text_structure.xml 45.5 KB
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<teiCorpus xmlns="http://www.tei-c.org/ns/1.0" xmlns:xi="http://www.w3.org/2001/XInclude">
  <xi:include href="PPC_header.xml"/>
  <TEI>
    <xi:include href="header.xml"/>
    <text>
      <body>
        <div xml:id="div-1">
          <u xml:id="u-1.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Otwierając posiedzenie połączonych Komisji, chciałbym zapytać, czy są uwagi dotyczące porządku obrad? Nie widzę. Wobec tego uznaję, że Komisje przyjęły proponowany porządek obrad dzisiejszego posiedzenia. W imieniu prezydium połączonych Komisji proponuję, abyśmy niezwłocznie przystąpili do omawiania poszczególnych artykułów projektu ustawy przyjmując zasadę, że pan przewodniczący podkomisji, której zadaniem było rozpatrzenie projektu, o ile będzie tego wymagała sytuacja, przedstawi stanowisko podkomisji dotyczące konkretnych zapisów. Proszę przewodniczącego podkomisji, pana posła Aumillera o zwięzłe zapoznanie nas z wynikami jej pracy.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-2">
          <u xml:id="u-2.0" who="#PosełAndrzejAumiller">Podkomisja odbyła w sumie dwa posiedzenia, w których uczestniczyli także zaproszeni przez nas eksperci. Myślę, że członkowie połączonych Komisji nie będą nawet mogli odnieść się do treści kilku artykułów zawierających wymogi dotyczące produkcji, wyrobów winiarskich, ale chciałbym państwa zapewnić, że podane w nich udziały procentowe są zgodne z nauką oraz sztuką winiarską. Jeżeli pojawią się jakieś kontrowersje dotyczące innych zapisów, a szczególnie art. 13, który reguluje zasady udzielania koncesji, postaram się wyjaśnić państwa wątpliwości i przedstawić stanowisko Komisji. Myślę, panie przewodniczący, że możemy przystąpić do omawiania projektu ustawy.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-3">
          <u xml:id="u-3.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Wobec tego, rozpoczynając procedurę, chciałbym zapytać, czy są uwagi do tytułu ustawy, który otrzymał następujące brzmienie: „Ustawa z dnia... 1997 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami”. Czy ktoś z państwa sprzeciwia się przyjęciu tak sformułowanego tytułu ustawy? Nie widzę. Wobec tego mogę uznać, że Komisje przyjęły tytuł ustawy.</u>
          <u xml:id="u-3.1" who="#PosełJanSzczepaniak">Przystępujemy do omawiania art. 1 w brzmieniu:</u>
          <u xml:id="u-3.2" who="#PosełJanSzczepaniak">„1. Ustawa określa zasady wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich oraz obrotu tymi wyrobami.</u>
          <u xml:id="u-3.3" who="#PosełJanSzczepaniak">2. Przepisów ustawy nie stosuje się do wyrobów winiarskich wytworzonych domowym sposobem na własny użytek i nie przeznaczonych do obrotu”.</u>
          <u xml:id="u-3.4" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy ktoś z państwa chciałby wypowiedzieć się na temat treści tego artykułu? Nikt się nie zgłasza.</u>
          <u xml:id="u-3.5" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy wyrażają państwo zgodę na przyjęcie proponowanej treści tego artykułu? Tak. Dziękuję. Stwierdzam, że połączone Komisje przyjęły art. 1.</u>
          <u xml:id="u-3.6" who="#PosełJanSzczepaniak">Kolejnym artykułem, jest art. 2, który otrzymał następujące brzmienie:</u>
          <u xml:id="u-3.7" who="#PosełJanSzczepaniak">„Wyrobami winiarskimi w rozumieniu ustawy są:</u>
          <u xml:id="u-3.8" who="#PosełJanSzczepaniak">1) wina gronowe będące napojami otrzymywanymi przez fermentację alkoholową winogron winorośli właściwej albo ich soków, zawierające 8,5–18% objętościowych alkoholu,</u>
          <u xml:id="u-3.9" who="#PosełJanSzczepaniak">2) napoje fermentowane:</u>
          <u xml:id="u-3.10" who="#PosełJanSzczepaniak">a) wina owocowe będące napojami otrzymywanymi w procesie fermentacji alkoholowej owoców ziarnkowych, pestkowych i jagodowych lub ich soków, również zagęszczonych, z ewentualnym dodatkiem sacharozy, wody lub spirytusu, zawierające 9–18% objętościowych alkoholu,</u>
          <u xml:id="u-3.11" who="#PosełJanSzczepaniak">b) wina aromatyzowane gronowe lub owocowe, będące napojami otrzymywanymi z win gronowych lub owocowych z dodatkiem spirytusu, poddane zabiegowi aromatyzowania przez dodanie naturalnych substancji aromatyzujących, ziół i przypraw korzennych, zawierające 12–18% objętościowych alkoholu,</u>
          <u xml:id="u-3.12" who="#PosełJanSzczepaniak">c) miody pitne będące napojami uzyskiwanymi w procesie fermentacji alkoholowej wodnego roztworu miodu naturalnego (brzeczki miodowej) lub miodu rozcieńczonego sokiem owocowym z ewentualnym dodatkiem ziół aromatycznych i przypraw korzennych, zawierające 9–18% objętościowych alkoholu,</u>
          <u xml:id="u-3.13" who="#PosełJanSzczepaniak">d) napoje winopochodne będące napojami zawierającymi objętościowo nie mniej niż 50% win lub miodów pitnych oraz 4,5–15% objętościowych alkoholu,</u>
          <u xml:id="u-3.14" who="#PosełJanSzczepaniak">e) napoje winopodobne będące napojami zawierającymi 9–15% objętościowych alkoholu, różniące się od win i miodów pitnych udziałem soków owocowych lub naturalnego miodu w nastawach poddanych fermentacji alkoholowej,</u>
          <u xml:id="u-3.15" who="#PosełJanSzczepaniak">f) napoje niskoalkoholowe będące napojami wytwarzanymi metodą częściowej fermentacji alkoholowej soków owocowych lub gronowych albo przez częściowe lub całkowite usunięcie alkoholu z win gronowych, zawierające 0,5–9% objętościowych alkoholu”.</u>
          <u xml:id="u-3.16" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy są uwagi dotyczące treści tego artykułu? Przewodniczący podkomisji pan poseł Aumiller twierdzi, że zawarte w nim czysto fachowe określenia zgodne są z nauką.</u>
