text_structure.xml 10.3 KB
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<teiCorpus xmlns="http://www.tei-c.org/ns/1.0" xmlns:xi="http://www.w3.org/2001/XInclude">
  <xi:include href="PPC_header.xml" />
  <TEI>
    <xi:include href="header.xml" />
    <text>
      <body>
        <div xml:id="div-1">
          <u xml:id="u-1.0" who="#komentarz">Dnia 22 października 1966 r. Komisja Planu Gospodarczego, Budżetu i Finansów, obradująca pod przewodnictwem posła Józefa Kuleszy (PZPR), omówiła założone w 5-letnim planie rozwoju gospodarki narodowej na lata 1966-1970 podstawowe zadania w zakresie spożycia i handlu wewnętrznego.</u>
          <u xml:id="u-1.1" who="#komentarz">W obradach udział wzięli:</u>
          <u xml:id="u-1.2" who="#komentarz">- przedstawiciele sejmowej Komisji Handlu Wewnętrznego, - przedstawiciele Komisji Planowania przy Radzie Ministrów z zastępcami Przewodniczącego Komisji Planowania - Zbigniewem Januszko, Władysławem Jagusztynem, Kazimierzem Secomskim i Januszem Walewskim, przedstawiciele Najwyższej Izby Kontroli z wiceprezesem Bolesławem Gałęzą oraz przedstawiciele Ministerstwa Finansów.</u>
          <u xml:id="u-1.3" who="#komentarz">Sprawozdanie zespołu do spraw handlu wewnętrznego, spożycia, rozwoju sieci handlu, gastronomii oraz innych usług przedstawił poseł Władysław Kuszyk (PZPR). W skład zespołu wchodzili ponadto posłowie: Jan Pysz (PZPR) i Bronisław Warowny (ZSL).</u>
          <u xml:id="u-1.4" who="#komentarz">Projekt planu 5-letniego na lata 1966-1970 przewiduje, że ogólny fundusz spożycia wzrośnie w 1970 roku w stosunku do 1965 r. o ok. 27 proc., a w przeliczeniu na 1 mieszkańca o około 20 proc. Spożycie z dochodów osobistych ludności wzrosnąć ma o ok. 25 proc. a w przeliczeniu na 1 mieszkańca o około 18 proc.; ten ostatni wskaźnik wiąże się z przewidywanym wzrostem liczby ludności w naszym kraju, która wg szacunku demograficznego osiągnąć. ma w 1970 r. - 33,3 mln osób.</u>
          <u xml:id="u-1.5" who="#komentarz">Założenia planu 5-letniego przewidują, że przeciętne płace realne robotników i pracowników wzrosną o ok. 10 proc.</u>
          <u xml:id="u-1.6" who="#komentarz">Założenie wzrostu spożycia, jak i płacy realnej w bieżącym 5-leciu oparte są na przesłankach realistycznych. Plan zawiera w sobie rezerwy w dziedzinie produkcji jak i zaopatrzenia rynku, co stwarza możliwość bardziej elastycznej jego realizacji, zależnie od potrzeb.</u>
          <u xml:id="u-1.7" who="#komentarz">Plan zakłada wzrost dostaw rynkowych, poprawę jakości towarów i usług. Sprzedaż detaliczna wzrosnąć ma o 36,9 proc., zaś wartość masy towarowej mającej być przedmiotem obrotów detalicznych, zwiększa się o 38,7 proc. Powinno to zapewnić pełną równowagę pomiędzy podażą a popytem.</u>
          <u xml:id="u-1.8" who="#komentarz">Założona w planie struktura spożycia odpowiada zmianom zachodzącym w popycie, a wynikającym ze wzrostu dochodów ludności. W ogólnej masie towarów, które mają być skierowane na rynek, wzrasta udział artykułów przemysłowych, a w zakresie żywności - zwiększa się udział artykułów białkowych.</u>
          <u xml:id="u-1.9" who="#komentarz">Wybór w sklepach zależy od asortymentu towarów oferowanych przez przemysł. Zależy również od rozeznania potrzeb rynku przez organizacje handlowe i ich oddziaływania na produkcję. Handel powinien stosować nowe, skuteczniejsze formy badania popytu oraz występujących potrzeb w zakresie asortymentu, rodzajów, rozmiarów itp.</u>
