do zapotrzebowania wielkości opakowań artykułów żywnościowych. Często zdarza się bowiem, że wraz z nieprzemyślanymi zmianami w tej dziedzinie spada spożycie wielu artykułów.</u>
<u xml:id="u-2.6" who="#PosełBernardKus">Poseł stwierdziła także, że wbrew zasadom przeprowadzone reorganizacji handlu często szuka się oszczędności etatowych nie w administracji a bezpośrednio wśród obsługi sklepów i pracowników produkcji. Ujemnie wpływa to na zaopatrzenie rynku i sprawność sprzedaży.</u>
<u xml:id="u-2.7" who="#PosełBernardKus">Poseł Stanisława Kirsch (PZPR) stwierdziła, że rosnący popyt na wyroby garmażeryjne i półprodukty wymaga zwiększenia produkcji tych wyrobów i instalowania w sklepach urządzeń chłodniczych. Zapewnić też trzeba rytmiczne dostawy, w godzinach dostosowanych do potrzeb klientów, pełnego asortymentu podstawowych artykułów spożywczych. Wymaga to m. in. usprawnienia transportu, od którego w znacznej mierze zależy jakość dostarczanego do sklepów pieczywa.</u>
<u xml:id="u-2.8" who="#PosełBernardKus">Poseł wskazała także na konieczność oszczędnego gospodarowania mięsem. Stosować w tym celu należy rozbiór i porcjowanie mięsa w zakładach przemysłu mięsnego. Odciążyłoby to także pracowników handlu i usprawniło sprzedaż.</u>
<u xml:id="u-2.9" who="#PosełBernardKus">Poseł Barbara Koziej-Żukowa (SD) stwierdziła, że napięcia występujące na rynku żywnościowym wymagają podjęcia działań zmierzających do zaopatrzenia sklepów w wyroby poszukiwane o wysokiej jakości. Jakość ta nie zawsze jest jednak dostateczna, a krajowe artykuły często jeszcze, jak np. sery, ustępują pod tym względem importowanym, przy czym poprawę jakości utrudnia zbyt szerokie rozdrobnienia [tekst nieczytelny w pliku PDF] tymentowe.</u>
<u xml:id="u-2.10" who="#PosełBernardKus">Nie w pełni wykorzystany jest, zdaniem poseł, surowiec mięsny. W szerszej mierze powinny go przetwarzać spółdzielczość i rzemiosło. Marnotrawstwo wielu surowców a także niezadowolenie klientów i producentów - rolników stwarza wprowadzanie na rynek nowych artykułów, których produkcja często z nieuzasadnionych przyczyn jest następnie szybko zaniechana.</u>
<u xml:id="u-2.11" who="#PosełBernardKus">Zdaniem poseł, dążyć trzeba do pełnego zaopatrzenie rynku w szeroki asortyment artykułów żywnościowych, zwłaszcza wyrobów do szybkiego przyrządzania. Odciążyłoby to znacznie kobiety od pracy gospodarstwie domowym.</u>
<u xml:id="u-2.12" who="#PosełBernardKus">Poseł Zbigniew Rudnicki (SD) stwierdził, że w trudnej sytuacji na rynku żywnościowym, zwłaszcza mięsnym, dążyć trzeba do sprawnej współpracy między hurtem a siecią sklepów detalicznych. Towary z hurtu powinny szybko i bez przeszkód docierać na rynek.</u>
<u xml:id="u-2.13" who="#PosełBernardKus">Utrudniają bo jednak nierytmiczne dostawy oraz złe przechowywanie łatwo psujących się towarów, co w konsekwencji powoduje duże straty, m. in. w przemyśle przetwórczym. W związku z tym poseł postulował usprawnienie kontroli produkcji, z tym jednak, że powinny one być prowadzone w sposób skoordynowany, aby nie hamować procesów produkcyjnych.</u>
<u xml:id="u-2.14" who="#PosełBernardKus">Poseł przeciwstawił się anonimowej sprzedaży wyrobów wędliniarskich, szczególnie produkowanych przez zakłady uspołecznione i postulował, aby w sklepach, podobnie jak to się dzieje w wypadku wyrobów rzemieślniczych, informowano skąd pochodzi mięso i kto jest producentem wędlin.</u>