          <u xml:id="u-3.17" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy wyrażają państwo zgodę na przyjęcie tego artykułu? Czy ktoś z państwa sprzeciwia się jego przyjęciu? Nie widzę. Mogę zatem stwierdzić, że Komisje przyjęły art. 2.</u>
          <u xml:id="u-3.18" who="#PosełJanSzczepaniak">Przechodzimy do omawiania art. 3, który otrzymał następujące brzmienie:</u>
          <u xml:id="u-3.19" who="#PosełJanSzczepaniak">„1. Udział soku w nastawach win owocowych w przeliczeniu na soki surowe nie może być mniejszy niż:</u>
          <u xml:id="u-3.20" who="#PosełJanSzczepaniak">1) 50% dla jednorodnych nastawów porzeczkowych lub agrestowych,</u>
          <u xml:id="u-3.21" who="#PosełJanSzczepaniak">2) 70% dla jednorodnych nastawów jabłkowych lub truskawkowych,</u>
          <u xml:id="u-3.22" who="#PosełJanSzczepaniak">3) 90% dla jednorodnych nastawów winogronowych,</u>
          <u xml:id="u-3.23" who="#PosełJanSzczepaniak">4) 60% dla pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.</u>
          <u xml:id="u-3.24" who="#PosełJanSzczepaniak">2. W produkcji napojów winopodobnych udział soków w nastawach w przeliczeniu na soki surowe nie może być mniejszy niż:</u>
          <u xml:id="u-3.25" who="#PosełJanSzczepaniak">1) 20% dla jednorodnych nastawów porzeczkowych lub agrestowych,</u>
          <u xml:id="u-3.26" who="#PosełJanSzczepaniak">2) 30% dla jednorodnych nastawów jabłkowych lub truskawkowych,</u>
          <u xml:id="u-3.27" who="#PosełJanSzczepaniak">3) 45% dla jednorodnych nastawów winogronowych,</u>
          <u xml:id="u-3.28" who="#PosełJanSzczepaniak">4) 25% dla pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.</u>
          <u xml:id="u-3.29" who="#PosełJanSzczepaniak">3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio dla nastawów mieszanych z uwzględnieniem proporcjonalnego udziału poszczególnych soków.</u>
          <u xml:id="u-3.30" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy są uwagi dotyczące treści tego artykułu?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-4">
          <u xml:id="u-4.0" who="#PrzedstawicielBiuraLegislacyjnegoKancelariiSejmu">Ponieważ w treści tego artykułu występują procenty, chcielibyśmy wiedzieć, czy są to procenty objętościowe, czy wagowe. Ponieważ w innych artykułach wymienia się ich charakter, zastanawiam się, czy nie należałoby tego określić także w treści tego artykułu.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-5">
          <u xml:id="u-5.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy pan przewodniczący podkomisji mógłby wyjaśnić tę wątpliwość?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-6">
          <u xml:id="u-6.0" who="#PosełAndrzejAumiller">Nie wyjaśniliśmy tej kwestii podczas prac podkomisji i dlatego chciałbym zapytać przedstawicieli projektodawców, czy należałoby w treści tego artykułu określić, jakiego rodzaju procentów dotyczą poszczególne jego zapisy?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-7">
          <u xml:id="u-7.0" who="#PosełMariaZajączkowska">Uważam, że tego rodzaju informację powinniśmy umieścić w treści artykułu.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-8">
          <u xml:id="u-8.0" who="#PosełAndrzejAumiller">Czy mógłbym prosić o opinię ekspertów?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-9">
          <u xml:id="u-9.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Proszę przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej o wyjaśnienie tej kwestii.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-10">
          <u xml:id="u-10.0" who="#PrzedstawicielMinisterstwaRolnictwaiGospodarkiŻywnościowejAndrzejWoźniakowski">Wszystkie podawane w tej chwili procenty są procentami objętościowymi. Myślę, że jest to oczywiste.</u>
          <u xml:id="u-10.1" who="#PrzedstawicielMinisterstwaRolnictwaiGospodarkiŻywnościowejAndrzejWoźniakowski">Czy jeszcze ktoś z państwa chciałby zabrać głos w tej sprawie?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-11">
          <u xml:id="u-11.0" who="#PosełMariaZajączkowska">Wprawdzie dla osób wtajemniczonych jest to oczywiste, ale dla kogoś, kto będzie stosował przepisy tej ustawy wcale nie musi to być, aż tak jednoznaczne i dlatego chciałbym przejąć propozycję przedstawiciela Biura Legislacyjnego KS dotyczącą określenia w treści tego artykułu, że są to procenty objętościowe.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-12">
          <u xml:id="u-12.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy wyrażają państwo zgodę na przyjęcie tej poprawki? Czy ktoś z państwa sprzeciwia się jej przyjęciu? Nie widzę.</u>
          <u xml:id="u-12.1" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy poza tą poprawką są inne uwagi do treści art. 3? Nie widzę. Czy wyrażają państwo zgodę na jego przyjęcie. Tak. Dziękuję. Stwierdzam, że połączone Komisje przyjęły art. 3.</u>
          <u xml:id="u-12.2" who="#PosełJanSzczepaniak">Przystępujemy do omówienia art. 4, który otrzymał następujące brzmienie:</u>
          <u xml:id="u-12.3" who="#PosełJanSzczepaniak">„1. W produkcji miodu pitnego można zastąpić sacharozą najwyżej 20% (wagowo) miodu naturalnego.</u>
          <u xml:id="u-12.4" who="#PosełJanSzczepaniak">2. W produkcji aromatyzowanych win gronowych lub owocowych udział win gronowych lub owocowych nie może być niższy niż 75%.</u>
          <u xml:id="u-12.5" who="#PosełJanSzczepaniak">3. W produkcji napojów winopodobnych z brzeczki miodowej udział naturalnego miodu nie może być niższy niż 150 kg miodu na 1000 l brzeczki.</u>
          <u xml:id="u-12.6" who="#PosełJanSzczepaniak">4. W produkcji napojów niskoalkoholowych usuwanie alkoholu może być stosowane wyłącznie metodami fizycznymi”.</u>