          <u xml:id="u-1.10" who="#komentarz">Szczególnej uwagi wymagają podnoszone przez sejmową Komisję Handlu Wewnętrznego problemy: bardziej racjonalnego rozmieszczenia sklepów detalicznych i placówek usługowych z uwzględnieniem zwłaszcza nowopowstających osiedli mieszkaniowych, lepszego wykorzystania urządzeń i sprzętu instalowanego w sklepach i zakładach gastronomicznych, a przede wszystkim usprawnienia obsługi i podniesienia w tym celu kwalifikacji fachowych personelu sklepowego oraz oddziaływania na jego świadomość społeczną. Usprawnienia wymaga wewnętrzna organizacja handlu w tym kierunku, aby specjalne służby branżowe zajmowały się zaopatrzeniem sklepów i by kierownicy sklepów mogli czas swój poświęcić na organizowanie sprawnej sprzedaży.</u>
          <u xml:id="u-1.11" who="#komentarz">Należałoby w szerszym zakresie umożliwić placówkom detalicznym bezpośredni zakup towarów u producenta.</u>
          <u xml:id="u-1.12" who="#komentarz">Istotnym problemem są usługi gastronomiczne. Znaczne nakłady łożone na gastronomię w latach poprzednich i przewidziane także w bieżącym 5-leciu łagodzą niedobór miejsc konsumpcyjnych. W tej dziedzinie istnieje wiele rezerw, których wykorzystanie nie zawsze wymaga nakładów inwestycyjnych, wymaga natomiast usprawnień organizacyjnych.</u>
          <u xml:id="u-1.13" who="#komentarz">Komisja Handlu Wewnętrznego uznała za celowe poparcie wniosku Komisji Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego w sprawie uznania dodatkowych potrzeb inwestycyjnych dla przemysłu mleczarskiego, mając na uwadze potrzebę poprawy zaopatrzenia rynku w mleko i przetwory mleczne, oraz wystąpiła z szeregiem postulatów organizacyjnych, mających na celu ulepszenie działalności handlu i gastronomii.</u>
          <u xml:id="u-1.14" who="#komentarz">W dyskusji zabrali głos posłowie: Józef Łastowski (PZPR), Stanisław Hasiak (PZPR), Jan Dziemba (PZPR), Michalina Tatarkówna-Majkowska (PZPR), Konstanty Łubieński (bezp. „Znak”), Leon Kasmann (PZPR), Bronisław Warowny (ZSL), Stanisław Cieślak (ZSL), Franciszek Dąbal (ZSL - Komisja Handlu Wewnętrznego), Zdzisław Siedlewski (SD), Kazimierz Kwiatkowski (PZPR - Komisja Handlu Wewnętrznego), Eugeniusz Witek (ZSL), Władysław Kuszyk (PZPR) i Józef Kulesza. Dodatkowych wyjaśnień udzielił zastępca Przewodniczącego Komisji Planowania przy Radzie Ministrów - Kazimierz Secomski.</u>
          <u xml:id="u-1.15" who="#komentarz">W dyskusji podkreślano, że wskaźniki wzrostu zaopatrzenia ludności kształtują się w planie na lata 1966-1970 proporcjonalnie do planowanego wzrostu dochodów ludności.</u>
          <u xml:id="u-1.16" who="#komentarz">Podkreślano, że w działalności handlu notuje się w ostatnich latach poważny postęp wyrażający się m. in. rozwojem sieci handlu, rozszerzeniem asortymentów i poprawą obsługi klientów.</u>
          <u xml:id="u-1.17" who="#komentarz">Nadal jednak obserwuje się - zdaniem posłów - szereg niedociągnięć w funkcjonowaniu handlu. Usunięcie tych niedociągnięć uwarunkowane jest nie tylko zwiększeniem środków inwestycyjnych, lecz również i przede wszystkim udoskonaleniami organizacyjnymi.</u>
          <u xml:id="u-1.18" who="#komentarz">Inwestycje objąć powinny zarówno rozbudowy sieci handlu, jak również modernizację sieci istniejącej. W szczególności wzrost dostaw wielu artykułów (np. mleka i jego przetworów oraz ryb) - konieczność ich prawidłowego rozprowadzenia, stwarza potrzebę zaopatrzenia sklepów w odpowiednie wyposażenie.</u>