<u xml:id="u-2.15" who="#PosełBernardKus">Poseł wskazał na konieczność poprawy jakości wyrobów wędliniarskich, konserw rybnych i wyrobów mleczarskich, co wpłynie korzystnie na strukturę spożycia. Poseł postulował też, wykorzystanie w zakładach przemysłu mięsnego surowców drugorzędnych.</u>
<u xml:id="u-2.16" who="#PosełBernardKus">Poseł Janina Waśniowska (ZSL) postulowała przekazanie rzemieślnikom produkcji wędlin z podrobów, co wymaga jednak rytmicznych dostaw surowca rzemieślniczym zakładom.</u>
<u xml:id="u-2.17" who="#PosełBernardKus">Na podstawie wizytacji poselskich poseł zwróciła uwagę na złe warunki pracy kobiet w zakładach drobiarskich oraz trudne warunki lokalowe w zakładach przetwórczych.</u>
<u xml:id="u-2.18" who="#PosełBernardKus">Poseł stwierdziła, że w wizytowanych województwach istnieje niedostateczna sieć handlowa, sklepy mają trudne warunki lokalowe i pozbawione są zaplecza. Słuszne byłoby, zdaniem poseł, tworzenie w większych ośrodkach dużych hal targowych.</u>
<u xml:id="u-2.19" who="#PosełBernardKus">Poseł Zenon Komender (bezp. „PAX”) zwrócił uwagę na konieczność rekonstrukcji i rozszerzenia sieci handlu żywnością w dużych aglomeracjach miejskich szczególnie na ich obrzeżach oraz likwidowanie dysproporcji między poziomem sklepów miejskich i wiejskich. W handlu często brak zaplecza magazynowego oraz transportu wewnętrznego.</u>
<u xml:id="u-2.20" who="#PosełBernardKus">Poseł wskazał na ujemne skutki, jakie dla zaopatrzenia rynku miało przejęcie przez przemysł kluczowy małych zakładów terenowych. Spowodowało to brak niektórych artykułów.</u>
<u xml:id="u-2.21" who="#PosełBernardKus">Zdaniem posła, należałoby rozwiązać, często poruszany przez wyborców, problem przydziałów cukru dla dzieci wiejskich, powyżej 14 roku życia.</u>
<u xml:id="u-2.22" who="#PosełBernardKus">Poseł Edward Wiśniewski (SD) stwierdził, że zwłaszcza w nowych województwach sieć handlowa jest nienowoczesna. Istnieją również duże dysproporcje w gęstości sieci handlowej między województwami i poszczególnymi miastami - np. Stalową Wolą a Przemyślem, w którym sytuacja jest szczególnie trudna. Dbać trzeba o wyrównywanie tych dysproporcji, a zwłaszcza terminowe oddawanie do użytku obiektów handlowych w nowych osiedlach. Lepszemu zaopatrzeniu rynku służyć powinno, zdaniem posła, wykorzystanie istniejących rezerw produkcyjnych. Rezerwy te istnieją w każdym zakładzie gastronomicznym, który, jak wskazuje przykład stołówki przy Hucie Stalowa Wola, może być wykorzystywany dla produkcji wyrobów garmażeryjnych.</u>
<u xml:id="u-2.23" who="#PosełBernardKus">Poseł Jerzy Ozdowski (bezp. „Znak”) stwierdził, że handel winien jako pośrednik między producentami a konsumentem, wpływać na szybszy odbiór towarów i dostarczanie ich ludności poprzez sprawny transport i informację.</u>
<u xml:id="u-2.24" who="#PosełBernardKus">Zdaniem posła, lepszemu zaopatrzeniu rynku służyć powinno przyspieszenie realizacji inwestycji handlowych w nowych województwach i gminach, poprawa jakości artykułów, zapewnienie pełnego asortymentu i odpowiednich opakowań oraz większy udział rzemiosła w produkcji masarniczej, cukierniczej, piekarniczej i innych małych branż.</u>
<u xml:id="u-2.25" who="#PosełBernardKus">Poseł Jadwiga Biernat (ZSL) omówiła dotychczasowe doświadczenia w dystrybucji cukru, zwłaszcza na wsi.</u>