          <u xml:id="u-12.7" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy są uwagi do treści tego artykułu? Dziwię się, że sacharozą można zastąpić miód naturalny.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-13">
          <u xml:id="u-13.0" who="#PosełAndrzejAumiller">Zaproszeni przez nas eksperci od produkcji miodów pitnych stwierdzili, że jest to dopuszczalne: do naturalnego miodu można dodać 20% sacharozy.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-14">
          <u xml:id="u-14.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy są inne uwagi?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-15">
          <u xml:id="u-15.0" who="#PrzedstawicielBiuraLegislacyjnegoKS">Chciałbym zwrócić uwagę, że w ust. 2 tego artykułu mówi się o 75%. O ile w ust. 1 wyraźnie stwierdza się, że wymienione w nim 20% są procentami wagowymi, to w przypadku ust. 2 nie jest to wyraźnie określone.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-16">
          <u xml:id="u-16.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy pan poseł sprawozdawca mógłby wyjaśnić tę wątpliwość?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-17">
          <u xml:id="u-17.0" who="#PosełAndrzejAumiller">W art. 4 mówi się o procentach wagowych.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-18">
          <u xml:id="u-18.0" who="#PrzedstawicielBiuraLegislacyjnegoKS">Czy wobec tego mamy dopisać w tym ustępie, że są to procenty wagowe?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-19">
          <u xml:id="u-19.0" who="#PosełAndrzejAumiller">Tak, bo zawartość miodu określa się na podstawie jego wagi.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-20">
          <u xml:id="u-20.0" who="#PrzedstawicielBiuraLegislacyjnegoKS">Mówiłem o ust. 2 tego artykułu.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-21">
          <u xml:id="u-21.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy wobec tego precyzujemy, że wymienione w tym ustępie procenty są procentami wagowymi?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-22">
          <u xml:id="u-22.0" who="#PosełAndrzejAumiller">Nie. W ust. 2 mówi się o sokach, a więc są to procenty objętościowe. Miód nie jest sokiem.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-23">
          <u xml:id="u-23.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Wobec tego umówmy się, że w każdym przypadku, gdy występuje objętościowy stosunek procentowy, wyraźnie określimy to w tekście ustawy.</u>
          <u xml:id="u-23.1" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy są inne uwagi dotyczące treści art. 4? Czy ktoś z państwa sprzeciwia się jego przyjęciu? Nie widzę. Mogę zatem stwierdzić, że połączone Komisje przyjęły art. 4.</u>
          <u xml:id="u-23.2" who="#PosełJanSzczepaniak">Kolejnym artykułem jest art. 5, któremu nadano następujące brzmienie:</u>
          <u xml:id="u-23.3" who="#PosełJanSzczepaniak">„1. Do win i miodów pitnych nie można dodawać wody po zakończeniu procesu ich fermentacji.</u>
          <u xml:id="u-23.4" who="#PosełJanSzczepaniak">2. Do wyrobów winiarskich nie można dodawać pozostałości odwarowej, stanowiącej opad w produkcji destylatów winnych, jak również jej koncentratów i produktów fermentacji”.</u>
          <u xml:id="u-23.5" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy są uwagi dotyczące treści artykułu. Nie ma uwag. Czy zgadzają się państwo na przyjęcie tego artykułu? Tak. Dziękuję. Stwierdzam, że Komisje przyjęły art. 5.</u>
          <u xml:id="u-23.6" who="#PosełJanSzczepaniak">Przystępujemy do omówienia art. 6, który otrzymał następujące brzmienie:</u>
          <u xml:id="u-23.7" who="#PosełJanSzczepaniak">„Wprowadzone do obrotu mogą być jedynie wyroby winiarskie produkowane i rozlewane zgodnie z wymaganiami ustawy i odrębnych przepisów”.</u>
          <u xml:id="u-23.8" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy ktoś z państwa chciałby zgłosić uwagi lub zastrzeżenia dotyczące treści tego artykułu? Nie ma uwag. Czy ktoś sprzeciwia się przyjęciu art. 6? Nie widzę. Mogę zatem stwierdzić, że Komisje przyjęły art. 6.</u>
          <u xml:id="u-23.9" who="#PosełJanSzczepaniak">Kolejnym artykułem jest art. 7 w brzmieniu:</u>
          <u xml:id="u-23.10" who="#PosełJanSzczepaniak">„1. W nazwach win owocowych nie można używać nazw winorośli lub tradycyjnych nazw win gronowych, a w nazwach napojów winopochodnych, winopodobnych oraz niskoalkoholowych określeń sugerujących, że napoje te są winami lub miodami pitnymi.</u>
          <u xml:id="u-23.11" who="#PosełJanSzczepaniak">2. Wina owocowe produkowane w kraju z zagęszczonych soków winogronowych lub winogron innych odmian niż winorośl właściwa, mogą być nazywane: „winami gronowymi krajowymi””.</u>
          <u xml:id="u-23.12" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy są uwagi do treści artykułu 7? Nie ma uwag. Czy wyrażają państwo zgodę na przyjęcie tego artykułu? Tak. Dziękuję. Stwierdzam, że Komisje zaakceptowały treść art. 7.</u>
          <u xml:id="u-23.13" who="#PosełJanSzczepaniak">Przystępujemy do omawiania art. 8, który otrzymał brzmienie:</u>
          <u xml:id="u-23.14" who="#PosełJanSzczepaniak">„Ustawa nie narusza przepisów dotyczących warunków zdrowotnych żywności i żywienia”.</u>
          <u xml:id="u-23.15" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy ktoś z państwa chciałby zgłosić uwagi lub zastrzeżenia dotyczące jego treści? Nie ma zastrzeżeń. Czy ktoś z państwa sprzeciwia się jego przyjęciu? Nie widzę. Wobec tego stwierdzam, że połączone Komisje przyjęły art. 8.</u>
          <u xml:id="u-23.16" who="#PosełJanSzczepaniak">Podkomisja proponuje, aby art. 9 otrzymał brzmienie:</u>
          <u xml:id="u-23.17" who="#PosełJanSzczepaniak">„1. Podjęcie działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich wymaga uzyskania koncesji.</u>