          <u xml:id="u-1.19" who="#komentarz">Wiele uwagi poświęcono sprawie usprawnienia zarządzania i kierowania handlem. W związku ze znacznym wzrostem podaży wielu towarów, możliwe staje się - zdaniem posłów - dalsze, poważne ograniczenie rozdzielnictwa, nie tylko na szczeblu centralnym, gdzie system ten uległ już pewnemu ograniczeniu, lecz również na szczeblu wojewódzkim.</u>
          <u xml:id="u-1.20" who="#komentarz">Dalszych usprawnień wymaga współpraca między hurtem i detalem. Posłowie stwierdzali, że hurt nadal sprawuje niejako rolę wiodącą, podczas gdy powinien spełniać w stosunku do detalu raczej funkcje usługowe. Należy, zdaniem posłów, eliminować wszędzie, gdzie to możliwe, ilość ogniw pośredniczących między producentem a konsumentem. Stąd również potrzeba rozważenia bezpośrednich kontaktów między przemysłem a handlem detalicznym.</u>
          <u xml:id="u-1.21" who="#komentarz">Zdaniem posłów dążyć należy do usunięcia istniejących w handlu przerostów administracji.</u>
          <u xml:id="u-1.22" who="#komentarz">Bardziej rygorystycznie powinny być egzekwowane zobowiązania przemysłu wobec handlu, zwłaszcza w dziedzinie terminowości, asortymentu i jakości dostaw.</u>
          <u xml:id="u-1.23" who="#komentarz">Aby wieś stała się w większym niż dotychczas stopniu odbiorcą artykułów przemysłowych trwałego użytku - niezbędne jest rozbudowanie sieci usług instalacyjno-naprawczych. Rosnące dostawy materiałów budowlanych dla wsi winny być realizowane kompleksowo.</u>
          <u xml:id="u-1.24" who="#komentarz">Wzrost zadań handlu, jak również poprawa jego kultury, wymagają odpowiedniego zatrudnienia i przygotowania kadr. Podkreślano potrzebę szerszego stosowania zatrudnienia na pół etatu. Uregulowania wymaga funkcjonowanie 40 tys. sklepów o jednoosobowej obsłudze.</u>
          <u xml:id="u-1.25" who="#komentarz">Wiele uwagi poświęcono w dyskusji polityce cen; większa elastyczność w tej dziedzinie służyć powinny przede wszystkim stabilizacji kosztów utrzymania, oddziałując równocześnie na prawidłowe kształtowanie popytu. W szerszym niż dotąd stopniu wykorzystać należy reklamę jako instrument kształtowania popytu.</u>
          <u xml:id="u-1.26" who="#komentarz">Radykalnego usprawnienia wymaga - zdaniem posłów - działalność gastronomii. I tu - niezależnie od potrzeb inwestycyjnych - na plan pierwszy wysuwają się sprawy organizacyjne - głównie kadrowe.</u>
          <u xml:id="u-1.27" who="#komentarz">System ajencyjny powinien być - zdaniem posłów - nadal rozszerzany zarówno w handlu jak i w gastronomii. Usprawnienia wymagają warunki pracy w systemie ajencyjnym oraz warunki zaopatrzenia. Sprawa ta powinna być przedmiotem większego zainteresowania rad narodowych.</u>
          <u xml:id="u-1.28" who="#komentarz">Posłowie podkreślali, że mimo pewnych jeszcze braków w pracy handlu, liczna rzesza jego pracowników zasługuje na słowa uznania za osiągnięty postęp w ostatnich latach.</u>
          <u xml:id="u-1.29" who="#komentarz">Komisja zleciła zespołowi do spraw handlu opracowanie w oparciu o dyskusję w porozumieniu z Komisją Handlu Wewnętrznego wniosków, które będą rozpatrzone przez Komisję w późniejszej fazie pracy.</u>
        </div>
      </body>
    </text>
  </TEI>
</teiCorpus>