<u xml:id="u-2.26" who="#PosełBernardKus">Poseł Marian Cieślak (ZSL) zwrócił uwagę na marnotrawstwo chleba i jego niską jakość. Wiele zastrzeżeń budzi zwłaszcza jakość pieczywa pochodzącego z piekarni przemysłowych.</u>
<u xml:id="u-2.27" who="#PosełBernardKus">Poseł Mieczysław Marynowicz (SD) wskazał na niedostateczne wykorzystanie możliwości produkcyjnych masarni rzemieślniczych wynikające ze zbyt niskich dostaw surowca.</u>
<u xml:id="u-2.28" who="#PosełBernardKus">Poseł Czesław Wilczyński (PZPP) krytycznie ocenił słabą działalność małej gastronomii we wczesnych godzinach rannych, odczuwaną dotkliwie przez kierowców i pracowników transportu.</u>
<u xml:id="u-2.29" who="#PosełBernardKus">Przewodnicząca obradom poseł Eugenia Kempara (PZPR) wskazała na konieczność lepszego sterowania obrotem i produkcją artykułów spożywczych. Podkreśliła także, na podstawie dyskusji, rolę pracowników produkcji i handlu w poprawie zaopatrzenia i kultury sprzedaży.</u>
<u xml:id="u-2.30" who="#PosełBernardKus">Komisja postanowiła w oparciu o przebieg obrad opracować dezyderaty i opinię, które przekazane zostaną rządowi.</u>
<u xml:id="u-2.31" who="#PosełBernardKus">W kolejnym punkcie porządku dziennego Komisja rozpatrzyła zagadnienia rozwoju usług na tle programu rządowego i uchwały Sejmu. Uwagi i wnioski podkomisji przedstawiła poseł Barbara Koziej-Żukowa (SD), która zwróciła uwagę na problemy wymagające szczególnego zainteresowania w toku realizacji programu rządowego. Należy do nich przede wszystkim potrzeba wypełnienia najbardziej dotkliwych luk w terenowej sieci placówek usługowych. Zmierzać należy do rytmicznego i terminowego uruchamiania placówek usługowych w nowych osiedlach w ramach spółdzielczego budownictwa mieszkaniowego, a także w drodze budowy pawilonów ze środków własnych rzemiosła. Zapewnić też trzeba lepsze zaplecze lokalowe dla usług w gminach. Terenowe ogniwa administracji powinny w większym stopniu dbać o zabezpieczenie materiałów budowlanych dla budownictwa usługowego.</u>
<u xml:id="u-2.32" who="#PosełBernardKus">Poseł stwierdziła też, że dalszy rozwój usług zależny jest od zaopatrzenia drobnej wytwórczości w surowce i materiały oraz dopływu odpowiedniej ilości kadr do placówek usługowych. Zdaniem poseł przygotowaniem kadr dla potrzeb usług powinien zająć się szerzej resort oświaty.</u>
<u xml:id="u-2.33" who="#PosełBernardKus">Prawidłowa realizacja rządowego programu wymaga wzmożonej aktywności wszystkich organów administracji. Zdarzające się wypadki słabej operatywności niektórych jej ogniw skłaniają, zdaniem poseł, do wzmocnienia nadzoru nad realizacją programu ze strony administracji centralnej oraz zespołów poselskich.</u>
<u xml:id="u-2.34" who="#PosełBernardKus">Poseł stwierdziła też, że należałoby ponadto rozważyć możliwość przystąpienia już obecnie do wstępnego określenia dalszego rozwoju usług po roku 1980.</u>
<u xml:id="u-2.35" who="#PosełBernardKus">Dodatkowych wyjaśnień udzielił wiceminister handlu wewnętrznego i usług Marek Wieczorek.</u>
<u xml:id="u-2.36" who="#PosełBernardKus">Przewodnicząca obradom poseł Eugenie Kempara (PZPR) stwierdziła, że podejmowane przez resort działania organizacyjne i inwestycyjne rokują osiągnięcie wyraźnego postępu w dziedzinie rozwoju usług, zwłaszcza na terenie gmin i mniejszych miast.</u>
</div>
</body>
</text>
</TEI>
</teiCorpus>