          <u xml:id="u-23.18" who="#PosełJanSzczepaniak">2. Organem właściwym do udzielenia, odmowy udzielenia i cofania koncesji jest Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej”.</u>
          <u xml:id="u-23.19" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy są uwagi dotyczące treści tego artykułu? Nie ma uwag. Czy mogę przyjąć, że Komisje akceptują proponowaną treść tego artykułu? Tak. Dziękuję. Stwierdzam, że połączone Komisje przyjęły art. 9.</u>
          <u xml:id="u-23.20" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy pan poseł sprawozdawca mógłby nam wytłumaczyć ideę, która towarzyszyła umieszczeniu w tekście ustawy art. 9a?</u>
          <u xml:id="u-23.21" who="#PosełJanSzczepaniak">„W sprawach nie uregulowanych w ustawie do koncesji stosuje się przepisy o działalności gospodarczej”.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-24">
          <u xml:id="u-24.0" who="#PosełAndrzejAumiller">Podczas obrad podkomisji zastanawialiśmy się nad potrzebą wprowadzenia tego rodzaju zapisu i postanowiliśmy, że ostateczną decyzję w tej sprawie pozostawimy członkom połączonych Komisji. Możemy oczywiście zawartą w nim treść zapisać jako ust. 3 art. 9. Pragnę wyjaśnić, że zapis ten nie musi koniecznie znaleźć się w tekście ustawy, chociaż podczas rozmowy z przedstawicielami Biura Legislacyjnego KS doszliśmy do wniosku, że mógłby być w nim umieszczony.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-25">
          <u xml:id="u-25.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy przedstawiciel Biura Legislacyjnego KS chciałby zabrać głos w tej sprawie?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-26">
          <u xml:id="u-26.0" who="#PrzedstawicielBiuraLegislacyjnegoKS">Wydaje się nam, że przepis, o którym mówimy, bardzo uelastyczni stosowanie przepisów całej ustawy, bowiem zawarte w niej przepisy dotyczące koncepcji - mówiąc szczerze - mają charakter szczątkowy i należy się spodziewać, że byłby źródłem kłopotów w tym procesie, gdybyśmy nie zastosowali odpowiednio przepisów ustawy o działalności gospodarczej. W związku z tym proponujemy wprowadzenie tego przepisu do tekstu ustawy.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-27">
          <u xml:id="u-27.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej chcieliby wypowiedzieć się na ten temat?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-28">
          <u xml:id="u-28.0" who="#PrzedstawicielMinisterstwaRolnictwaiGospodarkiŻywnościowejAndrzejWoźniakowski">Uważamy, że proponowany zapis jest rzeczywiście potrzebny, bowiem opisane w tej ustawie zasady udzielania koncesji dotyczą tylko jej zakresu, podczas gdy cała procedura postępowania w procesie udzielania koncesji jest opisana w ustawie o działalności gospodarczej. Naszym zamiarem było stworzenie szczególnych wymagań dla potrzeb tej ustawy, natomiast pozostałe związane z tym procesem wymogi opisane są w ustawie o działalności gospodarczej.</u>
          <u xml:id="u-28.1" who="#PrzedstawicielMinisterstwaRolnictwaiGospodarkiŻywnościowejAndrzejWoźniakowski">Możemy więc wprowadzić ten zapis do tekstu ustawy w formie odrębnego artykułu lub w formie kolejnego ustępu art. 9. Co proponuje przedstawiciel Biura Legislacyjnego KS?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-29">
          <u xml:id="u-29.0" who="#PrzedstawicielBiuraLegislacyjnegoKS">Proponujemy, aby zapis ten otrzymał formę odrębnego artykułu. Oczywiście będzie to wymagało zmiany numeracji pozostałych artykułów.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-30">
          <u xml:id="u-30.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy są inne uwagi dotyczące treści tego artykułu? Nie ma uwag. Czy wyrażają państwo zgodę na jego przyjęcie? Tak. Dziękuję. Stwierdzam, że połączone Komisje przyjęły art. 9.</u>
          <u xml:id="u-30.1" who="#PosełJanSzczepaniak">Przystępujemy do omawiania art. 10, który otrzymał brzmienie:</u>
          <u xml:id="u-30.2" who="#PosełJanSzczepaniak">„1. Wniosek o udzielenie koncesji powinien zawierać:</u>
          <u xml:id="u-30.3" who="#PosełJanSzczepaniak">1) oznaczenie podmiotu gospodarczego i jego siedziby,</u>
          <u xml:id="u-30.4" who="#PosełJanSzczepaniak">2) określenie podmiotu planowanej działalności oraz zdolności produkcyjnej w skali roku,</u>
          <u xml:id="u-30.5" who="#PosełJanSzczepaniak">3) tytuł prawny wnioskodawcy do nieruchomości (obiektów produkcyjnych), w których planowana działalność ma być wykonywana,</u>
          <u xml:id="u-30.6" who="#PosełJanSzczepaniak">4) określenie środków finansowych jakimi dysponuje podmiot ubiegający się o koncesję, w celu zagwarantowania prawidłowego wykonywania działalności objętej koncesją.</u>
          <u xml:id="u-30.7" who="#PosełJanSzczepaniak">2. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, należy dołączyć:</u>
          <u xml:id="u-30.8" who="#PosełJanSzczepaniak">1) zaświadczenie banku, w którym prowadzony jest podstawowy rachunek bankowy wnioskodawcy, stwierdzające wielkość posiadanych środków finansowych,</u>
          <u xml:id="u-30.9" who="#PosełJanSzczepaniak">2) zaświadczenie o niekaralności osób kierujących działalnością podmiotu, za przestępstwa przeciwko mieniu lub przeciwko dokumentom,</u>
          <u xml:id="u-30.10" who="#PosełJanSzczepaniak">3) pozytywną opinię techniczno-technologiczną wydaną przez Państwową Inspekcję Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych i akredytowane jednostki certyfikacyjne”.</u>
          <u xml:id="u-30.11" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy są uwagi dotyczące treści tego artykułu?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-31">
          <u xml:id="u-31.0" who="#PrzedstawicielBiuraLegislacyjnegoKS">Czy w ust. 2 pkt 1 po wyrazach „wielkości posiadanych” dodać wyrazy „przez wnioskodawcę”? Obecne brzmienie tego ustępu sugeruje bowiem, że może to być wielkość środków finansowych posiadanych przez bank.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-32">
          <u xml:id="u-32.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Myślę, że państwa propozycja uściśla brzmienie tego zapisu. Czy są inne uwagi?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-33">
          <u xml:id="u-33.0" who="#PrzedstawicielBiuraLegislacyjnegoKS">Ponieważ w pkt 3 występuje Państwowa Inspekcja Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych oraz akredytowane jednostki certyfikacyjne chciałbym zapytać, czy pozytywna opinia powinna być wydawana przez obydwa te organy, czy też przez jeden z tych organów.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-34">
          <u xml:id="u-34.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy pan poseł sprawozdawca mógłby wyjaśnić tę kwestię?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-35">
          <u xml:id="u-35.0" who="#PosełAndrzejAumiller">W zapisie występuje wyraz „i”.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-36">
          <u xml:id="u-36.0" who="#PrzedstawicielBiuraLegislacyjnegoKS">Właśnie, ale kwestia ta nie została wyjaśniona podczas posiedzeń podkomisji.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-37">
          <u xml:id="u-37.0" who="#PosełAndrzejAumiller">Podczas posiedzeń podkomisji zastanawialiśmy się nad tym, komu należałoby powierzyć zbadanie stanu przygotowania wytwórni win i doszliśmy do wniosku, że najbardziej odpowiednią do tego celu jednostką państwową będzie Państwowa Inspekcja Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych. W naszym kraju funkcjonuje jednak również ustawa o Polskim Centrum Badań i Certyfikacji, które akredytuje laboratoria mogące dokonać tego rodzaju oceny. W związku z tym jednostka lub osoba ubiegająca się o koncesję może wybrać jedną z tych instytucji.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-38">
          <u xml:id="u-38.0" who="#PosełMariaZajączkowska">Jeżeli pozostawimy w zapisie tego punktu wyraz „i”, to taka osoba nie będzie miała wyboru.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-39">
          <u xml:id="u-39.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Proponuję, abyśmy zastąpili wyraz „i” wyrazem „lub”, bo tylko wtedy z zapisu tego punktu będzie jasno wynikało, iż posiada prawo wyboru.</u>
          <u xml:id="u-39.1" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy wyrażają państwo zgodę na wprowadzenie tej poprawki? Tak. Dziękuję. Czy ktoś z państwa sprzeciwia się przyjęciu całego art. 10 wraz z poprawką? Nie usłyszałem sprzeciwu, a więc mogę uznać, że połączone Komisje przyjęły art. 10.</u>
          <u xml:id="u-39.2" who="#PosełJanSzczepaniak">Przystępujemy do omówienia art. 11, który otrzymał następujące brzmienie:</u>
          <u xml:id="u-39.3" who="#PosełJanSzczepaniak">„Koncesja na wyrób i rozlew wyrobów winiarskich powinna określać:</u>
          <u xml:id="u-39.4" who="#PosełJanSzczepaniak">1) rodzaj działalności objęty koncesją,</u>
          <u xml:id="u-39.5" who="#PosełJanSzczepaniak">2) miejsce prowadzenia działalności,</u>
          <u xml:id="u-39.6" who="#PosełJanSzczepaniak">3) termin rozpoczęcia działalności,</u>
          <u xml:id="u-39.7" who="#PosełJanSzczepaniak">4) wymagania dotyczące wykonywania działalności objętej koncesją, w szczególności wymagania jakościowe”.</u>
          <u xml:id="u-39.8" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy są uwagi dotyczące treści tego artykułu?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-40">
          <u xml:id="u-40.0" who="#PrzedstawicielMinisterstwaRolnictwaiGospodarkiŻywnościowejAndrzejWoźniakowski">Jeżeli można, to chciałbym zaproponować wprowadzenie poprawki natury redakcyjnej. Otóż w główce tego artykułu zapisano „Koncesja na wyrób i rozlew” co mogłoby sugerować, że koncesja musiałaby być udzielana na obydwa rodzaje działalności. Może jednak zaistnieć taka sytuacja, że w ramach koncesji ktoś będzie chciał wyrabiać wyroby winiarskie i rozlewać je do butelek, nadając tym wyrobom formę handlową, a ktoś inny będzie chciał tylko rozlewać. W związku z tym proponuję, abyśmy zastąpili wyraz „i” wyrazem „lub”.</u>
          <u xml:id="u-40.1" who="#PrzedstawicielMinisterstwaRolnictwaiGospodarkiŻywnościowejAndrzejWoźniakowski">Czy przedstawiciel Biura Legislacyjnego KS chciałby wypowiedzieć się na ten temat?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-41">
          <u xml:id="u-41.0" who="#PrzedstawicielBiuraLegislacyjnegoKS">Proponowana przez pana Woźniakowskiego poprawka ma charakter merytoryczny. Chciałbym zwrócić uwagę na zapis art. 9 ust. 1, w którym zapisaliśmy, że koncesja dotyczy podjęcia działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich. Rodzi się pytanie, czy koncesje mogą być wydawane oddzielnie na każdy z tych rodzajów działalności, czy nie? Jeżeli mogą, to w całym tekście ustawy należałoby konsekwentnie zastąpić wyraz „i” wyrazem „lub”. Natomiast jeżeli państwo chcą wydawać jedną koncesję na obydwa typy działalności, to należałoby pozostawić wyraz „i”.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-42">
          <u xml:id="u-42.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy pan poseł sprawozdawca chciałby zabrać głos w tej sprawie?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-43">
          <u xml:id="u-43.0" who="#PosełAndrzejAumiller">Obawiam się, że podmiot zajmujący się wyłącznie rozlewem win może im nie zapewnić odpowiednich warunków transportu i przechowywania, co wpłynie na pogorszenie jakości.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-44">
          <u xml:id="u-44.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy jeszcze ktoś z państwa chciałby zabrać głos w tej sprawie?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-45">
          <u xml:id="u-45.0" who="#PosełMariaZajączkowska">Jeżeli w zapisie tego artykułu pozostawimy wyraz „i”, to wszystkie podmioty, zarówno te, które chciałyby produkować wina i je rozlewać, jak i te, które chciałyby tylko rozlewać wina sprowadzane np. z zagranicy, będą musiały ubiegać się o koncesję na produkcję i rozlew wyrobów winiarskich. Uważam, że treść tego artykułu powinniśmy zapisać w taki sposób, aby można było rozdzielić te dwa rodzaje działalności.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-46">
          <u xml:id="u-46.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Chciałbym zapytać przedstawicieli Biura Legislacyjnego KS, w jaki sposób należałoby przeformułować dotychczasowy zapis tego artykułu, aby spełniał on warunek, o którym powiedziała pani poseł Zajączkowska?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-47">
          <u xml:id="u-47.0" who="#PrzedstawicielBiuraLegislacyjnegoKS">Zależy to od merytorycznej decyzji Komisji. Czy chcą państwo, aby była to wspólna koncesja na wyrób i rozlew, czy też chcą państwo, aby istniała możliwość rozdzielenia tych koncesji i wydawania ich tylko na wyrób lub tylko na rozlew.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-48">
          <u xml:id="u-48.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Myślę, że chcemy, aby istniała możliwość rozdzielenia koncesji. Ktoś, kto chce zajmować się produkcją powinien uzyskać koncesję na wyrób, natomiast ktoś, kto chce jedynie rozlewać wyroby winiarskie powinien uzyskać koncesję tylko na rozlew. Czy pan minister chciałby zabrać głos w tej sprawie?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-49">
          <u xml:id="u-49.0" who="#PodsekretarzstanuwMinisterstwieRolnictwaiGospodarkiŻywnościowejRyszardSmolarek">Sądzę, że tę kwestię można uregulować w rozporządzeniach określających realizację warunków zawartych w koncesji. Wówczas możliwa będzie rezygnacja z jednego z segmentów koncesji zgodna z wolą osoby, która będzie się o nią ubiegała. Nie sądzę, aby kwestię tego wyboru należało precyzować w ustawie i dlatego proponuję zachowanie dotychczasowego zapisu ze wskazaniem, że konkretne możliwości uzyskania koncesji na jedną z tych form działalności zostaną sprecyzowane w rozporządzeniach określających szczegółowe warunki.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-50">
          <u xml:id="u-50.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy wyrażają państwo zgodę na pozostawienie dotychczasowego zapisu? Tak. Dziękuję. Czy są inne uwagi? Nie ma uwag. Czy ktoś z państwa sprzeciwia się przyjęciu tego artykułu? Nie widzę. Mogę zatem stwierdzić, że połączone Komisje przyjęły art. 11.</u>
          <u xml:id="u-50.1" who="#PosełJanSzczepaniak">Przystępujemy do omawiania art. 12, który otrzymał następujące brzmienie:</u>
          <u xml:id="u-50.2" who="#PosełJanSzczepaniak">„Podmiot gospodarczy, który uzyskał koncesję obowiązany jest do:</u>
          <u xml:id="u-50.3" who="#PosełJanSzczepaniak">1) stosowania Polskich Norm przy wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich,</u>
          <u xml:id="u-50.4" who="#PosełJanSzczepaniak">2) zawiadomienia organu, który wydał koncesję, o rozpoczęciu lub zaprzestaniu działalności gospodarczej określonej w koncesji,</u>
          <u xml:id="u-50.5" who="#PosełJanSzczepaniak">3) przestrzegania wymogów szczególnego nadzoru podatkowego”.</u>
          <u xml:id="u-50.6" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy ktoś z państwa chciałby zgłosić uwagi lub zastrzeżenia dotyczące treści tego artykułu?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-51">
          <u xml:id="u-51.0" who="#PosełMariaZajączkowska">Po posiedzeniu podkomisji pozwoliłam sobie zasięgnąć informacji na temat norm obowiązujących w winiarstwie. Okazało się, że w dziale napoje alkoholowe obowiązują normy na napoje alkoholowe winogronowe, owocowe, gronowe aromatyzowane. Poza tym normy dotyczą także zakresu badań i przepisy ogólne, przygotowania oznaczania i metod wyrobu win i miodów pitnych, a także oceny organoleptycznej, gęstości itp. Jeżeli pozostawiliśmy dotychczasowy zapis tego artykułu, podmiot, który nie będzie stosował Polskich Norm, a nie wymieniłam wszystkich, będzie podlegał określonym sankcjom.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-52">
          <u xml:id="u-52.0" who="#PosełAndrzejAumiller">Zgadza się.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-53">
          <u xml:id="u-53.0" who="#PosełMariaZajączkowska">Panie pośle, przecież mówiliśmy o czymś innym. Myślę, że dobrze byłoby, gdyby pan wiedział, że za to, że ktoś nie przygotował zgodnie z normą próbki do badań, nie będzie mu pan odbierał koncesji. Ponadto uważam, że umieszczanie w tekście ustawy norm jest niedopuszczalne. Myślę, że tę kwestię powinni wyjaśnić członkowie Komisji Ustawodawczej.</u>
          <u xml:id="u-53.1" who="#PosełMariaZajączkowska">Powinniśmy również zdawać sobie sprawę, że polskie zakłady będą starały się o uzyskanie jakościowych norm ISO i jeżeli je nawet otrzymają, to i tak będą musiały stosować się do Polskich Norm. Dlatego proponuję, abyśmy wprowadzili poprawkę polegającą na zachowaniu w art. 12 tylko dwóch ustępów i nadaniu mu następującego brzmienia: „Podmiot gospodarczy, który uzyskał koncesję obowiązany jest do:</u>
          <u xml:id="u-53.2" who="#PosełMariaZajączkowska">ust. 1. Stosowania przy wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich norm wymienionych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.</u>
          <u xml:id="u-53.3" who="#PosełMariaZajączkowska">ust. 2. Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w ciągu miesiąca od wejścia w życie ustawy wyda rozporządzenie zawierające wykaz norm, o których mowa w ust. 1”.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-54">
          <u xml:id="u-54.0" who="#PosełJanuszSzymański">Czy pan poseł sprawozdawca mógłby wyjaśnić wątpliwości pani poseł Zajączkowskiej?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-55">
          <u xml:id="u-55.0" who="#PosełAndrzejAumiller">Chciałbym przypomnieć, że w obradach podkomisji uczestniczyła cała armia ekspertów i doskonale zdaje sobie pani sprawę, jaka była idea tego zapisu. Otóż zależało nam na tym, aby uniemożliwić fałszowanie, a tym samym zapewnić dobrą jakość produktu nazywanego winem owocowym lub krajowym winem gronowym. Właśnie temu celowi miały służyć wspomniane przez panią normy, które zobowiązani są przestrzegać producenci win, i które wprowadziliśmy do tekstu ustawy, aby producenci, którzy fałszują wspomniane przed chwilą produkty, mogli być pozbawiani koncesji.</u>
          <u xml:id="u-55.1" who="#PosełAndrzejAumiller">Jeszcze raz chciałbym przypomnieć, że jest to produkcja specjalna wymagająca procesu fermentacji, a więc wykluczająca możliwość wymieszania spirytusu, soku i wody a następnie nadania takiemu produktowi nazwy „wino gronowe”. Jeżeli chcemy wykluczyć możliwość występowania tego typu przestępstw musimy ten zapis umieścić w tekście ustawy.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-56">
          <u xml:id="u-56.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy pani poseł Zajączkowska chciałaby ponownie wypowiedzieć się na ten temat?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-57">
          <u xml:id="u-57.0" who="#PosełMariaZajączkowska">To co pan przed chwilą powiedział oznacza, że uważa pan, iż polski minister rolnictwa i gospodarki żywnościowej nie wyda odpowiedniego rozporządzenia i dopuści do fałszowania wyrobów winiarskich.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-58">
          <u xml:id="u-58.0" who="#PosełAndrzejAumiller">Obowiązujące normy zostały wskazane w tekście ustawy.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-59">
          <u xml:id="u-59.0" who="#PosełMariaZajączkowska">W tekście ustawy nie powinno przywoływać się konkretnych norm.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-60">
          <u xml:id="u-60.0" who="#PosełJanSzczepaniak">W tekście tej ustawy nie ma norm. Znajduje się w niej jedynie powołanie na Polskie Normy.</u>
          <u xml:id="u-60.1" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy pan minister Smolarek chciałby wypowiedzieć się na ten temat?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-61">
          <u xml:id="u-61.0" who="#PodsekretarzstanuRyszardSmolarek">Ponieważ normy są dobrowolne w tekście tej ustawy musimy odwołać się do ustawy o Polskich Normach, ponieważ w przeciwnym przypadku mogłoby zaistnieć niebezpieczeństwo, o którym wspomniał pan poseł Aumiller. Przepis ten jednoznacznie nakazuje przestrzeganie norm zawartych w Polskiej Normie i dotyczących wyrobów, a nie technologii.</u>
          <u xml:id="u-61.1" who="#PodsekretarzstanuRyszardSmolarek">Pragnę przypomnieć, że uzyskanie normy jakościowej ISO jest dobrowolne i o jej przyznanie - jeżeli tylko zechce - może wystąpić każdy producent. Dlatego prosiłbym, aby pani poseł nie myliła tych kwestii.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-62">
          <u xml:id="u-62.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy jeszcze ktoś z państwa chciałby zabrać głos w tej sprawie?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-63">
          <u xml:id="u-63.0" who="#PosełBolesławMachnio">Proponuję, abyśmy przystąpili do głosowania. Uważam, że powinniśmy przyjąć zapis proponowany w projekcie ustawy.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-64">
          <u xml:id="u-64.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy pani poseł Zajączkowska podtrzymuje swoją propozycję?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-65">
          <u xml:id="u-65.0" who="#PosełMariaZajączkowska">Tak. Podtrzymuję.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-66">
          <u xml:id="u-66.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Przystępujemy do głosowania.</u>
          <u xml:id="u-66.1" who="#PosełJanSzczepaniak">Kto z państwa opowiada się za przyjęciem propozycji pani poseł Zajączkowskiej? W głosowaniu większość członków Komisji opowiedziała się za odrzuceniem wniosku.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-67">
          <u xml:id="u-67.0" who="#PosełMariaZajączkowska">Wobec tego zgłoszę wniosek mniejszości.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-68">
          <u xml:id="u-68.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Ma pani prawo, jak każdy z posłów, zgłosić taki wniosek do momentu zakończenia obrad połączonych Komisji.</u>
          <u xml:id="u-68.1" who="#PosełJanSzczepaniak">Przystępujemy do omówienia art. 13, który otrzymał następujące brzmienie:</u>
          <u xml:id="u-68.2" who="#PosełJanSzczepaniak">„Koncesję cofa się w wypadku naruszenia przepisów ustawy, Polskich Norm lub wymagań określonych w koncesji. Przepis ten nie narusza przepisów o działalności gospodarczej” Czy są uwagi do treści tego artykułu?</u>
        </div>
        <div xml:id="div-69">
          <u xml:id="u-69.0" who="#PrzedstawicielBiuraLegislacyjnegoKS">Konsekwencją przyjęcia przez połączone Komisje art. 9a będzie wykreślenie wyrazów „Przepis ten nie narusza przepisów o działalności gospodarczej”.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-70">
          <u xml:id="u-70.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Wobec tego wykreślamy to zdanie z tekstu art. 13. Czy są inne uwagi? Czy wyrażają państwo zgodę na przyjęcie tego artykułu po wykreśleniu z jego tekstu wspomnianego przed chwilą zdania? Tak. Dziękuję. Stwierdzam, że połączone Komisje przyjęły art. 13.</u>
          <u xml:id="u-70.1" who="#PosełJanSzczepaniak">Przystępujemy do omówienia art. 14, który otrzymał następujące brzmienie:</u>
          <u xml:id="u-70.2" who="#PosełJanSzczepaniak">„1. Kto:</u>
          <u xml:id="u-70.3" who="#PosełJanSzczepaniak">1) produkuje wyroby winiarskie z naruszeniem art. 3–5 i art. 12 lub wprowadza takie wyroby do obrotu, albo</u>
          <u xml:id="u-70.4" who="#PosełJanSzczepaniak">2) sprowadza z zagranicy lub rozlewa wyroby winiarskie nie spełniające wymogów określonych w ustawie lub wprowadza je do obrotu, albo</u>
          <u xml:id="u-70.5" who="#PosełJanSzczepaniak">3) wbrew art. 7 ust. 1 w nazwach win owocowych używa nazw winorośli lub tradycyjnych nazw win gronowych, a w nazwach napojów winopodobnych, winopochodnych oraz niskoalkoholowych używa określeń sugerujących, że napoje te są winami lub miodami pitnymi - podlega karze grzywny.</u>
          <u xml:id="u-70.6" who="#PosełJanSzczepaniak">2. Orzekanie w sprawach o czyny wymienione w ust. 1 następuje na podstawie przepisów o postępowaniu w sprawach o wykroczenia”.</u>
          <u xml:id="u-70.7" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy ktoś z państwa chciałby zgłosić jakieś uwagi lub zastrzeżenia do treści tego artykułu? Nie ma uwag. Czy wyrażają państwo zgodę na jego przyjęcie? Tak. Dziękuję. Stwierdzam, że połączone Komisje przyjęły art. 14.</u>
          <u xml:id="u-70.8" who="#PosełJanSzczepaniak">Kolejnym artykułem jest art. 15. Czy zawarte w nim powołania są prawidłowe? Zwracam się z tym pytaniem do przedstawicieli Biura Legislacyjnego KS.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-71">
          <u xml:id="u-71.0" who="#PrzedstawicielBiuraLegislacyjnegoKS">Tak. Są prawidłowe.</u>
        </div>
        <div xml:id="div-72">
          <u xml:id="u-72.0" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy wyrażają państwo zgodę na przyjęcie art. 15? Tak. Dziękuję. Mogę zatem stwierdzić, że połączone Komisje przyjęły art. 15 w brzmieniu:</u>
          <u xml:id="u-72.1" who="#PosełJanSzczepaniak">„W ustawie z dnia 23 grudnia 1988 r. o działalności gospodarczej (...) w art. 11;</u>
          <u xml:id="u-72.2" who="#PosełJanSzczepaniak">1) w ust. 1 po pkt 5 dodaje się pkt 5a w brzmieniu:</u>
          <u xml:id="u-72.3" who="#PosełJanSzczepaniak">„5a) wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich,”,</u>
          <u xml:id="u-72.4" who="#PosełJanSzczepaniak">2) po ust. 7 dodaje się ust. 8 w brzmieniu:</u>
          <u xml:id="u-72.5" who="#PosełJanSzczepaniak">„8. Zasady udzielania koncesji, o których mowa w ust. 1 pkt 5a, określają przepisy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami””.</u>
          <u xml:id="u-72.6" who="#PosełJanSzczepaniak">Przystępujemy do omówienia art. 16, który otrzymał następujące brzmienie:</u>
          <u xml:id="u-72.7" who="#PosełJanSzczepaniak">„Podmioty gospodarcze, prowadzące w dniu wejścia w życie ustawy wyrób lub rozlew wyrobów winiarskich, tracą prawo do dalszego prowadzenia tej działalności, jeżeli w terminie 3 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy nie wystąpią o udzielenie wymaganych koncesji”.</u>
          <u xml:id="u-72.8" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy ktoś z państwa chciałby zgłosić uwagi dotyczące treści tego artykułu? Nie ma uwag. Czy ktoś z państwa jest przeciwny jego przyjęciu? Nie widzę. Mogę zatem stwierdzić, że połączone Komisje przyjęły art. 16.</u>
          <u xml:id="u-72.9" who="#PosełJanSzczepaniak">Kolejnym artykułem jest art. 17. Podkomisja proponuje, aby otrzymał on następujące brzmienie:</u>
          <u xml:id="u-72.10" who="#PosełJanSzczepaniak">„Traci moc ustawa z dnia 18 listopada 1948 r. o produkcji win, moszczów winnych i miodów pitnych oraz o obrocie tymi produktami (Dz.U. Nr 58, poz. 462, z 1958 r. Nr 45, poz. 224 i z 1988 r. Nr 41 poz. 324)”.</u>
          <u xml:id="u-72.11" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy są uwagi dotyczące treści tego artykułu? Nie ma uwag. Czy ktoś z państwa jest przeciwny przyjęciu tego artykułu? Nie widzę. W związku z tym uważam, że Komisje przyjęły art. 17.</u>
          <u xml:id="u-72.12" who="#PosełJanSzczepaniak">Ostatnim artykułem jest art. 18 w brzmieniu:</u>
          <u xml:id="u-72.13" who="#PosełJanSzczepaniak">„Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia”.</u>
          <u xml:id="u-72.14" who="#PosełJanSzczepaniak">Czy ktoś z państwa ma zastrzeżenia do treści tego artykułu? Nie ma zastrzeżeń. Czy wyrażają państwo zgodę na jego przyjęcie? Tak. Dziękuję. Przystępujemy do przegłosowania całego projektu ustawy.</u>
          <u xml:id="u-72.15" who="#PosełJanSzczepaniak">Kto z państwa opowiada się za przyjęciem projektu ustawy wraz z przyjętymi przez połączone Komisje poprawkami?</u>
          <u xml:id="u-72.16" who="#PosełJanSzczepaniak">W głosowaniu członkowie połączonych Komisji jednomyślnie opowiedzieli się za przyjęciem projektu ustawy wraz z poprawkami.</u>
          <u xml:id="u-72.17" who="#PosełJanSzczepaniak">Wobec tego mogę stwierdzić, że połączone Komisje przyjęły projekt ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami.</u>
          <u xml:id="u-72.18" who="#PosełJanSzczepaniak">Pozostało nam jeszcze dokonanie wyboru posła sprawozdawcy. Proponuję, aby posłem sprawozdawcą był nadal pan poseł Aumiller. Czy wyrażają państwo zgodę na przyjęcie mojej propozycji? Tak. Dziękuję. Zamykam posiedzenie Komisji.</u>
        </div>
      </body>
    </text>
  </TEI>
</teiCorpus>